0 Läs mer >>
 
 

Right now I’m pretty exited! I just ordered 4 limited edition absinthes from the Guy Distillery which they have competed with in "The Absinthiades” in Pontarlier. I’ve only tried one absinthe from them before, it was good but it ain’t gonna make me praise the lord and sing hallelujah any time soon. But still, my expectations on these 4 absinthe are relatively high and it´s always noce with limited editions! I will open them and let them mature for a couple of weeks at least befor I review them, so you will have to wait a little bit  for that ;)

 

All the best!

"Guy to come"

1 Läs mer >>
 
 
 
Source: Absinthes.com


 

Ååååh hå hå hå hå hååå! This is a good one, gonna say it right now! Den här vackra skapelsen kommer från det svenska destilleriet "Svensk Absint" som är beläget i Glanshammar strax utanför Örebro. Det grundades 2009 men började inte göra absint för än 2012. Absinten tillverkas bara i små batcher och Grön Opal säljs bara på Systembolag i närheten av destilleriet vilket gör den mycket mer speciell i min mening. De säljer även exklusivt till Absinthes.com så även resten av världen får ta del av deras förstklassiga absint och sätta Sverige på kartan! Det är även en bra bit för mig att åka till Örebro så hädanefter kommer jag beställa Grön Opal från Tyskland. Onödigt långt den lilla flaskan får åka men det spar mycket tid och pengar för mig.

 

Den första flaskan Grön Opal jag ägde fick jag i julklapp av min kära fästmö, hon hade kört till Örebro, 5 timmar tur och retur, för att köpa en flaska till mig. Det var en otroligt bra absint men att hon hade gått igenom det besväret gjorde den bara ännu mer speciell! 

 

Lagrad: 3 månader
Destilleri: Svensk Absint
Alkoholhalt: 72%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Sverige

 

Färg och Louche: En så stark, fin, naturlig, guldgrön färg. Det är som att titta på en flytande ädelsten i botten av glaset! Den får en EXTREMT tjock louche som är full efter knapt en del vatten! Omedelbart efter första droppen vatten få den oil streeks och det behövs inte många droppar innan louchen börjar formas i botten av glaset! Jag får ett allt tunnare lock av klar absint som ligger kvar ovanpå den otroligt tjocka louchen och det blir tunnare och tunnare ju mer vatten som tillsätts!

 

Doft: Ur flaskan känner jag en lite tvålig doft (den där svenska, vilda malörten) men främst känner jag foften av bröd! När jag var liten gick vi ibland med skolan eller fritids till våran hembyggdsgård där det fanns en bagarstuga, och där bakade vi ett underbart bröd med anis och fänkål. Det är det här brödet jag pratar om och då kanske det inte är så ologiskt att gissa att doften jag känner är av antingen anis och/eller fänkål. När opalen har lagt sig till rätta i glaset blir doften lite mer nyanserad och jag känner även något grönare som jag bara kan beskriva som gräs men det är såklart någon annan ört jag inte känner igen. När vatten tillsätts sprider sig den tydliga doften över hela rummet som en parfym!

 

Smak: Det är så otroligt mycket smak i den här absinten och nästan ingen alkoholsmak alls! När jag verkligen känner efter så känner jag att den smakar mycket tvål (malört) men det är inget jag tänker på när jag dricker absinten. Det var faktiskt min bror som påpekade  det, innan hade jag inte lagt märke till det själv. Det finns ett annat exempel som jag kommer recensera senare (Eichelberger 58 Blanche) som smakar överväldigande tvål och det är svårt att uppmärksamma något annat. Men så var alltså inte den här absinten! Den är väldigt len och smaken sitter kvar LÅNGT efter att man svalt den!

 

Sammanfattning: Jag älskar när doften blir så mycket starkare när vatten tillsätts, då känner man verkligen att absinten blir något mer än den var utan vatten, och inte bara späds ut! Smaken är otrolig och bara Mansinthe är lenare! Jag läste en resention av en kille som beskrev smaken som "I´ts like a swingerparty in my mouth!". Han har inte fel, det är som en härlig orgie av smaker i munnen när man dricker den! Den är nog så nära perfekt man kan få en absint i mitt tycke, och det är så jäkla kul (och otippat) att den kommer från Sverige, ett land som inte har haft någon historia av (riktig) absinttillverkning före 2000-talet! Den står sig otroligt bra internationellt och sist jag kollade på The Wormwood Societys topplista av absinter låg Grön Opal i topp, följt av Vit Opal! Svensk Absint gör inte mycket absint men god damn it de gör det bra! Även denna (liksom Mansinthen) har jag stuvat undan en flaska för lagring som ska öppnas vid något mycket speciellt tillfälle. Jag kan rekommendera den till alla som vill ha en god absint och jag ska alltid se till att ha en flaska hemma! En rungande 5:a!

 

Grön Opal

0 Läs mer >>
 
 
 
Destilleriet "Svensk Absint" är beläget i Glanshammar strax utanför Örebro. Det grundades 2009 men började inte göra absint för än i slutet av 2012.
 
 
 
Absinten tillverkas bara i små batcher och hela tillverkningsprocessen är manuell, från skörd av örter till buteljering! Självklart används bara naturliga ingredienser och du hittar inga konstgjorda färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel eller ens socker i deras absint! För de som är intresserade har de bara en panna (på 125 liter) som värms av ett vattenbad istället för av t.ex eld. Det kanske inte var så man gjorde förr i tiden, vad vet jag, men fördelen är en jämn uppvärmning som hindrar att örterna bränns. Pannan värms av el som kommer från destilleriets egna solceller och det är jag säker på att de INTE använde i början av 1900-talet! Miljömedvetna nissar det här, det gillar vi!
 
 
 
De gör bara 2 produkter: Grön Opal (deras verte) och Vit Opal (deras blanche), och det är verkligen förstklassiga produkter! Bägge absinterna bär destilleriets sigill på korken vilket är en mysig detalj! Vit Opal går att beställa till Systembolaget nästan var du än bor i Sverige men grön Opal säljs endast på Systembolag i närheten av destilleriet (jag tror det var 15 km) och kan inte beställas till andra Systembolag. Som tur är för resten av världen (och de som inte bor nära Örebro) så levererar de till Absinthes.com, så är ni sugna så kika in där. Kan verkligen rekommendera deras produkter!
 
 
 
I Sverige finns bara 3 destillerier som gör absint: Svensk Absint (sedan 2012), Valkyria Distillery (sedan 2011) och ett helt nytt destilleri: Pot Stiller Thor Wallgren som i skrivande stund inte har börjat sälja än! Det kommer recentioner av Valkyria Destillerys absint senare men jag är helt klart mer förtjust i Opalerna! Det ska bli FRUKTANSVÄRT spännande att se hur det här nya destilleriet står sig mot de redan aktiva 2.
 
 
 
Hemsida: http://www.svenskabsint.se/index.php?p=hem

Svensk Absint

0 Läs mer >>
Source: alandia.de
 
 
 

En absint som inte är en hyllning till, utan skapad av, Marilyn Manson! Manson och Matter Spirits påbörjade sammarbetet 2005 men Mr. Manson är kräsen när det kommer till absint så den blev inte färdig för än 2 år senare, först då var den som han ville ha den och internationella finsmakere håller med. Den släpptes i samband med en utställning av hans tavlor i Köln. På etiketten ser vi ett av Mansons egna verk: "When I Grow Old" som troligen är en av hans målingar som jag tycker bäst om! Det sägs att den är målad med vattenfärg och absint!

 

Innehåller väldigt lite anis vilket vanligtvis inte brukar vara så poppulärt hos mig. Den produceras i Schweiz av Matter Spirits och har en alkoholhalt på 66,6%. Eftersom Mr. Manson är en känd satanist kan jag tänka mig att alkoholhalten inte blev till slumpmässigt.

 

Lagrad: Nej
DestilleriMatter-Luginbühl
Alkoholhalt: 66,6%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Schweiz

 

Färg och Louche: En naturligt färgad verte. Färgen blek men har en väldigt fin nyans, louchen är tunn men jag får många mysika oil streeks. Louchen är full efter ca 1,5 delar vatten.

 

Doft: Ur flaskan känner jag märkligt nog lakritsfudge (inte anis-lakrits) och lite pepparkaka. När den har lagt sig till rätta i glaset känner jag istället en söt och kryddig lukt, fänkål, pepparstyrka och mycket örter. Örterna och fänkålen håller sig kvar efter att vattnet tillsatts och då kommer även något som påminner om jord och mossa.

 

Smak: Ska jag vara ärlig har jag ingen aning om vad den smakar men den får mig att tänka på multnande löv, mossa, nästan mögel och lite spritpenna. Det smakar inte alla de här grejerna men det får mig att tänka på dem vilket för mig är väldigt behagligt och angenämnt. Det är som att man har tagit känslan från etiketten och stoppat den i flaskan. En väldigt len mouthfeel, len men inte fet.

 

Sammanfattning: Den första absinten jag någonsin köpte, och i början tyckte jag den smakade väldigt illa (då ville jag att allt skulle smaka anis). Jag kunde verkligen känna hur jag (om jag skulle fortsätta dricka Mansinthe) skulle förvanlas till figuren på etiketten! Men med tiden har jag börjat gilla den mer och mer och nu är den (tillsammans med Görn Opal och Strong 68) en av mina absoluta favoriter. Men tack vare den speciella smaken så är det inte en absint jag vill dricka ofta, den ska avnjutas vid speciella tillfällen under en viss sinnesstämning och är då exeptionell! Jag har en flaska från 2015 som jag tänkt spara och öppna lagom till pensionen i hopp om att den ska ha "mognat" ordentligt och vara ännu mer exeptionell än den jag dricker idag. Helt klart en 5:a!

 

Absinthe Mansinthe

0 Läs mer >>
 

 

 

"La belle époque" approximately translates to ”The Beautiful Era” and if you are interested in absinthe, chances are that you will stumble over this phrase quite often. It´s the period between the end of the Franco-Prussian War (year 1871) and the beginning of the First World War (1914). During this time a lot of good shit happened, there were technological, scientific, cultural and medical innovations and the economy prospered. People was enjoying the peace, had a feeling of affinity, hope for the future and a general optimism reigned. Especially technological advancements were celebrated and people felt that this was what would save the world. We developed film from photography, got smaller and lighter engines which made it possible to develop motorcycles, cars and later the airplane. A marvelous time indeed!

 

 

 

This was also really the time to be alive for any artist, creativity flourished and many great works of art was born during this time. And it was largely thanks to these creative gentlemen and ladies that absinthe gained even more popularity, the absinthe effect let them work even when drunk and is said to have inspired many great works of art. Hence absinthe gained its nickname ”The Green Muse”. There was an opposition that tried to get rid of the absinthe (indeed all alcohol), as you well know. But before the eventual ban, absinthe became a symbol of freedom, a way to rebell towards the ones that wanted to take away their right to alcohol

 

 

 

But as all things under the sun, this era of optimism ended, and it ended pretty brutally. One of the mightiest creations so far, the Titanic, was a living proof of technology´s triumph over nature, but it sank on its maiden voyage and thousands of people died. It showed that the wonders of man, no matter its splender, still was no match for the power of nature. Only two years later, 1914, the Great War came to Europe. Now, the technological wonders we had wrought to further human development was insted used to more effectively kill our fellow man in the greatest war in modern time.

 

 

 

Shortly after WWI we seemed to surpass our own cruelty and a second world war took its place. The so well felt optimism of the Belle Epoque never came back after that. Instead we started to talk about the old Europe, about the time before the wars, nazism and fascism, and somewhere in the shards of the past we remembered the emerald drink called absinthe, its place in the French society and the freedom it stod for.

La Belle Èpoque

0 Läs mer >>
 
 
Den här var en av första absinterna jag ägde och var en gåva från min bror. Det här är så fakesint som det blir: blandning av esenser, konstgjorda färgämnen och socker. Det står "Premium Absinthe" på den men jag undrar vilken del som är premium.
 
Lagrad: Nej
DestilleriDistilleries et Domaines de Provence
Alkoholhalt: 69%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Fake
Land: Frankrike
 

Färg och Louche: En verte i genomskinlig glasflaska, deffenitivt en konstgjord färgning. Tidigare gillade jag den här ljusa, gulgröna färgen på absint men har börjat tycka bättre om de lite mer mossgröna på sista tiden. En svag louche framträder när vattnet tillsätts. Det är svårt att säga när den är full men jag gissar på ca en del.

 

Doft: När jag luktar ur flaskan så känner jag den söta doften av russin och blir väldigt glad! Jag mindes inte russin i aromen sedan tidigare men den kanske har fått må bra av att mogna? Tyvärr försvinner egentligen all lukt när den hälls upp och jag känner bara alkoholen. Efter att den späts med vatten kommer åtminstånde den välbekanta anisaromen fram.

 

Smak: Som förväntat känns en tydlig anissmak men den känns liksom plastig på något sätt.

 

Sammanfattning: Well, ytterligare ett exempel på, om inte crapsint så åtminstånde fakesint. När jag fick den av min bror var jag mycket nöjd med den men då hade jag inte smakat riktig absint än. Ännu en fakesint som räddas av anissmaken, betyget blir 2 av 5.

 

Grande Absente

0 Läs mer >>
 
 
Source: alandia.de
 
 
 
Den första spanska absinten jag testat, den ska faktiskt vara den mest druckna absinten i Spanien. Den började produceras i början av 1900-talet och absint blev aldrig förbjudet i Spanien så de har haft gott om tid på sig att få till det bra. Vi får väl se hur spanjorerna står sig mot fransmännen och Schweizarna! Den säljs i en 1 liter flaska och är samtidigt billigare än många andra halvlitrar jag köpt. Det låga priset kan bero på att den är framställd av esenser istället för örter. Hurvida den är naturligt färgad eller ej är jag inte säker på, ALANDIA säger att den inte innehåller några färgämnen men Absinthe.com säger att den är artificiellt färgad. Dessutom beskriver ALANDIA den som en "everyday just take a glass and save some money" absint. Det bådar väl inte så gott men vi försöker att inte dömma i förväg.
 
Lagrad: Nej
Destilleri: Bardinet
Alkoholhalt: 50%
Katergori: Blanche
Äkta/Fake: Fake
Land: Spanien
 

Färg och Louche: ALANDIA och absinthes.com kan ju droppa diskussionen hurvida den är naturligt färgad eller ej. DET HÄR ÄR EN BLANCHE!!! Ser ingen färg alls, i och för sig så hade väl inte ALANDIA helt fel då. Den har en medeltjock louche som är full efter ca en del vatten, bra att veta att även absinter gjorda på esenser ger louche.

 

Doft: Ur flaskan luktar den mycket svartpeppar med en aning av tandkräm i bakgrunden. Tyvärr förblir doften densamma efter att absinten är upphäld och när vattnet tillsätts. Vattnet drar ut lite mer anisarom men inget överväldigande.

 

Smak: Pepparn har försvunnit och absinten smakar mest anis och tandkräm.

 

Sammanfattning: Inte mycket intressant som händer här. Är inte säker att jag gillar peppararom på absint och definitivt inte tandkräm. Den har beskrivits att ha smak av citronmeliss, och jag har ingen som jag kan smaka/lukta på för att jämföra men jag vill tänka mig att det skulle vara mer citronsmak då. Jag tänker gissa att den är naturligt färgad, för om man har tillsatt konstgjorda färgämnen och det ändå ser ut som en blanche så har man lyckats fullständigt. Spanjorerna borde överlåta det här med absint till bättre vetande nationer. Det här blir troligtvis en flaska som kommer ta ett bra tag att göra slut på. Det som räddar den från en 1:a är ändå anissmaken som jag faktiskt är förtjust i. Betyget blir 1,5 fée verte av 5.

 
 

Absinthe Philippe Las...

0 Läs mer >>
 

 

 

 

I think this post is long over due, don’t you? I´ve poked this particular bear a few times so far but but not elaborated very much, so let’s get all in it today.

 

 

 

When my brother got interested in whiskey and started to learn about how it is produced he said that it was a real craftsmanship, an art. I thought he wanted to be dramatic, but since I started to read up on absinthe I´ve come to know what he ment. To make absinthe might not be too hard, but to make really good absinthe takes attention to detail. It's a lot that could effect the outcome, everything from how fast you heat the still, actually what kind of still you use, how long it should be kept at a certain temperature, what parts to use and what parts to discard, which herbs to crush and which to keep whole. It´s fantastic really, and I understand that smaller distilleries, specially those who do everything by hand, are skilled at what they do and should be proud of their product! 

 

 

 

 

 

1 - THE HERBS

 

I’m not going into all the herbs or how they are grown, should anyone be interested in that then please send me a message. All the herbs used for absinthe is traditionally medical herbs, but nowadays distilleries experiment with all kind of ingredients, non-medicinal too. 

 

 

 

For a genuine absinthe there are three herbs which should ALWAYS be used, the whole trinity of absinthe: grand wormwood (Artemisa Absinthium), sweet fennel (Foeniculum Vulgare) and green anise (Pimpinella Anisum). If you use star-anise instead of green anise, then it´s technically not absinthe, although you can ADD it, but never REPLACE something with it. Apart from this trio, you are free to add any botanicals that you want and change the proportions of them. For example: Mead Base only uses 6 herbs while Eichelberger 78 Verte uses 26 different herbs. If you do it right then more herbs should give a more complex taste, but if you do it right then you don’t NEED more than 6 herbs (I´m looking at you Mead Base, you beautiful bastard)!

 

 

 

Distillers are very picky with the herbs that they use since it lays the foundation for the whole product. If shit goes in, shit comes out, simple as that! Just because you’ve bought good quality herbs from someone befor does not mean you will get it every time, and so the quality of the botanicals has to be checked every time. Many distillers grow their own botanicals and in that way they can control the quality throughout the season and make sure they get what they want. Further more, not all parts of the herbs are used in absinthe so the distiller have to collect and crush the seeds from the anise and fennel, remove the stems from the wormwood, pick the flowers from the hyssop and so on. This is hard and time-consuming work I tell you. But all this is one of the factors that decides if your absinthe is going to be good, bad or excellent! 

 

 

 

 

 

2 - MACERATION

 

A fancier name for the same process as when you make a cup of tea (but in this case with booze). The herbs are mixed with alcohol (usually right in the still), everything is heated to very specific temperatures and rests that way, usually between 12 and 24 hours. In this process all the good stuff, taste, aromas, essential oils and more is drawn out of the herbs, but you also get all the bitterness from the wormwood for example, and the result is something incredible bitter and foul. The alcohol percentage of your alcohol base will effect which compounds that are dissolved and which ones that are not. If you use a base of 70% abv it will dissolve more water-based and less oil.based compounds than say an alcohol base of 95% abv. I’m told that the golden line in between is about 85% abv. This is as far as the ”make-your-own-absinthe-kits” get you. Before people started distilling this stuff, this was finished medicin and I’m not surprised people didn’t want to take it.

 

 

 

 

 

3 - DISTILLATION

  

I´m sure most of you already know how distillation is done, in theory at least, but I’ll talk about it a bit anyway. Before you distill this ”alcoholics tea” you add some water and, if you have it, the tail from any earlier distillation (more about that below). In this step of the process, temperature is key. You can’t heat it to much, then the herbs will burn and you get nasty flavors and colors, use to little heat and you won’t get it done properly. Depending on the type and size of the still, it can take hours to get to the right temperature, and then you have to keep it there. 

 

 

 

The first part that comes through is called the head/heads, this is thrown away. Apparently metanol (poisonous alcohol, the kind we don’t want to drink) have a lower boiling point than ethanol (less poisonous alcohol, the kind we want to drink) and so it comes with the head. This is more important if you distill your own alcohol base, if you buy it then there should not be any methanol in it. When the head has past, there will be a slight pause in the stream from the still. What comes afterwards is the good stuff that you want, around 80% abv. I call it the body, because it is between the head and the tail, don’t know if anyone else does though. 

 

 

 

When most of this lovely stuff has come through the distillate starts to become cloudy, this is called the tail/tails. The tail is filled with so much essential oils and so little alcohol that it no longer can dissolve all of the oils. This is another critical point, you have got to know when to cut the tail. Cut it to fast and you will get an absinthe with little essential oils and so a very thin louche, cut it to late and you will get a cloudy absinthe with less alcohol. As I said, the tail is rich in oils, and so you can add it to the next batch you make, a terrible shame to through all that good oily stuff away.

 

 

 

Some distillers distill their absinthe more times than one, I’m not sure why because every time you distill the spirit, it will lose a little more of it´s flavor. Others distill each herb on its own and then mixes them until they get the result that they want. Absinthes made from essences (fakesinthes) is just a mix, they are not macerated nor distilled, and an absinthe HAS TO be distilled for it to be genuine. Yet others just macerates their herbs in alcohol and call that absinthe.

 

 

 

 

 

4 - ALCOHOL LEVEL CONTROL

 

Water is added to the destillats to achieve the right alcohol level. For blanches/bleues, this is the last step before bottling, vertes, rouges ambers and the like will continue to the next stage in the process (read below) before being bottled. Somehow the thujone level is also checked, usually they are well within the limit set for Europa and the US, but I know Canada can have a limit as low as 7 mg/l and I don’t know if it happens that the thujone level is too hight for them? Fakesinthes usually want the maximum level of thujone allowed, and the only way I can think of to increase the thujone level is by either macerate more wormwood, or to add (for example) wormwood oil. But it is known that fakesinthes that claim to have the highest allowed thujone content either has very little thujone or none at all, so maybe they doesn’t actually increase the thujone level at all?

 

 

 

 

 

5 - THE COLORING PROCESS

 

This is an optional step in the process, but most absinthes outside of Switzerland goes through it (only blanches do not). It is basically another maceration where some smoother herbs suitable for coloration is tucked into what can only be described as a giant teabag and dropped into the absinthe. You actually don’t need to put them in a bag, but it makes it easier when you are going to filtrate the absinthe later. The absinthe is heated to the right temperature and is left alone for a while (how long depends on the distiller). Usually only a part of the absinthe is colored (1/2 or 1/3 of it) and is then mixed with the rest. This second maceration adds to both taste and aroma in addition to color, this generally makes the colored absinthes more interesting to me. Another optional part is to filtrate the absinthe, but many producers choose not to, this leads to fine botanical sediment collecting in the bottom of the bottle. If you DO choose to filtrate, this is done through a simple filter, just like when you make coffee.

 

 

 

Those who don’t want to do the extra job or maybe want to save a pretty penny can choose to use artificial coloring, but then it´s not a real absinthe anymore. I think that if you have gone through the trouble to make a genuine absinthe so far, then you won’t skip out the coloring herbs. But if you have a product made from essences you are probably not going to care enough to use coloring herbs. Natural coloring with botanicals goes a long way, but if you want to have say black absinthe, or neon green, yellow, blue, red or purple, then you kind of need artificial coloring.

 

 

 

If you want to know more about the different coloring herbs of each type of absinthe, then I recommend that you read my posts especially dedicated to each type. All of them are described in short in my post ”Absinthe 101 - Part 3” and there you’ll find links to a more complete description of each specific type.

 

 

 

 

 

6 - MATURING AND BOTTLING

 

Leaving the absinthe to mature before bottling is also an optional step in the process and not all absinthes are matured. Some let them rest for a week, others for three months and some for many years. One could say that it is historically accurate to store absinthe for a few months since it often was during the pre-ban era. Maybe it was safer to move it in big, sturdy barrels and then bottle it where it was suposed to be sold, I don’t know. 

 

 

 

As with brandy or whisky, the maturing process adds to the absinthes color, aroma, taste and mouthfeel (and price). I seems like the most common way to mature absinthe is in oak barrels, but the producers are often not very forthcoming about what kind of oak, if it is a first fill cask and sometimes not even for how long, all the yummy information a whisky-drinker would take for granted.

 

 

 

If the absinthe have matured on oak casks they usually get the titel ”oak-aged" or the letters FDC on the label. FDC is short for ”fût de chêne” which is French for ”oak casks”. Distillers often ages their limited editions, but there is some absinthes that is not limited editions but still are being aged before bottling. Therefore, if it says on the label that the absinthe is a limited edition and barrel-aged, it doesn’t mean that it necessarily is better than a ”standard” absinthe. One example of this is Gustave Barrel-Aged, a limited edition, it has matured for ”months”, the distiller didn’t want to specify how long, but it doesn’t taste very different from the original Gustave. Then we have Grön Opal, it has matured for three months, but that is nothing they brag about. Then we have Jade Liqueurs´ absinthes which all have been matured for 3 whole years before they are sold, and they are no limited edition!

 

 

 

Finally the absinthe is ready for the bottle! If the absinthe is colored it should be bottled in bottles of dark or green glass, this is because light degrades the color (at least chlorophyll in vertes and the red color from hibiscus in rouges). The most optimal container would be one in ceramics, I have one such absinthe, but that reviled itself to be a blanche. Blanches can be stored in whatever container you want since it has no color that can degrade… well, almost any container. Try to steer clear of plastic, it´s still alcohol we have here and we don’t want it to star dissolving particles from the plastic. If you have a artificially colored absinthe then you can put it in whatever bottle you want since the colors won’t degrade anyway (but no plastic).

 

 

 

There is actually ANOTHER step, but a very rare one, it is the step of adding oxygen to the absinthe before it is bottled. This might only have been done to one single absinthe before the ban, and so far there is only one nowadays that has gone through the same treatment: Absinthe Jade Terminus Oxygénée. In the early 20th century one argument to get absinthe banned was that absinthe absorbed oxygen from your blood, hence being an unhealthy drink. This was bullshit, of course. The step to add oxygen to absinthe before bottling was a reaction to this, it was said to be healthier than regular alcohol because it would actually enrich the blood with oxygen. This was bullshit too, of course, but fight fire with fire, bullshit with bullshit, as they say. Although, one perk that DO come with oxygenated absinthe is that it will mature even before you open it. Oxygenating absinthe is ultimately a quite unnecessary process (except for the maturing properties) so many think it is not worth the effort or money to do it. I must say that I don’t know where in the whole process you do this step, but I figure it must be after the maturing, right before the bottling. If anyone out there know anything about this, please feel free to contact me!

 

 

 

Now, that was quite enough for today I think, hopefully you thought it was at least A LITTLE interesting and that you learned something new.

 

All the best!

How is Absinthe produ...

0 Läs mer >>
Source: alandia.de 
 
 
 
Vissa får genast dåliga associationer när man nämner ALANDIAs Strong 68, man minns den som en fruktansvärt bitter och otrevlig absint. Det stämmer att de första batcherna var väldigt bittra, detta (som jag förstår det) för att man masererade malörten och inte destillerade den. Detta gjorde alltså att Strong 68 inte var en riktig absint. Men nu destillerar man istället, vilket gör den behagligare och nu är den en stor favorit hos många, och ALANDIAs storsäljare! Dessutom kan man nu räkna den som en äkta absint! ALANDIA menar att Strong 68 ger den perfekta "Absinteffekten" vilket låter som att man antyder på att det kommer hända något fantastiskt om man dricker den. Kanske kommer man bli hög eller hallucinera? ALANDIA skriver upprepade gånger på sin sida att absint INTE har den effekten, men "den perfekta absinteffekten" låter fortfarande pretty sugestive. Den har fått sitt namn efter sin alkoholhalt på 68% vilket ALANDIA klassar som starkt. Givetvis är det starkt för att vara sprit men jag har många absinter som är starkare.
 
Lagrad: Nej
DestilleriPaul Devoille (åt ALANDIA)
Alkoholhalt: 68%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Schweiz
 

Färg och Louche: En naturlig guldgrön färg som jag är mycket förtjust i! Får en tjock louche med en svagt grön och brun/guldaktig färg vilket egentligen gör att den kanske inte ser så trevlig ut, men det är ingenting jag stör mig på! :D Louchen är full efter knappt en del vatten.

 

Doft: Doften som stiger ur flaskan är väldigt söt och inehåller enligt mig både anis och lakritsfudge! I glaset kommer fler örter fram och trots att alkoholen sticker i näsan så luktar den inte alkohol om ni förstår hur jag menar. En mycket behaglig doft!

 

Smak: En mycket len textur, nästan som olja, och en mild alkoholsmak. Kan tänka mig att dricka den här med både mindre vatten och/eller socker. Lite tvålig smak som jag har malörten att tacka för. Smaken dröjer sig kvar på tungan ett bra tag och sidorna av tungan känns nästan lite bedövade.

 

Sammanfattning: En av mina absoluta favoriter och det märks i flaskan! Förutom Grön Opal är Strong 68 den absinten jag dricker mest av och gärna bjuder på! Den är mycket behaglig att dricka och gör sig bra med mycket socker tycker jag! En solklar 4,5:a!

 
 

Absinthe Strong 68

0 Läs mer >>
 
 

Today I want to write a little about the WS (Wormwood Society), a international group of people whose goal is to educate people about absinthe, what it REALLY is (no mythes about hallucinations), and help all the regular Joe´s out there who is interested in absinthe to take a step closer to becoming ”Wormwood Guy - Educator of the unwashed masses and absinthe connoisseur extraordinaire!”. That would be the coolest superhero ever, his superpowers would be Pedagogy, Truthtelling and black belt in the Culinary Arts! His nemesis would be ”The Green Fairy - Exotic Beauty and Deceiver of Men” with her little henchman: ”The Green Demon”. Her superpowers would be Hypnosis, Pyromancy and the Czeck language. As awesome as that may be, let’s return to the topic at hand. The WS also make their own absinthe reviews and let you write yours as well. If you don’t know how to review absinthes, NO PROBLEMS, they’ll teach you that as well! There are forums for absinthe-related discussions and links to scientific articles on the subject! You can find a link to their website here or you can find it under ”Länkar” (the Swedish word for ”Links”) above. 

 

Happy reading, and all the best!

The Wormwood Society

0 Läs mer >>
 
 
 

What the heck is pastis, and how does it differ from absinthe? When absinthe was banned it created sort of an empty space in the market, and distillers wanted to invent a substitute for absinthe to profit from that space. A number of different substitutes was produces around the world, and in France they made pastis. The name comes from the French word ”pasiche” which means apparently means ”imitation”, although Google Translate doesn’t agree with me on that one. You were suposed to drink it like an absinthe and you could continue using your drippers, foutains, glasses and spoons. It never got really popular as an absinthe substitute though, maybe because the taste of wormwood was a big part of what made absinthe so popular. If you that is what you want, and along comes a substitute without it, the substitute will feel very flat and uninteresting to you.

 

 

 

Since wormwood was the problem with absinthe, pastis is made without wormwood and focuses much more on anise. It has a lower alcohol level and it usually contain sugar. Also, I don’t think you color pastis with herbs, not sure though, if anyone out there knows then please leave a comment! It´s said that you can use pastis as a substitute in drinks that call for absinthe, but on their own they are not very much alike. Pastis is more alike to other anise-flavored spirits like Raki or Ozou. Personally I have a bottle of pastis that I use in hot chocolate, where I think absinthe does not work as well.

The difference betwee...

0 Läs mer >>
 
 

By now I’ve written 5 reviews and what I’ve come to understand so far is: This is kind of hard -.- I’ve proven to myself once again that I’m not very good at separating tastes or aromas, and there is a lot of the ingredients that I don’t even know what they smell or taste like… or even look like! Should I buy the most common herbs and nibble on them? I could really use someone more experienced that know all this stuff to teach me, but I imagine a person like that won’t exactly fall into my lap saying ”At your service, sir!”, so you will have to make do with my somewhat wanting reviews a while longer.

 

All the best!

Thoughts on absinthe-...

1 Läs mer >>
 
 

Right now there is a small selection of absinthes at Systembolaget (the Swedish alcohol monopoly), both good and bad, but if you want a wider selection (and good quality) then you should really check out a few German websites (described bellow). Unfortunately, these are only available for countries outside of the EU (and of course Germany), this is because of the OSS reform that took effect on July 1st 2021 and in practice prohibits companies to selling alcohol to private individuals in other countries within the EU (or at least that is how I have come to understand it).

 

I often see a lot of Americans asking where they can find genuine absinthe, and my answer is always ”German websites”. They ship to most western countries and have very resonable shipping costs. They also send you coupons from time to time. I´ll tell you about a few down below because if there is an absinthe you want, chances are that at least one of them have it in stock.

 

 

 

ALANDIA: Not all of their absinthes are genuine but they have a fair selection of products. They also have some brands which are made for them especially and I must say that they are pretty good. They sell some sample bottles, mostly of their own products, but I can recommend that you try them. Shipping to Sweden was about €15 for up to 6 bottles and have never taken more than 6 days for me, sometimes only 2 days. They also have a "Delivery Guarantee” which means that if your absinthe doesn’t arrive, or if it is damaged, then you get your money back or they resend your order for free. They pack their products with care though, and all of my orders have found their way to me safely. And with every order they send a small package of Haribo candy and/or absinthe themed stickers, postcards or fridge magnets. Of course they also have a selection of glasses, spoons, fountains, posters and more, which they continue selling to EU countries even post OSS. And if you are curious and have the money, they also sell vintage absinthe. Their blog can also be worth a visit, where they go through absinthe history among other things. The only thing I feel they could improve is the communication. Some times I´ve written to them and it can take a few workdays before they get back to me, but I think I´ve always got an answer sooner or later.

 

 

 

Absinthes.com: The biggest site I’ve found so far, they have a very respectable range of absinthes, and most of them are genuine. Should you be unsure which ones are the genuine stuff, then they have a category for that which you can brows. They have about the same prices as ALANDIA, although it’s easy to be fooled as ALANDIA displays their prices in € and absinthes.com in $. The shipping time and cost is about the same as ALANDIA´s, they pack your order very safe as well (lots of corrugated paper and bubble wrap) and they also send Haribo candy. One time I got a fortune cookie instead XD They also have a wider range of fountains, glasses, spoons, posters and so on than ALANDIA do, and they sell vintage absinthe, but here you can also buy samples if you can’t afford a whole bottle. At first I was told that absinthes.com would keep selling accessories to EU countries, but later they confirmed that they would not. A very big advantage they have is that they are the soul retailer of our Swedish absinthes: Grön Opal and Vit Opal from Svensk Absinthe AB, and Valkyria Distillery´s absinthes. Especially Grön Opal and Vit Opal is very well thought off, and they have both been given the number one spot on the Wormwood Societys top-list of absinthes! I can REALLY recommend Grön Opal if you haven’t tried it yet! If you don’t know what you like yet I can defiantly recommend these guys, they have a lot of samples (5 cl) you can order, and bottles with just a little more in them (10 cl and 20 cl). They are very polite in their correspondence and reply to you very fast. And they also have a blog, but more elaborate and informative than ALANDIA´s I think. If you create a user account they will send you (I think) 10 emails about a week apart, introducing you to the world of absinthe. I was actually happy to get these emails every week, a very interesting read. The only bad thing about them is that, except for Mansinthe, they don’t carry Matter Spirits absinthes, one of my absolute favorite distilleries. In those cases I turn to ALANDIA instead.

 

 

 

absinthe.de: This is the site a placed my very first order from, but shortly after that they stoped shipping to Sweden because of our insanely hight alcohol taxes. But now I´ve been told (by a partner in crime who have written to them) that they ship to Sweden again, even post OSS! Packaging, shipping time and shipping costs are about the same as ALANDIA and absinthes.com if memory serves, and if you’ve visited those sites then the range of absinthes should be familiar. They also sell ALANDIA´s own products, as well as Matter Spirits lovely products, they are absolutely worth a visit!

Where can I buy absin...

0 Läs mer >>
 
 

THE ABSINTHE EFFECT

 

This topic is a bit fuzzy to me, but the best description that I’ve found of what the absinthe effect really is explains it as a kind of lucid intoxication. This would be the reason why absinthe was the liquor of choice for so many artists during the Belle Epoque, so they could still work even though they were drunk. Some people think that the absinthe effect means that you are hallucinating or getting a high like from cannabis, but that is not so. Absinthe isn´t, and never was a drug or a hallucinogenic.

 

 

 

The formost (and maybe most plausible) explanation is that the thujone acts like a stimulant (strengthens sensory input to the brain) at the same time as the alcohol acts as a depressant (weakens sensory input to the brain). The combination of these two could even each other out and result in the clear minded intoxication that is called the absinthe effect. Beside the effect of the thujone and alcohol we have other herbs (foremost anise and fennel) which also have a stimulating effect, and others that have a relaxing effect. I´ve never heard of any specific chemicals though, if you know anything about this then leave a comment! If, however, this is true then it´s not unthinkable that some absinthes will give you a ”better absinthe effect” than others, depending on the recipe.

 

 

 

My own little hypothesis is that, in addition to the reasons mentioned above, to sit down with good friends and something good to drink gets you in a good mood, and since the French ritual takes some time to preform you are forced to relax and have a good time. Not totally unlike having a beer, a cup of tea or coffee with some friends. This could contribute to the cozy feeling many experience while drinking absinthe. Then, of course, we shouldn’t forget the powerful effect of the placebo-effect and absinthes mystical reputation, I’m sure those do their part as well. 

 

 

 

 

 

ABSINTHISM

 

Absinthism is the disorder that the anti-absinthe-movement made up and referred to in the early 20th century to get absinthe banned. Symptoms of absinthism could be hallucinations, aggression and violence, vomiting, dementia, tremors, blindness, problem sleeping, convulsions and mental deterioration, not totally unlike bad TV today. Many of these symptoms could be explained by the alcohol, alcohol withdrawal (among alcoholics) or they were just made up. The term was coined by dr. Valentine Magnan and thought mainly to be caused by the thujone that can be found in wormwood (read more about that here). It was proclaimed that absinthe contained massive amounts of the stuff which thereby made absinthe into a dangerous poison! Dr. Magnan made very flawed studies on wormwood oil (contains about 50-60% thujone) but no research on absinthe itself. What people didn’t know at the time is that thujone doesn´t distill well and most of it is left in the still (or so I’m told). Ted Breoux (more about him later) have a theory that it might even evaporate from the plant while it is dried. Dr. Magnan is said to have given the following description of absinthism:

 

“In absinthism, the hallucinating delirium is most active, most terrifying, sometimes provoking reactions of an extremely violent and dangerous nature… the absinthist cries out, pales, loses consciousness and falls; the features contract, the jaws clench, the pupils dilate, the eyes roll up, the limbs stiffen, a jet of urine escapes, gas and waste material are brusquely expulsed.”

 

 

 

In the products which brags with a very high thujone content, an extra large amount of wormwood is needed, and if it´s is a crapsinthe (which it probably is) I’m guessing that they might even have added wormwood oil. But let’s not forget that the highest level of thujone allowed is 35 mg/l, and in the U.S 10 mg/l is considered thujone free, so even a ”maximum thujone content will be a very small amount of thujone, very far from ever effecting you in any way. I´m guessing that the producers knows that, but your regular Joe probably doen´t and so it can be used to sell colored vodka to him to make more money, while he probably think it will make him trip and hallucinate.

 

 

 

As was mentioned in an earlier post (Absinthe 101 - Part 2) some distillers during the late 19th century used poisonous chemicals to make a absinthe-like product which of course would contribute to the conviction that this disorder was real, and we must not forget about the simultaneous use of different drugs, like opium for example. It was said that the thujone from the wormwood was the main cause for absinthism, and of course absinthe contained ridiculous amounts of it and hence made the drink poisonous beyond compare to ingest. A few studies were conducted on pure wormwood oil (about 50-60% of it is thujone). These studies showed that the thujone-rich oil WAS harmful, but no studies was conducted on actual absinthe (and there is a crucial difference there, let me tell you).You see, thujone has a hard time dissolving during the production process and so the finished product contains a very small dose of thujone. There have been studies done on absinthes which are promoting themselves to have a very high thujone content (35 mg/l), and in several cases they don’t contain any thujone at all. It doesn’t even matter if they contain 35 mg/l, or even 100 mg/l, you wouldn’t feel any effect from the thujone what so ever. But the producers want to tell you that they have a high thujone content so you will fall victim for the placebo effect and imagine you can feel it’s effect, or even get high off of it. You can read more about thujone here, should you be interested.

What is the Absinthe ...

2 Läs mer >>
 
 
 
 
Source: alandia.de 
 
 
 

Den tredje och sista absinten i Matter Spirits Absinthe Brevans-serie (som finns ute just ni ivf) och även den tredje Giger-absinten jag har. Den är en hyllning till Hans Rudolf Giger, i min mening en genial konstnär vars illustrationer legat till grunden för filmer som Alien och Species (men det visste du redan vid det här laget). Målningen på etiketten heter "Brain Salad Surgery 2". Denna, tillsammans med Brain Salad Surgery 1, stals i samband med en utställning i Prag 2005. Giger själv utlovade en belöning (5 000 dollar per tavla) till den som såg till att målningarna återfanns. Jag vet inte om de återfanns eller ej.

 

Innan destillationen tillsattes brandy. Receptet är taget från boken "La Fabrication des Liqueurs" (år 1897) av Jacques de Brevans (därav namnet), men tydligen ska Giger själv haft ett finger med i absintens framställning.

 

Lagrad: Nej
DestilleriMatter-Luginbühl
Alkoholhalt: 68%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Schweiz

 

Färg och Louche: En verte med en fin, naturlig färg och en tjock louche som är färdig efter ca en del vatten.

 

Doft: Liksom med de tidigare 2 absinterna i Brevans-serien har doften förändrats mycket sedan jag öppnade flaskan. Ur flaskan är doften mycket söt, fruktig och kanske lite karamelliserat socker? Märkligt nog ändrar den karaktär helt när jag häller upp den i glaset, påminner då mer om granbarr och har inte alls den där söta, fruktiga doften. När vattnet tillsätts håller sig granbarren kvar, men jag får fram någon annan grön växt också som är svår att deffiniera. Känner även spår av Brandyn.

 

Smak: En stark alkoholsmak jämfört med de andra Brevans-absinterna, ändå är de alla på 68%. I övrigt känner jag inga utstickande smaker och jag har svårt att sätta ord på de smaker som finns där.

 

Sammanfattning: Så som med A. Crowley är den här absinten en fröjd att lukta på, ur flaskan åtminstånde. I och för sig är det ju kul att den byter karaktär så skarpt men det får mig att börja tvivla på min näsa. Smakmässigt är det dock inte mycket intressant som händer, en medelmåttig smak med lite för mycket alkohol. Uppskattar att man än en gång hyllat en så speciell konstnär på det här sättet och att man använder en av hans målningar till etiketten! Betyget blir 2,5 av 5, även om den kanske förtjänar lite mer.

 
 

Absinthe Brevans H.R....

0 Läs mer >>
 
 

 

The bottom of the glass is filled with the green, wonderful liquid, it´s real potency hidden, still asleep. The metal spoon lays atop and the white crystals is placed upon it, a formidable color pallet of ivory, silver and emerald, each so unlike the others with its own attributes, textures and tastes. I find it soothing, mesmerizing, the way the water slowly drips through the crystals and down into the emerald. First oily streaks, the fairy is coming to life in the glass. Soon a liquid smoke is rising and with it a sweet aroma that fills the room. The pallet is merged and the result is something else entirely.

The Green Fairy