Tujon

 

 

I det här inlägget ska vi återbesöka det väldigt omtalade ämnet tujon. Vi har nosat på det lite i ett tidigare inlägg men ska gå lite noggrannare in på det nu och förhoppningsvis lära oss något nytt. För att summera vad jag redan sagt tidigare: tujon är ett nervgift, tujon får dig inte att hallucinera, det finns i otroligt små mängder i absint, du kommer aldrig kunna dricka tillräckligt med absint för att känna av dess effekt men ändå var det ett av de största argumenten till att absint blev förbjudet. På samma sätt som det är farligt att få i sig för mycket tujon är det farligt att få i sig för mycket kanel eller muskotnöt, men du kommer aldrig kunna få i dig de mängderna från absint, du dör helt enkelt av alkoholförgiftning långt innan tujonet har någon verkan på dig.

 

 

 

Tujon (thujone) har fått sitt namn efter växterna i tuja-släktet ("Arbor Vitae" på latin som betyder ungefär "livsträd" eller "livets träd") som är en typ av buskiga barrträd. Deras olja ska tydligen innehålla mycket tujon. I absinten är det malörten som är ansvarig för tujonet men det finns i många andra plantor också. Det finns även (i väldigt små doser såklart) i vissa örter du kanske har i köket ex. salvia och oregano.

 

 

 

På 1800-talet visste man att malörtens olja innehåller tujon, tujon är ett nervgift och eftersom malört är en av huvudingredienserna i absint så borde ju absint också vara giftigt. Briljant slutledningsförmåga! Man utförde därför en studie där man matade råttor med malörtsolja och kunde se att de fick krampanfall som följd. Studien utfördes av dr. Valentin Magnan, en man som var starkt emot absint och menade att absint (och alkohol över huvud taget) fördärvade det franska folket. Man kan ju tänka sig att han inte var helt objektiv i sina studier. Studiernas mål var att bevisa hur farligt tujon, och därmed absint, var för människor. Dr. Magnan var säkert överlycklig när han kunde sprida "nyheten" om att absint var farligt och troligtvis kunde ha ihjäl dig. Han gjorde även en uppföljningsstudie där han undersökte 250 alkoholmissbrukare och pekade på att de som drack absint hade hallucinationer och krampanfall och därmed var det bevisat ännu en gång att absint var farligt. 

 

För att diskutera hans första studie så går det inte att jämföra att mata råttor med rå malörtsolja med att en människa dricker absint. Det vore som att mata råttorna med koffeintabletter och jämföra det med folk som dricker kaffe. Tujon har svårt att lösa sig under tillverkningsprocessen så man får bara ut en del av allt tujon som finns i plantorna. Färdig absint innehåller inte mer än 10-35 mg/liter och det är ingen skillnad mot absinten från slutet av 1800-talet. Vi ska inte heller glömma att 10 mg/liter räknas som "tujonfritt" i USA. Dessutom kan det vi kallar tujon delas upp i två olika delar: alfa-tujon och beta-tujon. Beta-tujon utgör den största delen av "tujonet" men det finns inga receptorer för beta-tujon i den mänskliga kroppen så vi påverkas alltså inte av det. Jag vet dock inte om det finns receptorer hos råttorna så det låter jag vara osagt.

 

Vad det gäller den andra "studien" så ska det påpekas att det var en observerande studie, gjord av en kraftigt partisk man. Att han fann hallucinationer hos absintmissbrukarna är inte förvånande eftersom alkoholmissbrukare över lag kan drabbas av hallucinationer vid alkoholabstinens. Detta borde alltså kunnat ses även hos missbrukare som inte specifikt drack absint men det nämns inte. Jag är dessutom lite förvånad att han tog upp hallucinationer eftersom det inte har någon koppling till hans första studie där krampanfall var det man fann, inte hallucinationer.

 

Slutligen kan man ju ifrågasätta vad som räknades som studier och vetenskap på den här tiden, det var ändå drygt 100 år sedan och vetenskapen har kommit långt sedan dess. Man hade en mer begränsad förståelse för hur kroppen fungerade och hur olika ämnen påverkar den samt hur sjukdomar (alkoholism är mest relevant i det här fallet) ter sig. Det hade varit intressant att läsa rapporten (om någon sådan skrevs) för att se hur han gick tillväga, vad han fann och hur han tolkade resultaten. Idag anser man att Dr. Magnans studier var minst sagt felaktiga och de symtom man kunde observera tillskrevs främst alkoholen i sig, INTE malörten eller tujonet.

 

 

 

Apropå dåliga studier: Myten att tujon (och därmed absint) skulle ha liknande effekter som cannabis kommer från en studie gjord på 70-talet. Här hade man kunnat utveckla bättre undersökningsmetoder än de som fanns tillgängliga i början av 1900-talet och man kunde se att tujon och THC (TetraHydroCannabinol, det verksamma ämnet i cannabis) strukturellt sett är väldigt lika varandra. Man drog därför slutsatsen att de fungerar på samma sätt och har liknande effekter på kroppen. Men även här blev det väldigt fel, bara för att de liknar varandra betyder inte det att de fungerar likadant, något som senare studier har bevisat. Ett bra exempel på detta hittar vi i Breaking Bad, säsong 1, avsnitt 2, där Walter pratar om talidomid. På molekylär nivå förekommer det 2 "sorter" som är spegelbilder av varandra men kan ge väldigt olika effekter. Den ena ska vara lämpligt som sömnmedel för gravida kvinnor, men dess spegelbild leder till utvecklingsstörningar eller missfall.

 

 

 

Det senaste jag läst om tujon är att det även fungerar som en GABA-blockerare. Jag ska försöka förklara det här så simpelt jag kan men det kommer bli lite rörigt. GABA (gamma-aminobutyric acid eller gammaaminosmörsyra som det blir på svenska) är en signalhämmande substans, dvs när kroppen skickar sinnesintryck (om vi tar smärta som exempel) så är det GABAs jobb att störa de signalerna så att de blir svagare eller försvinner innan de har hunnit tolkats av hjärnan. GABA gör oss också lugnare och är förknippat med god nattsömn. Man vet att vissa GABA-receptorer i kroppen är känsliga för alkohol (kroppen märker inte skillnad på alkohol och GABA) som då ger samma effekt som GABA. Detta är en del i förklaringen till varför man inte är lika mottaglig för sinnesintryck när man är full och att (om man dricker riktigt mycket) informationen från korttidsminnet inte kan gå vidare till långtidsminnet och vi kommer inte ihåg vad vi gjorde på fyllan kvällen innan, även om vi just i stunden är mycket väl medvetna om vad vi gör. Man skulle också kunna tänka sig att det är på grund av alkoholens effekt på GABA-receptorerna som man blir trött när man dricker. Men jag börjar hamna på sidospår nu. Poängen var att tujon skulle blockera GABA, det vill säga hindra den från att minska våra sinnesintryck och vi känner alltså, i det här exemplet, smärtan lika väl som vi annars skulle. Jag vet inte om den har samma effekt på alkoholen eller om den endast blockar GABA eftersom jag inte vet hur blockeringen sker. Jag vet föresten inte vad GABA har för effekt på just smärta men jag tar det som ett exempel så att det förhoppningsvis ska bli lättare att förstå. Lägger man ihop 2 och 2 här så är poängen att tujon skulle ha motsatt effekt på kroppen som alkoholen har. Absinten skulle alltså både öka (tujonet) och minska (alkoholen) känsligheten för sinnesintryck och kanske ge en klarare berusning.

 

 

 

Jag känner ändå att jag vill vara lite kritisk till den här sista delen om tujonets inverkan på GABA. Vi vet att det finns väldigt lite tujon i absint och vi vet att det inte finns några receptorer i den mänskliga kroppen som reagerar på beta-tujon som utgör den största delen i det vi kallar tujon. Kanske gör väldigt lite alfa-tujon stor skillnad i kroppen men jag tycker det låter överdrivet. Om tujon reagerar så på GABA så tänker jag att den effekten är liten, och är den märkbar med tanke på hur mycket mer alkohol det finns i absinten? Kanske, om man jämför med andra spritsorter, gör det lilla extra tujonet tillräcklig skillnad för att man ska märka av det? Det här är ivf vad jag läst och jag för det vidare tillsammans med mina tvivel så får ni göra er egen research och ta ställning själva ;)

Kommentarer:

1 Gunnar Björberg:

skriven

Intressant, högeligen intressant.
Det är alltså mängden och inte kryddningen som avgör graden av berusning, härligt ..!

Kommentera här: