0 Läs mer >>
Source: SaarWhisky
 
 
 
Ok, då rullar vi ut nr. 2 av SaarWhiskys absinter, och deras första verte! Absense är baserad på ett orginalrecept från 1870-talets Val-de-Travers. Den är destillerad på 15 örter och sedan färgad med ytterligare 5 örter, jag ser potensial!
 
 
 
Bilden på etiketten är designad av en av destilleriets ägare och föreställer Den Gröna Fen. Jag tycker det ser ut som ett barn som ligger på rygg i vatten med vattenkrusningar som går ut från hen. Det ser ut som ett lönnlöv hen har i handen, har inte kommit under fund med om det finns någon symbolisk mening med lövet, men något ska man väl ha att fundera över ;P Den kommer i samma snygga, mörka flaska i apotekarstil som de andra absinterna, försluten med en naturlig kork.

 

Lagrad: Nej
DestilleriSaarWhisky/Moonshine-destilleriet
Alkoholhalt: 68,3%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tyskland

 

Färg och Louche: Den här verten är en fin blandning av olivgrönt och guld. Dock är den något grumlig och när jag läser lite mer om den ser jag att den är ofiltrerad (vilket iof inte är något negativt). Även denna har en tjock louche, inte som mjölk men den är en bra bit över medel. Louchen kommer omedelbart och bygger upp långsamt från botten och uppåt. Ungefär 2 delar vatten krävs för att louchen ska sprida sig ända till toppen av glaset.

 

Doft: Mmmm, den här är väldigt lik Weisser Kristall, mycket choklad och mint, men det finns något mer här som ger lite svartpeppar och... damm? Jag skulle inte ta minste på den här och Weisser Kristall i ett blindtest, I´m fairly certain. När den får lite mer utrymme i glaset kommer lite citrusdofter fram ur hörnerna, and as usual blir alkoholsticket starkare. Den första delen vatten lyfter fram chokladen ännu mer, sedan följer citrusen och fram mot andra hälften av vattnet kommer även malörten. Mycket doft, både före och efter vattnet.

 

Smak: Även denna har väldigt mycket smak, och även denna har tydlig karaktär av choklad och mint vilket gör den bra med lite extra socker. Len, söt och lättdrucken. Det finns lite syra här från citronmelissen också. Very nice, all in all.

 

Sammanfattning: Den var förvånansvärt lik Weisser Kristall, vilket är bra för Weisser Kristall som är en blanche, men inte lika imponerande för en verte. Som jag sagt tidigare så är det här bilden av vad jag ville ha ut av min egna absint men den är inte speciellt typisk för att vara en absint. Jag hade velat se liiite större skillnad mellan den här och Weisser Kristall, den här hade lite mer citrus men skillnaderna är inte kollosala. Men båda är goda att dricka så jag nöjer mig med det. Betyget landar lite under Weisser Kristall, en 3:a.

 

Absense Absinthe

1 Läs mer >>
Source: SaarWhisky
 
 
 
Det är dags för den första absinten från SaarWhisky, ett destilleri jag inte hade förväntat mig skulle göra absint om man fokuserar på namnet XD Vi börjar med deras blanche eftersom dessa inte brukar göra så starka intryck på mig, så förhoppningsvis kan vi klättra oss högre på poängskalan efter det. Den är gjord på 18 olika örter, så här finns det potensial för nyanser! Den är bara destillerad en gång, desutom långsamt och på låg temperatur. Den har även hamnat på en ganska hög alkoholhalt vilket man inte ser så ofta hos blanches.
 
 
 
Etiketten är mycket modernare än de flesta andra absinterna jag har som snarare försöker efterlikna de gamla etiketterna eller reklamafirserna. Men det är ingen Art Nouveau-stil här inte. Den här visar kaninen från Alice i Underlandet, du ser hans klocka i bakgrunden. Han trotsar klockan som han är så styrd av i boken och han har dessutom slagit sönder ett timglas (som ett ytterligare uppror mot tiden). I timglasets sand odlar han en malörtsplanta och i andra tassen håller han en absintsked. Jag tycker att etiketten är otroligt snygg och att den har koppling till Alice i Underlandet gör den bara ännu underbarare! Temat verkar ju onekligen vara tid, men jag är inte helt säker på hur det kopplar till absinten. Vidare sitter den här underbara etiketten på en lika underbar apotekarflaska i mörkt glas och naturlig kork. Det enda som kunde göra förpackningen bättre vore om den var förseglad med vax! Stora plusspoäng här!

 

Lagrad: Nej
DestilleriSaarWhisky/Moonshine-destilleriet
Alkoholhalt: 68,3%
Katergori: Blanche
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tyskland

 

Färg och Louche: Som sagt är det en blanche och den är lika klar som vatten, som en blanche ska vara. Louchen är MYCKET tjock och dimman börjar bygga på redan efter första vattendroppen. En mycket bra start för SaarWhisky, få se om det håller i sig.

 

Doft: Oooooh, det kommer upp en förförisk, handformad strimma ur flaskan som letar sig in i näsan och får mig att sväva någon dm över golvet. Det absolut mest dominerande doften är av mint och choklad, pepparmynta alltså! Det finns lite gräddig karaktär som brukar hittas i schweiziska blanche, men inte samma syra. Jag tror även att vi har romersk malört här, vet inte om det stämmer men jag tas tillbaka till när jag stod och förberedde örterna till min egen absint. Doften är som sag MYCKET stark och jag behöver inte ha näsan någon stanns i närheten av flaskan för att känna den! Glaset ger mer utrymme för alkoholen och nu kommer den välkända sura karaktären fram mer. Jag börjar droppa i vatten och efter de första 2-3 delarna vatten ökar myntan väldigt mycket men jämnar sedan ut sig igen. Jag vet inte om man valt att använda citronmeliss eller koriander i destillatet men jag inbillar mig att vi har en del citrus här också. Doften är riktigt stark även efter 5 delar vatten, än så länge känns det väldigt lovande och jag är ivrig på att ta den första sippen.

 

Smak: Wow, här var det vekligen mycket smak, den hade nog klarat en del vatten till och ändå kunnat stå på benen! Det dominanta är choklad och mint vilket gör att den blir väldigt lättdrucken och gör sig bra med mycket socker, which is how I like it! Det finns lite bäska från malörten, men inte så mycket smak från den. Relativt lite anis och jag känner nästan ingen fänkål. Man har gått fullt ut med de söta och rundande örterna här, den är inte sträv eller stickig alls och slinker ner helt utan protest.

 

Sammanfattning: Det här är troligen precis vad jag föreställde mig när jag började fundera på min egna absint: tung på fräsh pepparmynta och citrus. Den smakar verkligen inte dåligt, men jag inser att det troligen är en rätt felaktig bild av vad en absint "ska vara". Men som sagt, hela det här paketet (från smak, etikett och flaska) är något jag själv hade velat ha och hade min egen absint slutat så här så hade det varit över förväntan! Jag hade klappat händerna, varit SÅ nöjd med mig själv och sedan börjat fila på ett nytt recept med lite mer klassik karaktär. Jag väger mellan ett betyg på 3 och 3,5, men jag brukar ju vara generös och avrunda uppåt så jag gör det även den här gången. 3,5 alltså, och det är inte dåligt för en blanche!

 

Weisser Kristall Absi...

0 Läs mer >>
 
 
 
SaarWhisky är bara barnet än så länge, det startade i April 2018 men har redan skaffat sig en ganska imponerande uppsättning whisky, gin och absint. När jag kollar på Google Maps så verkar adressen leda till en parkeringsplats, men i mitt lulliga lilla huvud är det ett väldig pitoreskt litet destilleri, beläget i en timmerstuga med halmtak, brevid en ström med glasklart vatten och en förtrollad skog med enhörningar bakom! Och så vitt jag vet kan det vara så, SaarWhisky är nämligen företagets namn, men destilleriet som ägs och drivs av samma familj heter Moonshine-destilleriet och är beläget i Limburg, utanför Saarland där företaget är beläget. Jag skulle kunna kolla upp den här adressen också på Google Maps, men jag skulle bli förkrossad om det inte fanns några enhörningar där så jag lät bli och fortsätter att leva i min bubbla.
 
 
 
SaarWhisky är ett litet familjeföretag där alla har en passion för god och bra sprit, de köper in sina ingredienser från lokala gårdar och allt arbete sker i liten skala och för hand. Låter inte det som stuga-i-enhörningsskog-idyll så säg? De har 3 st kopparpannor, 2 st på 40 liter och en pyyyyytteliten som jag antar bara är för olika testbatcher.
 
 
 
Samtliga av destilleriets absinter kommer buteljerade i otroligt snygga apotekarflaskor i mörkt glas och förslutna med en naturlig kork. Men det är inte flaskorna som vinner de största stilpoängen hos mig utan etiketterna! Etiketterna är väldigt moderna, inte alls i "klassisk" stil som så många andra destillerier strävar mot, men oooh så snygga! De flesta känns som att man kan sitta och göra psykologiska analyser på, fulla av dålda meningar och okulta och kanske politiska budskap. Jag är säker på att jag överdriver men jag märker att jag sitter och funderar över "varför håller den där varelsen det där objektet i sin högra hand?" eller "varför är den där texten bak-och-fram-vänd, men inte den andra texten?". Flera av dem har även anknytningar till sagor, kända personer och (arguably) en prinsessa från en väldigt känd TV-spelsserie. Fulkommligt fantastiska är de ivf och jag skulle kunna ha dem upptryckta som tavlor på väggarna! Jag vet att det finns många absintnördar där ute som inte alls uppskattar den här moderna stilen på etiketter, men även om jag kan uppskatta den gamla art-nouveau-stilen så tillhör jag inte den ortodixa absintkyrkan och tycker att dessa fundamentalister ska ta ett chill-pill. Bra jobbat SaarWhisky!
 
 
 
Destilleriet har gjort följande absinter:
 
  • Absense
  • Weisser Kristall
  • Fürst von Absinth
  • Fragment
  • Herr der Frösche
  • Yggdrasil
 
 
 
Hemsida: 
https://www.saarwhisky.de
http://www.moonshine-distillery.de

SaarWhisky

0 Läs mer >>
 
 
 
I det här inlägget kommer jag inte att bitcha om principer gällande vad som bör vara och inte bör vara en egen kategori av absint, det kan jag tänka att ni fick nog av när jag gick igenom rouge och amber absint. Kan dock inte lova att jag inte kommer bitcha om namnet ;)
 
 
 
Som du kanske minns från tidigare så betyder "blanche" vit på franska, men egentligen är den inte vit, eller hur? Den är helt klar, som vatten, men de flesta blanche får en riktigt tjock louche efter några delar vatten och då är de vita som mjölk. Absinten är som den kom ur pannan, alla andra absinter har genomgått en färgningsproces. And let me tell you a secret: färgningen gör absinten mycket bättre, speciellt de gröna. Färgningsväxterna ger smak såväl som färg och i mitt tycke är vit absint mot grön vad varmvattnet är mot thé. Den känns liksom inte färdig.
 
 
 
Eftersom det inte finns något klorofyll som måste bevaras så kan man hålla alkholhalten på en lägre nivå, vilket man ofta gör, vilket gör de vita mer lättdruckna. Efter vad jag har hört så brukar de vita innehålla mindre malört och mer anis och fänkål, det gör att den smakar sötare och får en riktigt trevlig louche. Schweizarna är riktigt stolta över sina blanche och det känns som att majoriteten av absinterna som hittar ut ur Schweiz är just vita absinter. Där dricker man dem med mindre vatten (eftersom de innehåller mindre alkohol) och använder oftast inte socker eftersom de redan har en större sötma än gröna. Det här kommer av tradition, under förbudstiden gjorde man nämligen absint i hemlighet och skulle någon hitta en flaska grön sprit så är det mycket svårare att bortförklara än om det var genomskinlig sprit. Faktum är att man kunde ha absint i flaskor för alkohol som var till för rengöring, på det sättet gick det väldigt bra att dölja. Efter det har traditionen fortsatt och man fortsätter att göra främst blanches. Jag skulle inte passa in alls i Schweiz, jag gillar mina absinter med mycket socker! Dessutom tycker jag att de flesta blanches smakar surt, kan vara p.g.a den druvbaserade alkoholbasen gissar jag?
 
 
 
Ett annat namn på blanches är "bleue", men jag tror att det bara är Schweizarna som kallar dem för det. Detta kommer efter den svagt blå tonen som absinten påstås få efter att vattnet har tillsatts och den har opaliserats. Personligen tycker jag att det krävs en väldigt god portion fantasi för att se den blå nyansen och eftersom resten av världen kallar bleues för blanche så gissar jag att jag inte är ensam i det. När det väl kommer en verkligt blå absint på marknaden kommer vi få svårt att hitta ett passande namn. Vet att det redan finns blå men de är konstgjort färgade och förtjänar troligen inte ens en diskussion i vissa kretsar gissar jag. Men den dagen det dyker upp en naturligt färgad blå absint kan du nog räkna med en till rantande monolog här på bloggen! XD
 
 
 
Vill man dock testa några riktigt bra blanches som även jag kan ge en slängkyss med mycket tunga till då och då så har vi ex. Zufaneks Amave, Svensk Absints Vita Opal och (framför allt) Claude-Alain Bugnons La Clandestine. Gillar man istället traditionella schweiziska bleues får jag väl tipsa om vilken dera från Philippe Martin, de säljs på litersflaskor också.
 
 
 
Och med det avrundar vi dagens notat, hoppas du fick ut något av det. Skål!

Blanche Absint