2 Läs mer >>
Source: absinthes.com
 
 
 
Det var länge sedan jag testade den första absinten i Paul Devoille´s Libertine-serie (Libertine Amer) vilket på sätt och vis är lite konstigt eftersom den var så jäkla bra. Jag känner att vi går lite baklänges här för idag testar vi Libertine Intense och sen har vi bara Libertine Originale kvar och man kunde ju tänka sig att man skulle tagit orginalet först.
 
Såklart är detta en äkta absint: destillerad, naturligt färgad, inehåller inga konserveringsmedel, dötningsmedel eller konstgjorda smakämnen. Vi har de vanligaste örterna i receptet: Malört, fänkål, anis och stjärnanis som grund, sedan finns även lakritsrot, citronmeliss, isop, ärenpris, koriander samt några växter vi inte får känna till. Det står att den är intensivare och komplexare än orginalet, därav namnet.
 
Flaskan är densamma som de övriga i serien och helt ok, en enkel genomskinlig flaska med tjock botten och naturlig kork. Enkelt och elegant. Bilden på etiketten gjordes speciellt för Libertine-serien och visar en samling människor som dricker absint på ett café. På den stora flaskan är etiketten tvådelad och på den stora STÅR det faktiskt Intense på, det gör det faktiskt inte på min lilla flaska (2 dl).

 

Lagrad: Nej
DestilleriPaul Devoille
Alkoholhalt: 72%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike

 

Färg och Louche: Min var lite brunare än den är på bilden, mer av den döda-löv-färgen, men min flaska gjordes tydligen under 2017 så klorofyllet har väl hunnit börja brytas ner. Louchen var riktigt tjock, inte Londondimma men typ mig i Januari efter riktigt mycket julmat och födelsedagstårta. Efter 2 delar vatten har louchen spridit sig i hela glaset.

 

Doft: Den luktar ganska likt Gustave och Libertine Amer: sött och fruktigt, lite päron-äpple-blandning. Lite lakrits, men inte så mycket, fänkål och malört. Den förändras inte så mycket mellan flaskan och glaset, var bara att alkoholen blev tydligare, och när man tillsatte vattnet var doften samma men blev svagare. 

 

Smak: Den här gjorde sig inte lika bra med så här mycket socker, det tar lite över handen. Även smaken följer Armer och Gustav ganska mycket: vi har malörten, den lena texturen, avtrubbade alkoholen och ordentligt med smak. Lite av päron/äpple-noterna finns där och lakrits. Tungan domnar lite på sidorna och det är väl stjärnanisen som gör sig påmind.

 

Sammanfattning: Hmm, det fanns gott om smak i den här ivf, så namnet intense kanske funkar, men den var inte mycket intensivare än många andra jag smakat. Den blev ändå lite överväldigad av sockret så jag får nog dra ner lite på det till nästa gång. Är dock inte säker på att jag behöver minska på vattnet och den var inte lika bäsk som utlovats vilket för mig är en bra sak. Nog för att den var god, men den står inte ut på något sätt. Den var (konstigt nog) ganska lik Amer och Gustave men får ett sämre betyg än båda dem. Det är något jag skulle bjuda en nybörjare på men jag är glad att jag bara köpte en liten flaska. En bra, men medelmåttig absint, den får 3 gröna féer i betyg.

 

Absinthe Libertine In...

1 Läs mer >>
 
Source: absinthes.com
 
 
 
Nej men, vad har vi här då? En fatlagrad limited edition av Emile Pernot´s Vieux Pontarlier? Jo jag tackar jag. Nu har ju inte jag provat orginalet men tänkte att 3 år på ekfat säkert inte gör den sämre! Kan nog vara den dyraste enskiljda flaskan jag köpt hittills så nu får den fan smaka riktigt jäkla toppen. Jag tvekade när den först släptes, tänkte att jag skulle fundera ett tag, kanske vänta till månaden efter då jag hade lite mer pengar. Alla limited editions går inte åt som smör, men den här gjorde det, snart var den slut och jag blev lite butter på mig själv för att jag inte köpt någon. Sen fick de uppenbarligen in någon flaska till och då tryckte jag hem den direkt (fick de tag på flera så var det inte många, den fanns inte kvar samma kväll som jag beställde min ivf). 
 
Som sagt är den här lagrad på ekfat, och länge också, tre år fick den ligga och stuva! Den senaste jag bestälde som var lagrad så länge var Brevans A. Crowly, och den är ju alla tiders favorit så kanske kan den här vara värd pengarna? De här tunnorna hade man tidigare lagrat Burgundy Grand Cru rödvin på, vilket inte Crowly hade, men ändå. Naturligtvis förväntar jag mig en rund absint med vaniljtoner och bärnstensfärg. Den ska tydligen påminna om en pre-ban absint, men eftersom jag aldrig smakat någon sådan kommer det bli svårt för mig att kontrollera det påståendet.
 
Flaskan är inte tokig: kort, knubbig och rejäl i mörkt glas. Tror inte den är riktigt lika knubbig som orginalets flaska (eller så inbillar jag mig), men jag är nöjd. Etiketten är densamma som från orginalet men har en liten röd tilläggsdel i vä. hörn som talar om att det är den fatlagrade versionen. Den är även förseglad med rött vax och eftersom det står i beskrivningen att den är förseglad med naturlig kork så tog jag fram min korkskruv och började borra. Det visade sig att det inte var någon vinkork som satt i utan en "vanlig" återförslutbar kork som jag så envist försökte ta mig igenom som om det fanns guld på andra sidan! Nu har den ett fult hål i lacksigillet, men jag överlever.

 

Lagrad: 3 år
Destilleri: Emile Pernot
Alkoholhalt: 65%
Katergori: Amber
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike

 

Färg och Louche: Färgen är mer gul än bärnsten, som en klick flytande guld i glaset. Mycket vacker att se på! Louchen når sin topp efter 1,5 delar vatten och blir då endast medelmåttig.

 

Doft: När jag först fick flaskan kände jag whisky, sött och spritpenna ur flaskan, men nu har det krupit fram mentoldoft, brunt socker, spritpenna, blöt ek, liiiiite whisky (men knappt märkbart om man inte letar efter den) och... en hint av muskot?! *Asgarvar för mig själv* Vilken salig blandning, jag är så dålig på det här *mer asgarv* Den är ivf fruktansvärt charmig, en klar förbättring mot hur den var från början! Ur glaset kommer en kraftig doft av vanilj, brunt socker, blöt ek och whisky. Det luktar rätt mycket alkohol också men det sticker inte i näsan vilket jag är glad för. Om man klämmer ihop allt utan att försöka särskillja dofterna blir det nästan molipekt, vilket generellt inte är någon höjdare för mig. Skvätt sedan i lite vatten och doften blir ännu starkare men nu känner jag mer gurka, osötad mentol och något väldigt fylligt som tar väldigt mycket plats. Doften är "sval", inte "varm" som exempelvis den av La Grenouille. Min tvillingbror beskriver doften som en blandning av lakrisal, mintu och vix blå som någon har kräkts upp igen. Han, liksom jag, vet inte vad han pratar om.

 

Smak: Mycket smak här, och den sitter kvar länge! Smaken är rund och fyllig och gör sig väldigt bra med sockret tycker jag. Om jag bara kunde beskriva vad den smakar, får göra ett försök: Trät känner jag och det kanske inte är så konstigt. Lite mentol och vanilj, och trots att den inte smakar alls som whisky så finns det något här som påminner mig om det ändå. Sen har vi samma fylliga smak som jag känner doften av när jag luktar på den. Kanske har det med rödvinet att göra? Om det inte är det så är jag rädd att rödvinet inte lämnat något märke alls på absintens karaktär.

 

Sammanfattning: Här måste jag nog säga att jag blev väldigt positivt överaskad, hade nästan ställt in mig på att jag slängt åtminståne LITE pengar i sjön, men jag törs nog säga att den var värd pengarna! Den här absinten har själ, mer än de flesta andra, ja faktiskt i mått med Grön Opal! En mycket fin färg, en kraftig och komplex doft och smak över förväntan! Att den "vaknar till liv" av vattnet är verkligen en egenskap jag uppskattar hos en absint. Jag kan inte hjälpa att bli påmind om ett experiment på en fatlagrad absint som Magnus på Uppsala Destilleriet gjorde och var vänlig nog att bjuda på när jag var där. Vieux Pontarlier är en bombastisk skapelse som jag gärna skulle köpa minst en flaska till av men bjuda väldigt sparsamt på. Det är tur att en flaska räcker så länge för mig, och den här ska jag nog hålla på för lite speciellare tillfällen. Betyget blir absolut minst 4,5 gröna féer, kanske kommer den gå upp till en 5:a med tiden ;)

 
 

Absinthe Vieux Pontar...

1 Läs mer >>
Source: ALANDIA
 
 
 
Då var det dags för nästa absint i Les Parisiennes serien, har blivit relativt många av dem på senaste tiden. Även denna är lagrad på ekfat men jag hittar inga uppgifter om hur länge. Det verkar ivf lovande kan jag tycka, hoppas jag inte blir besviken.
 
L'Enjôleuse är franska och betyder ungefär "Förförerskan" och syftar på Diane de Clairbois, en dam jag inte känner till men enligt ARLANDIA fick hon blodet att stiga hos karlarna. Jag tänker mig La Belle Epoques motsvarighet till Jessica Rabbit och ser hur de franska gentlemännen får varghuvuden och slår sig i huvudet med en träklubba. Det intressanta är att när jag googlade Diane de Clairbois så hittade jag inget om henne, kanske bara är en lokal kändis i Frankrike?
 
Vid det här laget är du bekant med den tjusiga "mother of all bottles" som skulle kunna användas som ankare. Du vet också att man håller på att avveckla de här skönheterna eftersom bara flaskan väger mer än innehållet och det ger för höga fraktkostnader och för stor miljöpåverkan. Självklart är det Diane de Clairbois på den ovala etiketten, jus chillin´ an bein´ totaly fab. Är relativt säker på att även denna absint förseglades med vax tidigare men mitt exemplar var inte det.
 

Lagrad: Ja (vet inte hur länge)
DestilleriPaul Devoille (åt Vert d'Absinthe)
Alkoholhalt: 72%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike

 

Färg och Louche: En väldigt brun verte, antingen har den inte förvarats ordentligt (skyddad från ljus) eller så är det den lagringstiden på fat som gett lite karaktär. Louchen är tjock, vilket alltid är lika trevligt, och den når sin topp efter ca 2,5 delar vatten.

 

Doft: Oh ho ho, den här var trevlig att lukta på! Flaskan bjuder på lite vanilj och multna löv, vilket låter som något jag kunnat förvänta mig från en whisky. När den var helt nyöppnad var doften betydligt skarpare, så jag är glad att den fick stå ett tag innan jag gjorde någon slutlig bedömning. När jag sedan häller upp absinten får den en fruktig cognacdoft och den ökar när jag tillsätter lite vatten. Påminner lite om Rebelle men inte lika överväldigande.

 

Smak: Lite stickig/skarp textur, inte så len som jag velat ha den. Huvidsakligen känner jag anis men det finns även lite vanilj och blött trä här, vilket vi såklart har lagringen att tacka för. 

 

Sammanfattning: Det här är nog den absinten jag tycker bäst om so far i Les Parisiennes serien. En nice louche, en nice smak och framför allt en nice doft, och den var inte lika svag som de tidigare absinterna i serien har varit. Förpackningen är alltid ett plus med dessa absinter. En lite strävare smak än jag föredragit och inte fullt så komplex som jag önskat. Hade man låtit absinten vila lite längre i sina fat hade den kanske gjort ett ännu bättre intryck kan jag tänka mig. Den hamnar i det där välkända området där jag känner att jag kan rekommendera den men troligtvis inte kommer köpa någon mer för egen räkning. 3,5 av 5 gröna féer får den ivf, och det är inte fy skam.

 

Absinthe l'Enjôleuse