Matter Spirits/The Matter-Luginbühl Distillery

 
 
Det här mina vänner var mitt första favoritdestilleri. Det ska sägas att Zufanek gör väldigt bra absint också, och Svensk Absints absinter är i absolut världsklass, men Matter-Luginbühl har ändå en speciell plats i mitt hjärta. Till skillnad från de tidigare nämda så har Matter-Luginbühl ett väldigt stort utbud av absint och lånar (uppenbarligen) ofta ut sina talanger till personer som vill få absinter producerade åt sig. De har också den oerhört charmiga traditionen att de har konstverk på sina etiketter, konstverk av Spare, Giger, Crowley, Marilyn Manson och många fler. Detta är en liten tip-of-the-hat till absintens historia, under slutet av 1800-talet var det nämligen främst konstnärer, poeter och andra kreativa människor som man associerade absinten med. De flesta av Matter-Luginbühls absinter har en historia bakom namnet och etiketten, och det ger en extra dimension till deras produkter tycker jag. Man är inte heller rädd för att experimentera: Brevans A. Crowley är fatlagrad och har tillsatt cognac, Fusion har kakaobönor i destilleringen och Pigalle är en blandning av destillerad och massererad absint. Smakerna skiljer sig också väldigt mycket mellan de olika absinterna, något som gör att det alltid är spännande att testa en ny absint från dem.
 
 
 
Grundaren, Ernst Luginbühl-Bögli, växte upp i Kallnach i Schweiz. Staden var kännt för sin boskap och familjen Luginbühl-Bögli var kouppfödare. Enligt historien ska Ernst ha bytt till sig ett gamalt, lokalt absintrecept mot en av familjens kor. Detta kanske inte verkade så smart just för tillfället eftersom absint var förbjudet i Schweiz sedan år 1910, men det hindrade inte Ernst. År 1920 öppnades Luginbühl-destilleriet men troligtvis producerade de inte absint då, åtminståne inte offeciellt. Vi vet ju att det fanns några luriga gökar i Schweiz som producerade absint i smyg, men hurvida Luginbühl-destilleriet var en av dem förtäljer inte historien. Vi fast-forwardar framåt större delen av ett sekel till modern tid och här upptäcks receptet igen (det som Ernst fick mot sin ko). Så när förbutet hävs 2005 sätter man genast igång att producera den här absinten som idag kallas Kallnacher Absinthe. Lite av en "Jack och Bönskälken" historia känner jag, men med ett absintrecept istället för magiska bönor. Kul om det är sant! Destilleriet drivs idag av Oliver Matter som även han har lånat ut sitt namn till destilleriet. Destilleriet heter Matter-Luginbühl-destilleriet men när man går in på hemsidan står det Matter Spirits. Detta kan jag inte riktigt räta ut i mitt huvud så därför står det som det gör in rubriken. 
 
 
 
Idag tillverkar destilleriet all sin absint enligt gamla metoder och utan konstgjorda tillsatser. De hade även en trevlig tradition att varje jul släppa en limited edition absint: Absinthe Noel. Absinten släpptes från 2005 till 2016, olika recept, olika etiketter men samma namn. I övrigt kan jag säga att absinthes.com endast säljer deras Mansinthe (och det sedan 2018), så vill du smaka på dessa flytande läckerheter får du kika in på ALANDIA istället, eller Absinthe.de, men de skickar i dagsläget inte till Sverige.
 
 
 
Destilleriet gör följande absinter:
 
 
Hemsida: http://www.matter-spirits.ch/index.php/de/
 
 

Kommentera här: