0 Läs mer >>
 
 
 
 
Nu är hösten äntligen här på riktigt, och det får det att sprudla i kroppen på mig! Jag vet att ni inte har fått tagit del av mina första absinter än (lugn bara, de kommer) men jag preppar redan för nästa experiment! Nu är årets sista skörd av malört, citronmeliss, pepparmynta, isop, kvannerot, kvannefrön och rommerska malört skördade, torkade och väntar på nästa besök till Uppsala Destilleri AB. Vi får väl se vad det blir härnäst!

Prepping for round 2!

0 Läs mer >>
Source: SaarWhisky
 
 
 
Då var det äntligen dags för nästa verte från Limburg, och idag testar vi självaste Prinsen av Absint (det är ivf vad Google Translate tycker att den ska heta på svenska)! Absinten är destillerad på 15 örter och färgad med 6 örter. Utöver den grundläggande trion, romersk malört, isop och lakritsrot så får vi inte veta några fler den här gången.
 

Det här är den enda av SaarWhisky´s absintetiketter som jag inte älskar, mest för att den är gjord i stilen av ett porträtt från barocken. Den föreställer Wilhelm Heinrich, greve av Saarbrücken-Nassau, med hans slott i bakgrunden. Tror inte han var någon stordrickare av absint, men när han dog så balsamerades han med olika örter och det är tydligen de örterna man valt att använda i receptet.

 

Lagrad: Nej
Destilleri: SaarWhisky/Moonshine-destilleriet
Alkoholhalt: 68,3%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tyskland

 

Färg och Louche: Fürst von Absinth har en något blygsam men klargrön färg. Louchen är riktigt tjock och kommer med första droppen vatten, det är som att droppa mjölk i glaset, och det tar inte mer än en del vatten för att den vita dimman ska ha spridit sig genom hela absinten.

 

Doft: Från flaskmynningen kommer en tydlig doft av pepparmynta, linnement och Jenka-tuggummi, luktar man lite närmare kommer lite bränt damm. Wierd, I know. Ur glaset kommer inte bara alkoholångor för en gångs skull utan både fräsch citronmeliss och färsk isop. Senare plockar vattnet fram mer citron och lite tvål, och luktar jag lite närmare så känner jag gröna örter och pepparmyntan gör en comeback.

 

Smak: Precis som jag kommit att förvänta mig av SaarWhisky har den här riktigt mycket smak. Mynta (såklart), citrus, anis och tvål i en härlig blandning. Den har en len textur men även en tydlig bäska.

 

Sammanfattning: Idag bjöd SaarWhisky på en bra men inte jätteorginell absint, den har många likheter med deras tidigare. Jag ser den här om den minst intressanta absinten i deras line-up. Men som jag sagt tidigare: hade jag gjort den här absinten så hade jag varit väldigt nöjd och sedan börjat klura på hur jag kunde förbättra den. Betyget hamnar på 3,5 gröna feér.

 

 

Fürst von Absinth

0 Läs mer >>
Source: SaarWhisky
 
 
 
Då var det dags för nästa absint från SaarWhisky-hyllan, och idag testar vi deras andra verte: Herr der Frösche. Den är gjord enligt gamla metoder på ett hantverksmässigt sätt och i liten skala. Receptet kommer från Val-de-Travers och är från slutet av 1800-talet. Absinten destillerades på 14 örter och är färgad med ytterligare 6 örter, dessutom använde man extra mycket växter under färgningen för att få en agressivare färg och intensivare smak. Den har på så sätt fått en riktigt mörk mossgrön färg som passar Grodornas Herre perfekt! SaarWhisky´s absinter brukar vara intensiva i både smak och doft, så den här lär vara ett jäkla monster! Jag ser verkligen fram emot den här!
 
 
 
Etiketten är en hyllning till bröderna Grimm´s saga "Grodprinsen" och namnet Herr der Frösche betyder ungefär "Grodornas Herre". För er som inte är bekanta med sagan så handlar den om en prinsessa som varje dag sitter vid en brunn och leker med sin gyllende boll. En dag tappar hon den i brunnen  och blir såklart jätteledsen. Då kommer en groda och erbjuder sig att hämta den åt henne mot att hon i prinsip gifter sig med honom. Prinsessan som inte tror att grodan kommer kunna lämna brunnen, och hemskt gärna vill ha tillbaka sin boll, går med på grodans förslag. Efter att han hämtat den springer hon dock därifrån. Men grodan följer efter prinsessan till slottet och när kungen får höra om deras överenskommelse insisterar han på att hans dotter måste hålla vad hon lovat. När det är dags att gå till sängs tycker dock inte prinsessan att det är så kul längre och slänger grodan i väggen som om han vore en gummiboll (Grodan Boll *LMAO*). Just då bestämmer sig grodan för att bli en prins istället, för som i så många av bröderna Grimms sagor har prinsen blivit förtrollad av en ond häxa. Det klassiska sättet att bryta en förtrollning brukar ju vara att kyssa grodan, men jag antar att sula honom i väggen funkar lika bra. De gifter sig ivf efter det, reser till prinsens kungarike och lever lyckliga i alla sina dagar. SaarWhisky har dock gått med den lite mer trovärda versionen att grodan blev pissed off när han blev sulad i väggen och fångar prinsessan i en palantir istället (en gästskådespelare från Sagan om Ringen). En annan gästskådespelare tror jag är ers majestät i palantiren, är hon inte väldigt lik Princess Peach från Super Mario så säg? Även här har vi lite okulta drag, det ensamma ögat som det tycks stråla från, och såklart palantiren som är en slags antagonist till princessans gyllene boll. Etikettens ram påminner starkt om en dollarsedel tycker jag, kanske var det inte tänkt så, kanske är jag bara girig?
 
 
 
Utöver motivet är flaskan lika stilig som hos de tidigare absinterna från SaarWhisky, en apotekarflaska i mörkt glas och försluten med äkta kork. Absinten färgades med extra mycket växter för att få den väldigt mörkt gröna färgen som du ser på bilden här ovan. Av alla deras absinter tycker jag att de inte kunde valt en bättre för den här mörka färgen. På bilden ovan ger den en rätt bra liknelse med en paddas pigmenterade skinn. Kan tänka mig att den kommer ge en del segment i botten av flaskan dock.

 

Lagrad: Nej
DestilleriSaarWhisky/Moonshine-destilleriet
Alkoholhalt: 68,3%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tyskland

 

Färg och Louche: Från början var den som sagt en intensiv mossgrön färg, men den har redan börjat förlora sitt klorofyll och nu har den fått en mörk bärnstensnyans i det gröna, lite som om man doppat en påse Earl Grey i flaskan några gånger. Färgen är dock mycket kraftig fortfarande, och något grumlig vilket är att vänta eftersom den är ofiltrerad. Liksom sina föregångare är louchen mycket tjock och når sin topp efter ca 2 delar vatten, men det är så mycket färg i den här att den sitter kvar även efter louchen.

 

Doft: Precis som med Weisser Kristall har vi en otroligt kraftig och intensiv doft som når mig även på armlängds avstånd. Den dominerande doften är av mint och choklad, men det finns lite peppar och damm här också. De sistnämda 2 försvinner när jag hält upp absinten, börjar tro att det har något med flaskorna att göra. Vattnet får inte doften att förändras speciellt mycket, bara några blyga citrusnoter som kryper fram. Den har mycket doft även efter vattnet och jag tycker att hittills är det här absinten från SaarWhisky med starkast doft.

 

Smak: Såklart har vi choklad och mynta, men det finns en hel del citrus här också och lite stjärnanis. Alla de söta och lena smakerna dominerar vilket gör den bra med socker och lättdrucken (även om den är intensiv i smaken). Lite bäsk eftersmak men det finns så mycket söta, fräscha smaker att bäskan nästan väger upp.

 

Sammanfattning: När jag började fundera kring min egen absint tänkte jag att jag ville ha mycket perpparmynta, citrus och lakrits, den skulle ha en jättestark färg, smak och doft samt komma i en riktigt snygg flaska. Det låter helt och hållet som den här absinten, men precis som deras övriga absinter so far så är det här inte mycket av en "typisk absint". Men idag bortser jag en del från hur en typisk absint "ska vara", för det jag har i glaset har många fina egenskaper och smakar riktigt gott och jag tycker att den förtjänar ett fint betyg. Dessutom så spelar den bra på så många olika spelplaner: En extra kraftig doft, smak och louche är såklart bra, men den har som sagt en riktigt intressant och snygg etikett, en historia som den bygger på och såklart ett namn därefter. Sedan har vi en färg som passar så bra till grodprinsen OCH ger den ett lite mer "farligt" utseende. Det här höjer mystiken kring drycken till något av det okulta. Som sagt är inte absintkyrkan så förtjust i den moderna etiketten, och kanske hjälper inte utseendet att motarbeta alla myter som finns kring absint, men jag ser på det hela som något väldigt positivt! Grodornas Herre får 4 av 5 i betyg men jag hoppas att nästa absint som SaarWhisky utvecklar kommer frångå pepparmyntan lite och experimentera lite mer med andra örter.

 

Herr der Frösche Absi...

0 Läs mer >>
Source: SaarWhisky
 
 
 
Idag fortsätter vi med SaarWhisky´s absintkolektion och nu har vi deras enda rouge på menyn. Fragment är destillerad av 16 örter och färgad med röda bär, något som jag hittills inte stött på i en färgningsprosess, kan bli väldigt intressant. Matthias från SaarWhisky berättar dock att i nästa batch kommer man även att använda hibiskusblommor, vilket är mer traditionellt.
 
 
 
Etiketten är så detaljrik och jag kan sitta och titta på den hur länge som helst och försöka klura ut massa dolda meningar och budskap! Även här har vi den Gröna Fen, hon håller i en magisk, allseende, röd triangel som ska vara ett "metaforiskt fragment". De övertäckta ögonen och solskivan bakom huvudet ger mig starka religösa vibbar medan ögat, triangeln och den bak-och-fram-vända texten istället känns väldigt okult. Dessutom ger hela samansättningen antydan av ett upp-och-ner-vänt pentagram. Jag ser dock inte vad som är mellan ansiktet och triangeln, eller på sidan av huvudet. Som resten av SaarWhisky´s absinter kommer den här förpackad i en apotekarflaska i mörkt glas och naturlig kork. En mycket stilig förpackning tycker jag!

 

Lagrad: Nej
DestilleriSaarWhisky/Moonshine-destilleriet
Alkoholhalt: 68,3%
Katergori: Rouge
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tyskland

 

Färg och Louche: Från början var den här blodröd (som du ser på bilden från SaarWhisky här ovan) men som vi vet sedan tidigare så verkar röda pigment i rouges brytas ner ännu snabbare än klorofyllet i vertes. Nu är den en tydlig amber. Den är även full av små particklar, vilket kanske är att vänta sig eftersom den är ofiltrerad och färgad med bär. Louchen är, liksom hos tidigare SaarWhisky-absinter, riktigt tjock och når sin topp efter ca 2 delar vatten.

 

Doft: Jag hade väntat mig mint och choklad som hos de tidigare, men så var inte fallet. Istället har vi den här konstiga doften av svarta sopsäckar som jag hittar hos vissa absinter (jag undrar vad det kommer från?) och syrliga bär. Röda vinbär kanske? Luktar man lite närmare flaskmynningen så kommer myntan också, men den är inte så tydlig. Faktum är att doften inte alls är lika stark som hos de 2 tidigare O.o Mitt Glencairnglas plockar fram myntan lite till och även lakrits, något vi inte sett så mycket av i SaarWhisky´s absinter tidigare. De syrliga bären finns också kvar, vet inte riktigt vad jag tycker om det i en absint. Vattnet lyfter fram pepparmyntan ännu mer men de svarta sopsäckarna gömmer sig fortfarande i bakgrunden.

 

Smak: Ok, det här var också en absint med riktigt kraftig smak och den gör sig bra med socker. Den är bäskare än de andra, är lite kryddstark och tvålig. Inte lika len textur heller och alkoholen är tydligare.

 

Sammanfattning: Att färga absint med bär var ett intressant experiment men jag tycker inte att det var ett speciellt lyckat sådant. Jag tror främst att jag har lite svårt för particklarna, men de syrliga bärnoterna i doften var inte heller riktigt bra för absint. Nå väl, det slår ivf ros, I´m looking at you Gothica >8( Absintens bästa egenskap är helt klart förpackningen, och hade den varit "färskare" hade färgen också vägt upp mycket, men som det är nu så finns det inte så mycket som imponerar. Doften vet inte riktigt vad den håller på med, smaken fångar inte mitt intresse och texturen är raspig. SaarWhisky har gjort bra ifrån sig so far men idag får de nöja sig med en 2:a. Jag ser dock fram emot att testa deras resterande 2 absinter och hoppas på en bättre upplevelse!

 

Fragment Absinth

0 Läs mer >>
 
 
 
Mmmm, verte, den riktiga gröna fen! Om du ställer dig på ett torg och skriker "ABSINT!" kommer de flesta att tänka på en grön mystisk dryck som får dig att hallucinera (de kommer troligen även att fråga sig vad det är för tok som ställer sig och skriker på ett torg). Nog för att det där med hallucinationerna är en myt, men det visar att even the most misinformed among us knows that the Green Fairy is suposed to be green! Färgen är ikonisk för absint och är vad som gett den namnet "Den Gröna Fen".
 
 
 
Den gröna färgen kommer som bekant från en extra masserering av gröna växter efter destilleringen. Färgen kommer från växternas klorofyll och vertes har i regel högre alkoholhalt och buteljeras i mörka flaskor för att skydda klorofyllet och bevara det längre. Efter vad jag förstått av Mikael på Svensk Absint AB så är det en konst att hitta det perfekta receptet som (förutom en god smak och stark louche) ger en fin och stark färg som håller länge, och såklart ger de rätta nyanserna till smaken och doften. Det är ingen hemlighet att vertes är min favorittyp av absint, och det är just för att de HAR en mer nyanserad smak och doft än de vita (åtminståne har de potensialen för det). Sen tycker jag att en grön absint är mycket vackrare att se på än en vit. På det sättet bidrar alltså färgningen med ytterligare en dimension till både hantverket och upplevelsen. Ett riktigt hantverk, indeed.
 
 
 
Det är lite olika vilka örter som används i färgningen, men man vill generellt använda milda örter för att absinten fortfarande ska vara behaglig att dricka. Vanlig malört (artemisia absintium) exempelvis är på tok för bitter för att använda i färgning så man använder istället dess lillebror: rommersk malört, som är mildare. De vanligaste växterna man använder skulle jag säga är citronmeliss, mynta och isop, men även kamomill och ärenpris kan användas.
 
 
 
Som bekant kommer absinten ursprungligen från Schweiz, men där gör man ytterst lite grön absint och det är främst i granlandet Frankrike som den gröna musan rockar loss. Eftersom vertes är lite mer rough, eller ivf mer intense, och har högre procent kan det behöva lite mer vatten än blanches och gärna en sockerbit eller två. Schweizarna dricker gärna sina blanches utan socker och lär därför inte nöta speciellt mycket på sina absintskedar. Resten av världen verkar dock ha fattat att grönt är skönt ;)

Verte Absint