0 Läs mer >>
 
Source: absinthes.com
 
 
 
En av de senaste resensionerna jag gjorde var av Vieux Pontarlier - Barrel Aged som då var den dyraste absinten jag hade. Idag har jag den stora äran att få smaka på Artemisia-Bugnons La Clandestine 1935, en fatlagrad version av deras fruktansvärt poppulära La Clandestine, och den här säljs för inte mycket mindre än den fatlagrade Vieux Pontarlier, men det här är en flaska på 2 dl istället för 5 dl. Med ett literpris på dryga 6 000 kr är det alltså helt klart den dyraste absinten jag har! Jag hade tänkt att köpa den till min 30-årsdag i januari, men min tvillingbror hann före! Förvånad och glad, i lika delar!
 
 
 
Den nedersta bilden här ovan är förpackningen som jag fick den. Det syns inte så bra men flaskan har lite formen av en fortunecookie som står på högkant. På bilderna ser det ut som en bystformad flaska och jag blev lite besviken över formen faktiskt. Den är i sig föpackad i en kartong, den tidigare versionen i en liten trälåda vilket jag hade föredragit. Just mitt exemplar var ganska illa skadat när brorsan fick den, det påverkade såklart inte flaskan men det var tråkigt att få en trasig förpackning. I övrigt känns det lite som att få en flaska parfym, väldigt exklusivt!

 

Lagrad: 6 år (!)
DestilleriArtemisia-Bugnon
Alkoholhalt: 51%
KatergoriAmber
Äkta/Fake: Äkta
Land: Schweiz

 

Färg och Louche: Well, färgen är ju fantastisk, som en whisky! Louchen var tråkigt nog svag, vilket förhöjde whiskykänslan ännu mer, och efter lite drygt 2 delar vatten nådde den sin topp. Men jag vet sedan tidigare att många väldigt bra absinter kan ha en väldigt blygsam luche men ändå en fantastisk smak.

 

Doft: Mmmm, här har vi en nyanserad doft vill jag lova! Ur flaskan kommer en fantastisk söt doft av sötlakrits, vanilj, brunt socker och lite fudge! Alkoholen är icke-existerande ur flaskan, lite mer uttalad när jag hällt upp den dock. Här är verkligen alla dofter från ekfatet i centrum! Men när jag börjar droppa i vattnet så blir jag påmind om att det här faktiskt är en absint och inte en whisky eller cognac. Nu kommer det mynta och betydligt mer gröna dofter och bitterhet. Doften blir starkare redan efter de första dropparna, a good sign indeed. Det här är också en absint jag skulle kunna sitta och lukta på väldigt länge, man liksom slappnar av med varje sniff man tar!

 

Smak: Här var det mycket smaker, den söta lakritsen byter av myntan, jag får lite beska på tungan också och en väldigt mild malörtssmak. Vaniljen och ektonerna tar inte så mycket plats som de skulle kunnat, tyvärr. En riktigt bra smak dock.

 

Sammanfattning: Den här borde gjort ett större intryck än vad den gjorde. Alla rätta delar finns med här: en underbar amber i färgen, söta doft av brunt socker, lakrits och vanilj samt smakerna och den lena texturen av ek och vanilj. Ändå gav den inte ett lika stort intryck som jag trott. Den saknade lite OMPF! Tror att med lite mindre vatten så skulle den bli intensivare och smakerna från fatet skulle vara lite mer framträdande. Hade jag inte smakat fatlagrad absint förut hade den nog fått ett högre betyg, men nu har jag smakat Brevans A. Crowley och den här är inte i samma klass. La Clandestine 1935 är som en underbart vacker kvinna, men våra personligheter matchar inte riktigt, det betyder dock inte att den inte är spot on för någon annan. Doften var helt klart den här absintens starkaste atribut tycker jag. Att sitta och lukta på den är som att samma vackra kvinna som nämns ovan ger dig en stripteese. Säger inte mycket om personligheten men man kan njuta ändå. Nu kostade inte mina Brevans A. Crowley mig lika mycket som den här, men jag hade kunnat köpa dem till det här priset! Här tycker jag istället att jag inte riktigt fick vad jag (eller egentligen brorsan) betalade för och jag tror inte att jag kommer köpa någon mer. Kanske den dagen då min A. Crowley tar slut XD Nu låter det som att jag inte var nöjd med den här absinten och så är det absolut inte, den är riktigt bra, bara inte så bra som jag hade hoppats. Vi ger en "tip of the hat" till bror min som köpte den, tror att det enda som hade varit en bättre present än den här hade varit en faktisk flaska A. Crowley (och de finns ju inte längre)! Betyget landar på en stadig 4:a!

 

La Clandestine 1935 -...

0 Läs mer >>
 
  
Haffa haffa luppu! Nu ÄNTLIGEN har flaskorna landat hemma hos mig! I fredags fick jag hem dem och efter att ha numrerat dem och förslutit dem med vax är de alltså äntligen klara att avnjuta. Tur att absinterna skulle vila i tre månader innan de kunde få den stora röda OK-stämpeln på sig, för det här har sannerligen dragit ut på tiden. Nu har ivf 18 flaskor av olika varianter fått en alldeles egen kista att bo i, de sista 10 litrarna ska inom snart tappas upp i ett ekfat och kommer inte få träffa sina syskon igen för än om närmare ett år misstänker jag.
 
 
 
 
Allt som allt blev jag ivf hyfsat nöjd och det här är ett nöje som har varat väldigt länge. Det är närmare ett år sedan nu som det här projektet startade och som sagt så kommer det inte vara riktigt avslutat för än om ytterligare drygt ett år. Jag vet att Magnus har haft sina anledningar som dragit ut på tiden, men jag hade verkligen inte räknat med att det skulle tagit så här lång tid innan jag fick flaskorna. Den ursprungliga planen var att ha dem hemma till min 30-årsdag, det var nästan 6 månader sedan nu. Nåväl, nu ska de öppnade flaskorna få stå ett tag innan det blir dags att testa dem. Ser fram emot det, skål!

... and so it ends......