0 Läs mer >>
Source: absinthes.com
 
 
 

Idag är Zufanek tillbaka med sin Justifiée & Ancienne. De tre absinterna av dem som jag smakat tidigare har varit utmärkta och här har vi en fatlagrad sådan så det var ju givet att jag skulle testa den! Absinten har tidigare gått under namnet Absinthe l'Ancienne och gjordes i sammarbete med den italienska absintören Stefano Rossoni (kanske är det mer passande att kalla den för en föregångare). I skrivande stund finns det en flaska av denna att köpa hos ALANDIA för €190 (klicka här för den). För 2 år sedan however beslöt man att ändra lite i receptet, tog in andra (och mer) örter vilket har gett resultatet en kraftigare och lite annorlunda smak, och i samma veva beslöt man även att ändra namnet. Namnet kommer från ett brittiskt band, KLF, som från början hette "The Justified Ancients of Mu Mu". En av deras songer heter "Justified and Ancient" vilket är "Justifiée & Ancienne" på franska. Martin Zufanek är ett fan och valde att döpa en absint efter dem. Kan tycka att det var klokt att ta bort "of Mu Mu"-delen, det skulle inte ligga riktigt lika bra i munnen. Nu har man ivf gjort Justifiée & Ancienne i 2 år (2016 och 2017) och nu borde Martin vara på god väg med 2018 års batch. Skillnaden mellan den första och andra batchen är att den här är gjord på malört från Pontarlier (står inte vad den tidigare batchen använde för malört). 

 

Absinten har en alkoholbas gjord på druvor som lagrats på ekfat i 3 år, och efter att absinten var färdig så stoppade man tillbaka den i ekfaten igen! Det står inte hur länge den fick ligga kvar i ekfaten men Martin Zufanek har berättat att det åtminståne handlar om månader. En ganska tungt lagrad absint alltså, borde falla mig helt i smaken! I övrigt vet jag inte riktigt vad jag ska förvänta mig men första batchen sålde slut på några dagar och det bådar ju gott. Men nog med ordbajsandet, nu är det hög tid att jag fick några droppar grönt i glaset!

 

Lagrad: Ja (månader)
Destilleri: Zufanek
Alkoholhalt: 65%
KatergoriAmber
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tjeckien

 

Färg och Louche: Ok, kanske inte så grönt då, istället en väldigt brun amber. Färgen är inte otrevlig men har inte den där fina oranga färgen som bärnsten eller whisky. Louchen är extremt tjock och inleds med tjocka oil-streaks, efter 2 delar vatten finns endast ett rakbladstjockt lager klar absint kvar överst och under det en härlig, tjock London-dimma!

 

Doft: Holly pig in a wig, tro på fan om vi inte har riktigt rökiga toner här! Tror de flesta någon gång har testat en hyfsat rökig whisky, men en rökig absint is unheard of (at least by me). Får mig att tänka på bacon *yum yum* -.- Innan jag häller upp den har vi även en del tvålig malört vilket inte är helt oväntat. I glaset blir dofterna lite bäskare och tvålen försvinner, men det rökiga finns kvar! På med lite vatten så är tvålen tillbaka and this time it sings loud and proud! Här finns även anis, lite fruktiga noter och röken hänger fortfarande med. Måste säga att kombinationen rökigt och fruktigt var något wierd.

 

Smak: Oj oj, här va det mycket smak vill jag lova, det mesta av den rökig! Finns det andra smaker också? Jag vet inte, säkert, men efter mitt 3:e glas har jag förmodligen blivit smakblind och kan inte hitta några smaker jag känner igen. De finns nog där men röken (läs bacon) skriker högre än dem och får därför all uppmärksamhet. Sockret finns också där, kanske lite för mycket för just den här absinten, men när jag drar ner på sockret tycker jag att den blir lite för bäsk. Inte så komplex alltså, bacon och socker.

 

Sammanfattning: Zufanek fortsätter att överaska, och det är ju i sig en nice grej! Den får plusspoäng för orginalitet (va det ett ord eller?) men eftersom de andra smakerna gömmer sig så bra och den kanske inte passar så super med mycket socker så får en sockerråtta som mig dra ner betyget lite. Helt klart en god och speciell absint, dock inte så komplex och det lär inte bli den första jag tar fram ur skåpet om jag ska bjuda någon på absint. Känner att betyget 3,5 kanske är mest rättvist, men jag är säker på att det finns andra som skulle uppskatta den mer än mig, så låt inte mig avskräcka er.

 
 

Absinthe Justifiée & ...

0 Läs mer >>
Som du kanske minns från ett tidigare inlägg så har jag funderat på att låta göra min egen absint. Visst har jag hört talas om personer som gör sitt eget vin eller sin egen öl, men i den fyrkantiga, byrokratiska sandlådan som är vårt kära Sverige får man inte destillera som privatperson. "Det är ok" tänkte jag, "det finns säkert lagliga vägar att ta sig runt det", och efter ett litet tag hittade jag Valkyria-destilleriet! De erbjuder att destillera sprit åt dig så att du kan få ditt eget märke, precis vad jag ville ha och eftersom de redan gör absint så är de bekanta med processen. Hur perfekt som hälst ju! BTW, med att de "destillerar sprit åt dig" menar jag att de destillerar spriten efter ditt recept men att du sedan måste köpa spriten från dem via Systembolaget. Återigen är vi tillbaka i den byrokratiska sandlådan, men hey, det går att göra! Det jag dock INTE riktigt hade räknat med var att pannorna inte är pyttesmå och då blir det inte riktigt lönsamt att göra små provdestilleringar som jag har fattat det. Ska du destillera så behöver du alltså göra några liter, och det tenderar att bli ganska dyrt. Vidare, om det inte blir bra/som du tänkt dig så står du där med byxorna nere, en RIKTIGT tom plånbok och 200 flaskor dricka du inte vill ha. Hade jag vetat att jag hade fått en ny Grön Opal eller Mansinthe så hade det kanske varit värt det, men som sagt så finns det ingen garanti att det blir bra. Kanske bäst att veta vad man vill ha först, och att ha testat det innan man producerar i större skala.
 
 
 
Visst blev man lite trumpen efter att ha insett det, men visst finns det folk som har kunnat få provdestillera en mindre sats först för att hitta ett recept de är nöjda med (Marilyn Manson comes to mind). Kanske skulle göra som dem och vända sig till något litet schweiziskt destilleri? Jag vet att de inte lyckas så bra med vertes, men ska de ändå följa mitt recept så lär det väl inte spela någon roll. Sen är det lägre alkoholskatt där också, värt att tänka på ;)
 
 
 
Då kommer vi till nästa steg då, vi behöver ju ett recept att utgå ifrån, och det kan ju inte vara något eget drygt hopkok man kommer med (schweizarna är rätt stolta över sin absint). Svensk Absint har ju ett genuin recept från innan föbudstiden, hur de nu fick tag på det kan man ju undra över. Valkyria vet jag inte alls vad de använder. Man kan ju också åka till Schweiz eller Frankrike, de pallervantarna har väl säkert husväggarna isolerade med gamla hemliga familjerecept från 1800-talet. Kan väl dock tänka mig att de kanske inte vill dela ut dem till höger och vänster till alla dumma små svenskar som kommer och får för sig att de ska göra egen absint. Sen är recepten troligtvis inte skriva på svenska heller och jag litar inte på Google Translate för en vettig översättning. Så hur fan ska man göra då? Well, as of this week, I´m the proud owner of a genuin absinthe recipe from the 19th century (1800-talet)! Sa ru nu rå?! Med receptet följde även 3 st pressade fyrklövrar så det kan ju inte gå annat än bra! Kanske man skulle inkludera fyrklövrar i färgningsprocessen, lär ju bli världens mest tursamma absint!
 
 
 
Ska jag göra en absint så vill man ju gärna att den ska vara redigt speciell, helst en helt ny typ av absint, och även då jag inte vet någon som färgat sin absint med fyrklövrar tidigare så har jag bara 3 och det kommer jag inte långt med. Jag har redan några idéer för hur man kan göra absinten lite special-special men det är inget jag tänker dela med mig av än. I övrigt har jag redan filat på namn och etikett och har kommit fram till ett par olika möjligheter, så man kanske kan säga att jag är en liten bit påväg ändå.
 
 
 
För att spinna vidare ännu mer på det där med testdestillering: bror min (du kommer väl ihåg min whiskynördande brorsa, han har också blogg, som jag fast med whisky) har klurat på att fixa en sommarstuga någon stanns utomlands och "utomlands" tenderar att ha en lite rundare, mindre byrokratisk sandlåda när det kommer till att destillera själv. Skulle kanske funka tillräckligt bra för en provdestillering eller två, bara så man vet att man har ett bra recept. Kanske ligger det mer på "vill-göra-stadiet" än "ska-göra-stadiet" för tillfället, men det är väl egentligen mitt absintmakande också. Kul att prata om though.
 
 
 
Ännu ett alternativ är att starta ett eget företag och börja destillera själv här i Sverige. Finns mycket regler kring lokalerna som ska användas då, men jag har hört att några av de få lokalerna som från början lever upp till de nödvändiga standarnerna är resturangkök och skolkök. Der bara råkar vara så att det finns en skola i min närhet som ligger ute till salu och som ingen vill ha. Kunde vara något att tänka på kanske?
 
 
 
Nej, men om jag ska vara lite seriös ett tag. Jag önskade att få chansen att unna mig en egen absint till min 30-års dag men som sagt så gick de planerna i stöpet. Jag hade lite gett upp på att göra en egen absint, inte minst för att jag inte visste var man skulle börja gällande receptet men nu har det löst sig, nästan av sig själv också skulle jag vilja påstå. De resterande stegen känns väldigt överkomliga, gäller främst att höra sig för lite och såklart att spara ihop lite kapital. Just nu hamnar det lite extra sparpengar på ett konto för en tatuering (min nya plan för 30-års dagen) men efter det lär det bli ett stadigt sparande till egen absint så att jag är en bit påväg när/om jag väl får möjligheten. Now, if you´ll excuse me, I´ll go dream some more.

I have a dream...

0 Läs mer >>
Source: absinthes.com
 
 
 
Som om inte Gustave redan är en av de bästa absinterna jag druckit, nu har man lagrat den på ekfat också, det här kan bara inte bli fel XD!!! Jag hade tänkt att köpa mig en flaska Gustave till men det här blev ju ännu bättre så nu köpte jag 2 sånna här istället! Om du inte kommer ihåg Gustave kan du se min recension av den här. Den är baserad på samma recept och har samma charmiga flaska som den vanliga Gustave, men är försluten med svart vax istället för rött.
 
Det står inget i beskrivningen om hur länge man lagrat den eller hur många flaskor det blev, så jag skrev till dem och frågade. De gav inga specifika svar men sa att absinten bara lagrats några månader ("a few months") eftersom de bara ville ha en hint av smaken och inte något superlagrat. I find this a bit wierd eftersom den vanliga Gustave lagras i 3-6 månader, jag drar slutsatsen att Gustave Barrel-Aged måste vara lagrad längre än 6 månader men mindre än ett år och det var lite snält jämfört med orginalet. Vidare specificerade de inte hur många flaskor som gjordes men frestade med några hundra ("a few hundred bottles"). Tyvärr är inte flaskorna numrerade men det är en limited edition.

 

Lagrad: Ja (månader)
Destilleri: Paul Devoille (åt absinthes.com)
Alkoholhalt: 72%
KatergoriAmber
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike

 

Färg och Louche: Här har vi en mörk amber med lite gröna nyanser i, men jag känner mig fortfarande bekväm med att kalla den en amber. Louchen är helt ok, faktiskt riktigt tjock och den nöjer sig med 2 delar vatten innan den spridit sig i hela glaset, precis som orginalet.

 

Doft: Här har vi dofterna som vi älskar från orginalet: den "traditionella absintdoften" och päron/äpple, men hurra hurra, här har vi även vanilj och fudge! Tyvärr försvinner både vanilj och fudge när jag hält upp den och det lämnar bara traditionell absint + päron/äpple och alkoholen. Vattnet får tyvärr inte heller tillbaka vaniljfudgen, den dämpar dock alkoholen något och höjer anisen.

 

Smak: All right, här har vi rätt mycket smak, en bra start. Jag känner mycket orginal-Gustave (malört, anis, fänkål och kåda) och något lite annorlunda, men inte den tydliga vaniljen som jag förväntade mig.

 

Sammanfattning: Jag hade väl inte förväntat mig att den skulle haft doften av en Oak-Aged Valkyria Cask Strength men liiiiite mer hade jag nog förväntat mig, detsamma gäller smaken. Missförstå mig rätt, det finns mycket att gilla med den här absinten, och den var absolut inte sämre än orginalet, men kanske hade jag innerst inne hoppats på en 5:a, en amber med fudge, vanilj och brunt socker som får smaklökarna att dansa hambo. Jag ångrar ivf inte att jag köpte 2 st, även om jag kanske inte jublade över att lägga en dryg extra hundralapp per flaska, men det är väl det som skatteåterbäring är till för antar jag ;P Jag ger Gustave Barrel-Aged och mr. Devoille en tippning av hatten och 4,5 i betyg.

 

Absinth Gustave - Bar...

0 Läs mer >>
Source: absinthes.com
 
 
 
Absint nr. 3 jag köper från Zufanek-destilleriet, och som med så många andra är det här en som jag velat smaka ända sedan slutet av 2015 och som jag äntligen fått ändan ur vagnen och beställt! Jag tycker jag skriver det ofta men det här är en rätt speciell absint, den är nämligen (som namnet antyder) baserad på mjöd! Som en lite extra nördfakta för alla som är intresserade av ekologiska produkter så kan jag säga att honungen och de flesta örterna kommer från Martin Zufaneks egen ekologiska gård... sen har den visserligen transporterats från Tjeckien till Tyskland och vidare till Sverige, men man kan inte få allt.
 
Mjödet lagrades i 3 år innan man gjorde absint av det och det tillverkas bara i väldigt små kvantiteter. Den här batchen är från 2016 och dessförinnan hade vi ingen sedan 2013. En limited edition indeed! Jag förväntar mig ju såklart att känna tydliga honungsnoter och en sötma som gör socker överflödigt, men jag förstår såklart också att det är att vänta sig för mycket. Dock används endast 6 olika örter i receptet, detta för att den ljuva honungssmaken inte ska bli allt för överrumplad, så kanske finns det lite hopp ändå! 
 
 

Lagrad: Nej
Destilleri: Zufanek
Alkoholhalt: 65%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta 
Land: Tjeckien

 

Färg och Louche: Den här absinten bjuder på en olivgrön färg, hade förväntat mig en mer amber nyans. Louchen är klen och full efter ca 2 delar vatten, men det tar jag som ett gott tecken. Hade det varit en stark louche hade det tytt på mycket anis och det vill jag inte ha om jag ska kunna känna någon honung.

 

Doft: Ingen honung här inte, istället fullt med gröna bäska växter som jag inte kan namnet på. Den är lite som Quarantaine fast inte så överdriven. Luktar jag riktigt nära flaskan så luktar det som... hur ska jag säga det här på ett fint sätt... något som bara karlar kan producera. Här finns även stickande alkohol. Efter att ha hält upp absinten försvinner... det där vita... och ersätts av chaikryddor istället O.o Men den gröna bäskan finns också där och det är inte en helt angenäm doft ännu. Efter vattnet har vi även risgrynsgröt med våra chaikryddor, och jäst. Jag känner inget alls av någon absinttrio här men nu är doften riktgit behaglig, och tydlig. Faktum är att doften ökar på och blir starkare med vattnet, that is a plus!

 

Smak: En riktigt len och rund smak (som honung) men jag känner tyvärr inga honungssmaker. De gröna växterna är kvar men utan bäskan, inte så mycket anis eller fänkål och endast en diskret malört. Den har en eftersmak som sitter kvar länge och bara efter att jag svalt den sista droppen känner jag kanel på tungan. Den är lättdrucken och gör sig bra med socker.

 

Sammanfattning: En till absint med sjukt schizofren doft (smaken var också nyanserad) O.o Det blev inte lika mycket honung som jag hade velat men det blev bra ändå. Jag vet inte vilka örter de använde men jag tror att de valt precis rätt :P Det här är väldigt mycket vad jag vill ha ut av en absint (komplex och kraftig), även om jag förväntat mig mer av just den här absinten (mer honung). Vad mer kan jag säga, Zufanek fortsätter att imponera så jag lär nog köpa fler från dem framöver. Nog är den här värd en 4:a alltid ;P

Absinthe Mead Base (2...