0 Läs mer >>
Source: ALANDIA
 
 
 
Jag hade inte tänkt att köpa så många fler Guy-absinter eftersom de är så milda och smakar så likt varandra, men den här absinten är fatlagrad i 5 år så det här skulle kunna bli något väldigt anorlunda! Basen är 60%ig Francois Guy som efter 5 år på ekfat har landat på lite mildare 55,4%. Det är dock märkligt att den här inte kostar så mycket mer än Guy´s andra absinter, det bådar inte gott.
 
 
 
Namnet kommer givetvis från destilleriets grundare: Armand Guy, och etiketten har en bild på honom på framsidan. I övrigt används samma flaska som Guy alltid kör på till sina halvlitersbuteljeringar, enkel men elegant. Tråkigt nog kör de även med plasttopp på korken, hade nog hellre tagit en fakekork med trätopp. Oh well, jag ska inte bråka för mycket än, vi måste väl smaka först?

 

Lagrad: 5 år
Destilleri: Armand Guy
Alkoholhalt: 55,4%
KatergoriAmber
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike

 

Färg och Louche: Det här är en riktigt brungul amber, precis vad jag hade förväntat mig! Louchen är dock klen och behöver inte mer än 1,5 delar vatten för att kika fram. Så kan det vara med absinter med en alkoholhalt runt 50%, men Guy´s absinter brukar ju ha en så tydlig aniskaraktär att jag hade nog förväntat mig en lite starkare louche.

 

Doft: Yum yum yum, ur flaskan luktar det sött av vanilj och fudge, det har vi den långa lagringstiden att tacka för! Alkoholen är tydlig när jag hält upp absinten, men jag känner också tydlig mörk choklad, och det är också det vi slutar med efter att ha droppat i vattnet. Vanilj, fudge och mörk choklad, kan det bli annat än bra?

 

Smak: Va falls? Jag känner nästan inget alls av fatet, vilket är konstigt efter 5 år. Det ända jag känner är den vanliga Francois Guy, det är nästan som att den aldrig hamnat på fat. En väldigt mild smak där anisen dominerar säger att jag troligen borde nöjt mig med 4 delar vatten istället för 5. Den är len och lättdrucken (läs mesig), men det är ju inte det jag vill ha!

 

Sammanfattning: Hur bär man sig egentligen åt för att lagra en så tam absint på fat i 5 år och nästan inte få någon smak på den? Som alla absinter från Guy-destilleriet har den en tam smak med anis i fören, relativt onyanserad och ointressant och man gör klokt i att spara på vattnet. Jag hade verkligen hoppats på något mer här, men nu förstår jag varför den inte kostade så mycket i förhållande till de andra guy-absinterna. Den får inte mer än 3 féer, och det är illa för en absint som snart är skolmogen.

 

Absinthe Armand Guy

1 Läs mer >>

Har du någonsin funderat över varför det på vissa flaskor står "Absinthe Superieure" eller "Absinthe Suisse"? Det har ivf jag. Jag gissade att "suisse" betydde att den var från Schweiz... men alla absinter från Schweiz har inte "suisse" på etiketten. Ordet "superieure" tänkte jag var ett sånt där ord som tillverkaren använde sig av för att få sin produkt att låta bättre, kanske framför allt i jämförelse med crapsinter, men som det egentligen inte finns några kriterier för. Som du kanske redan har gissat så är deta inte fallet och är egentligen en del av en graderingsskala.



Om jag förstod det rätt så var detta en skala som absinthus och barer använde sig av för att gradera absinterna, INTE producenterna själva. Det verkar dock inte som att alla försäljare använde sig av den här graderingen, men de flesta. Absinterna av den högsta kvaliten graderades "Absinthe Suisse", vilket tyder på att den skulle vara gjord i Schweiz, men de behövde inte vara från Schweiz utan bara vara gjorda enligt schweiziska traditioner. Nästa steg i ordningen var “Absinthe Superieure” följt av “Absinthe Fine”, “Demi-Fine” och slutligen “Absinthe Ordinaire”. Det som avgjorde vilket steg i skalan du hamnade på utgjordes av bl.a alkoholhalt men även hur örterna hanterades. En Suisse skulle ha en alkoholhalt på 65-75% och använda sig av hela örter i destilleringen. En Ordinaire däremot kunde ligga på 45% och använda sig av artifisiella smaktillsatser och färgningsmedel, vad vi idag kallar för fakesinthe, crapsinthe eller tjeckisk absint.




Jag ska vara ärlig och säga att jag nog aldrig sett en flaska där det står "Absinthe Fine", "Demi-Fine” eller “Absinthe Ordinaire" på (med undantag för Absinthe Ordinaire som är namngiven efter Pierre Ordinaire). Jag vet dock flera absinter som BORDE ha de titlarna (I´m looking at you Rodnik´s). Jag tycker att det var intressant att lära mig om den här skalan, och ibland känner jag att jag skulle ha behövt den. Vissa absinter faller dig inte riktigt i smaken, men man känner på dem att de är riktigt bra produkter. Absinthe A comes to mind.



Hoppas du också tyckta att det här var hyffsat intressant och att du fick lära dig något. Om du skulle ha några funderingar eller kommentarer så lämna gärna dem i kommentarfältet nedan!

Kampai!

Gradering av absinter

0 Läs mer >>
 
 
 
Efter att vi gjorde mina absinter fick Magnus på Uppsala Destilleri ta del av de tips och råd som jag själv fått av Svensk Absint AB, och han tillämpade dem på sin egen absint. Nu har jag kommit över en flaska av den nya versionen och det ska bli spännande att se hur den skiljer sig från den första.

 

Lagrad: Nej
Destilleri: Uppsala Destilleri AB
Alkoholhalt: 70%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Sverige

 

Färg och Louche: En betydligt starkare färg än den förra, riktigt klargrön, men jag tycker fortfarande att den är lite i det svagaste laget. Louchen är inte heller så imponerande, tyvärr, och efter 2 delar vatten blir den bara svagare.

 

Doft: En väldigt distinkt och söt doft, dock inte speciellt absintlik. Vi har tvål, citrus och fänkål, vilket tillsammans blir lite av ett rengöringsmedel. Jag hittar vad jag känner igen som romnoter (även om jag inte är någon romkännare) men främst av allt tycker jag att jag känner grumme grönsåpa. Grumme luktar riktigt gott men det tillsammans med rengöringsmedel är inte vad jag vill ha i mitt glas. Det gör faktiskt ingen skillnad om jag luktar ur flaskan eller glaset, dofterna är väldigt lika. Efter att jag börjar droppa i lite vatten så försvinner flera nyanser och det jag slutar med är mest tvål och citrus.

 

Smak: Jag känner den tvåliga citrusen som jag känner igen från doften, och även romnoterna har följt med till smaken. Känner (nästan) ingen lakrits though, det måste vara fattigt på anis.

 

Sammanfattning: Smaken är väldigt unik, men jag hade inte gissat att det var en absint jag drack om jag fick den utan att veta vad det var. Jag vet att Magnus blev lite förtjust i korrianderfröna jag hade i min absint så det är nog de som står för citrussmaken här. Jag vet inte om han tog till sig det där rådet att öka på med anisen, för jag hittar inte mycket lakritssmak här. Sen undrar jag om han använt bassprit som är återvunnen rom, för jag tycker att jag känner det i både doft och smak. Jag är glad att jag fick chansen att smaka den här absinten, men jag tror att det kommer dröja innan jag druckit upp flaskan. Den får 2 av 5 féer, den är annorlunda från den första versionen men inte jättemycket bättre.

 

Mad Distillers Absint...

1 Läs mer >>
 
 
 
Idag tar vi en titt på vad vissa skulle kalla absintens huvudperson: anisen. Jag tycker inte att det är den främsta örten i absinten, det är malörten (den har ju för fasen fått namnet efter malörten) men det är helt klart en mycket viktig ört. De flesta tycker att absint smakar lakrits, och det är främst anisen med sina eteriska oljor som står för den egenskapen samma oljor står också för det mesta av louchen, så visst är den viktig.
 
 
 
Anisen är en dilliknande ört där de nedre bladen ska likna persilja. Blommorna är vita och övergår sedan till bruna frukter, även om vi brukar kalla dem för frön. Det sägs att anisen ska vara ett bra medel mot sömnproblem, öka aptiten och dessutom ha vissa psykadeliska effekter, men det har jag inte hittat någon säker källa på så jag tar detta för att vara folktro tills jag ser bevis på något annat.
 
 

Anisen är en av de tre obligatoriska örterna i absint (tillsammans med malörten och fänkålen). Dock ska den INTE blandas ihop med stjärnanis (illicium verum). Stjärnanisen ger en tjockare louche men det gör att tungan domnar lite och den tar lätt över och gömmer de finare smakerna i en bra absint. Absinter som använder stjärnanis istället för anis verkar, i min erfarenhet, inte anses som lika fina och är något att rynka lite på näsan åt. Dessutom är de inte ens släckt med varandra, vilket kan ses på det latinska namnet. Anisen kommer från södra Europa medan stjärnanisen kommer från Asien som Kina och Vietnam. De doftar dock väldigt lika och kan därför lätt blandas ihop.
 
 
 
Oljan som finns i anisen kallas anetol och det är den som ger anisen sin speciella smak och doft. Den finns även i stjärnanis och det är därför deras doft är så lika varandra. Den är även väldigt söt, ungefär 13 gånger sötare än socker, vilket för med sig att vita absinter (som över lag innehåller mer anis) är sötare än gröna och ofta kan drickas utan socker. Som sagt innehåller anisen väldigt mycket olja och en absint med mycket anis kommer i regel ge en tjockare louche, på samma sätt kommer en absint som är lätt på anis få en lite mindre potent louche. Anetolen är i sin renaste form en kristall, så jag undrar om det är den som kristalliserar sig om absinter står för kallt? Kristallerna som bildas då är svåra att lösa i absinten igen och absintens louche och arom kommer att vara påverkad, så det låter ju inte helt ologiskt.
 
 
 
En av de sämre bevarade hemligheterna i absinttillverkning är att inte använda stjärnanis (som jag redan har förklarat varför). Om möjligt ska man istället använda sig av spansk anis, kan inte säga att jag förstår varför den är så överlägsen, men jag tror stenhårt på Svensk Absint som är min källa. Det finns till och med sidor på nätet som ENDAST säljer spansk anis, så den verkar ha ett gott rykte. Över lag är kvaliten på anisen väldigt viktig och man ska INTE använda den man hittar i mataffären om man har tänkt att göra absint. Amatör som jag är så vet jag inte hur man urskiljer bra anis från dålig anis, måste hitta någon som kan lära mig det. I absinttillverkningen är det endast fröna som används, de ska stötas eller malas och användas i den första massereringen. Måste säga at det var en ren fröjd att arbeta med den här kryddan inför min egen absintdestillering, fullkomligt underbar är den!
 
 
 
Då har vi tagit oss igenom 2 av de 3 huvudörterna i absint och fänkålen står på tur om några veckor. Föredrar du absint med tydlig anissmak eller vill du ha den lite nertonat? Lämna gärna en kommentar!

Anis (pimpinella anis...