1 Läs mer >>
Source: Absinthes.com
 
Source: Absinthes.com
 
 
 
Absinten kommer i två olika flaskor, 70 cl som är den första bilden här ovan, och 20 cl (den som jag köpte) som ses på den andra bilden. Personligen tycker jag bättre om flaskan på 20 cl, den är platt och har en kermik-kork. Det är en äkta absint, har vunnit bronsmedalj i i en internationell tävling... för fruktbrandies (Concours International des Eaux de Vie de Fruits). I övrigt har jag inte så mycket intressant information att dela med mig av så vi hoppar direkt till provsmakningen, shall we?

 

Lagrad: Nej
Destilleri: Lemercier
Alkoholhalt: 72%
Katergori: Blanche
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike

 

Färg och Louche: Jag sätter den här i kategorin blanche, vilket vanligtvis är rätt tråkigt i sig, men det här är inte ens en klar blanche utan har den lite gulare färgen av sjövatten. Enligt absinthes.com är det en verte men det är som att säga att snö är blått. När jag droppar i vatten får jag mest oilstreaks och sedan en mycket svag louche som inte börjar i botten av glaset utan sprider sig i hela glaset från början. Det är svårt att säga när den är som starkast men jag gissar runt ca 2 delar vatten.

 

Doft: Känner bara alkohol, både doften och den stickande känslan i näsan, både ur flaskan och glaset. När vattnet tillsätts sticker det lite mindre i näsan och jag inbillar mig att jag känner någon typ av... frukt?

 

Smak: Något besk smak, socker, i övrigt anis och den sura smaken av alkohol (vinalkohol?). En så SJUKT mild smak att jag nästan tror att någon har tredubblat mängden vatten, sjukt övervattnad.

 

Sammanfattning: God damn it Frankrike, inte du också! Jag hade förväntat mig det här från en Schweizisk la bleue, men inte från dig. Största besvikelsen på länge. En icke-existerande louche, luktar inte mer absint än ytdesinfektion och smakar bara marginellt mer. Att sen försöka sälja den som en verte är nästan förolämpande. Hoppas VERKLIGEN att jag fick en flaska från en dålig batch men räknar inte med det. Det säger väl en del att medaljen den vunnit inte ens var i en absinttävling, tvivlar på att jag kommer göra slut på flaskan. Ännu en 1:a, denna gången går den till Frankrike.

 

Abisinthe 72

0 Läs mer >>
 
Source: Absinthes.com
 
 
 
En 100% naturlig produkt baserad på ett recept från 1894, utan konstgjorda färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel. Man har också valt den lite ovanligare aproachen att destillera samtliga ingredienser var för sig och sedan blanda dem efteråt.
 
Flaskan är helt ok, en enkel genomskinlig flaska med tjock botten och naturlig kork. Enkelt och elegant. Bilden på etiketten gjordes speciellt för ändamålet och visar en samling människor som dricker absint på ett café. Ordet "amer" innebär att man har använt extra mycket malört (i det här fallet 5 gånger så mycket, enligt ALANDIA) och därmed är amers väldigt bäska, bådar inte gott för mig som inte gillar bäska.

 

Lagrad: Nej
DestilleriPaul Devoille
Alkoholhalt: 68%
KatergoriAmber
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike

 

Färg och Louche: En amber men fler nyanser av rouge än verte, rätt orginellt. Vanligtvis är det inte ett jättestarkt drag att hälla upp naturligt färgad absint i genomskinliga flaskor men här har vi uppenbarligen inget klorofyll som kan ta skada så tillverkaren kommer undan med det. När vattnet droppas i byggs det upp en otroligt tjock louche från botten av glaset och lämnar ett allt tunnare lager av genomskinlig absint kvar. Efter ca 1,5 delar vatten är hela glaset fullt av den tjocka, opala dimman!

 

Doft: En verkligt nyanserad doft vi ha här: Ur flaskan känner jag en perfekt fänkål, helt utan alkohol, mycket angenäm! Som så många gånger förr är doften densamma ur glaset men med en tydligare kick av alkoholen som sticker i näsan. Men när vi börjar tillsätta vattnet bubblar en tydlig parfym upp från botten av glaset och letar sig in i näsborrarna, jag inbillar mig den som röken som stiger från en brasa. Jag känner först en typ av besk citrus, typ gröna citroner, en doft som faktiskt inte är helt otrevlig. När jag tillsätter mer vatten inbillar jag mig att röken ändrar färg och jag känner fruktiga toner av päron eller gröna äpplen istället för citronerna. Mumma!

 

Smak: En tydlig smak trotts allt vatten, liksom i doften hittar jag päronen och jag blir tydligt påmind om Gustave (kanske inte så konstigt eftersom både Gustave och Libertine Amer produceras av Paul Devoille). Kan det finnas kalamus i den här kanske? Jag känner även malört och den har en väldigt len textur, utan stickande och rivande alkohol. Eftersmaken är en otrolig lakrits, inte bara den klassiska anisen utan här finns även lakritsrot. De doftfyllda ångorna följer med utandningsluften till näsan och jag får lite känslan av att andas ut lakritsrök.

 

Sammanfattning: Det här var en riktigt bra absintupplevelse, synd att jag inte använde min absintfontän och lyssnade på någon mysig musik! En helt oväntat underbar absint! Den har en väldigt unik färg och vad jag vet är det inte alla som gör sin absint med lakritsrot, poäng till Mr. Paul Devoille för orginellitet (om det nu är ett ord). Vidare bör man lyfta fram den vackra louchen som verkligen är något utöver det vanliga i min mening. Smaken var också top notch: komplex, len, kraftig om än något otraditionell kan jag tycka. En vanlig beskrivning av den här absinten är "curry på flaska" men jag förstår verkligen inte vad man pratar om här. Det där att den skulle smaka så mycket malört och vara så bäsk förstår jag inte heller. Sist och främst är doften: även den var komplex och det var riktigt nice att se hur den förändrades med vattnet! Allt den gjorde blev dessutom helt rätt: det blev perfekta nyanser av fänkål, precis lagom mycket bäska från citronerna och den avslutades fint med de söta och fräscha päronen! Att allt dessutom gav mig känslan av en rök blev lite som att kombinera absinten med en riktigt god vattenpipa! Nu undrar du säkert "Vad har den här killen rökt på eftersom han pratar om dofter som rök som ändrar färg?". Well, nothing, just having a great glass of absinthe, what I guess is the absinthe effect. Det enda jag kanske hade önskat lite mer av var flaskan i sig, men det är inte tillräckligt för att dra ner betyget. Bravo Mr. Devoille, du har precis fått din första 5:a från Fredrik Andmyr!

 

Absinthe Libertine Am...

0 Läs mer >>
Source: alandia.de
 
 
 
Tyvärr är jag tveksam på om det här kan vara en bra absint. Enligt ALANDIAs hemsida ska den vara naturligt färgad men den kommer i en genomskinlig flaska med skruvkork och ALANDIA har haft fel förut. Kvantitet kontra pris talar inte heller för hög kvalité, du får 0,7 liter för ynka 330 kr, men det är våra kära Matter Spirits som har tillverkat den (på uppdrag av Lion Spirits) så då MÅSTE man ju prova! Skulle den vara skit så har jag ivf inte lagt ut alldeles för mycket pengar.
 
Större delen (två tredjedelar) är masererad och resten är destillerat. Målet här var lite att göra den bästa produkten i en skitkategori, de menade att de massererade absinterna som finns är så dåliga att de ville visa hur även en crapy produkt ska göras. The best in a pile of shit so to speak. Ska man tro beskrivningen så har de lyckats, man föredrar Pigalle framför andra massererade absinter, men jag skulle vilja säga att det är lite fusk eftersom man ändå har destillerat 1/3 av produkten. Matter Spirits gör så mycket bra absint och borde inte ha tagit på sig det här uppdraget för att någon annan ville göra den bästa produkten i en dålig kategori. Pigalle finns inte kvar på destilleriets hemsida så det kanske kan tänkas att de slutat producera den nu.
 
Lagrad: Nej
DestilleriMatter Spirits
Alkoholhalt: 70%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Fake
Land: Schweiz
 

Färg och Louche: En riktigt fin färg, har den där fina olivgröna färgen som rentav ser naturlig ut och skär sig bra mot de stark, klara färgerna på etiketten. Den för tankarna till Mr. Jekyll Absinthe, men DEN var INTE naturligt färgad! Louchen imponerade inte stort, en medelmåttig dimma som är full efter ca 2 delar vatten.

 

Doft: Ur flaskan känner jag en mysig, herbal doft av anis och fänkål med väldigt lite alkohol men som med de flesta andra absinter så blir alkoholen mycket tydligare när jag hält upp den i glaset. Doften försvinner fort när vattnet tillsätts, redan efter 3 delar vatten är den svår att känna och efter de 5 delarna är den nästan obefintlig. Den förändras dock, går lite åt klorinhållet och brunt socker. Klorin är ALDRIG nice, och absolut inte i något man ska dricka, men doften är så svag så vad vet jag?

 

Smak: Jag känner anis, som Kungen av Danmark, och precis som färgen så påminner den här smaken rätt mycket om Mr. Jekyll Absinthe (tyvärr känns smaken fake och ger inte intrycket av någon kvalitetsprodukt). Men mest framträdande av allt är en OTROLIG beska som kommer väldigt tidigt och den hänger kvar långt efter att jag svalt absinten. Det här var verkligen inget om gick hem hos mig, jag tillsätter mer socker men det gör ingen skillnad. Jag sköljer ur munnen med lite Absinthe Illusion som jag resenserade förra veckan och när jag sedan tar en ny klunk Pigalle så smakar den uteslutande mörk choklad och beskan har lagt sig något. Har inte varit så här förvirrad sedan jag testade Absinthe Roquette.

 

Sammanfattning: Å herre gud, vad ska man säga om den här absinten? Jag håller inte med om att det här är den bästa absinten i fakesint-kategorin så enligt mig har man misslyckats med sitt syfte. Förhoppningarna kanske var lite orimligt höga och jag kanske borde sätta Matter Spirits på en lägre pidestal än jag gjort hittills. Den bästa kvaliten blev nog färgen är jag rädd, och doften när den fortfarande fanns i flaskan. Känner inte att jag kan rekommendera den här absinten och det kommer dröja ett bra tag innan den här flaskan är uppdrucken. Betyget landar på en 2:a.

 

Absinthe Pigalle

0 Läs mer >>
 
Source: alandia.de
 
 
 
Jag ska erkänna direkt att jag inte köpte den här för att jag tror att det är en suverän absint. Jag köpte den för att den har snygg flaska, VÄLDIGT snygg etikett samt det faktum att den inte har funnits tillgänglig under de åren jag har druckit absint (slutade tillverkas 2010). Till råga på allt så kostar den hela 900 kr för en halvliter, ett pris som enligt mig endast de bästa absinterna kan komma undan med, och den här är gjord på koncentrat, essenser och konstgjorda färgämnen! Den har fått usla recentioner men det är kul att kunna få tag på en absint som inte funnits tillgänglig på 7 år, och har jag tur så kanske jag gillar den. Det är ALANDIA själva som har producerat den, nu lyckades de komma över en enskiljd flaska och den lyckades jag lägga vantarna på. Lite glad för detta även om förhoppningarna är låga.
 
Lagrad: Nej
Destilleri: ?
Alkoholhalt: 65%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Fake
Land: ?
 

Färg och Louche: Som sagt är det konstgjorda färgämnen i den här och det syns verkligen. Färgen för tankarna till den på sega råttor eller gröna grodor, ser liksom giftig ut. Färgen är missrepresenterad på bilden från ALANDIA här ovan, ta en titt på färgen på etiketten brevid istället så får du en mer rättvis uppfattning om den egentliga färgen. Tråkigt nog har den även en svag louche: inte så mycket böljande dimmor där sjöfarare går på grund eller linsen hos 98-åriga Britt-Louise med gråstarr, mer den smoggfylda luften över Prag en tidig septembermorgon. Den är full efter ca 1,5 delar vatten.

 

Doft: Här blev jag positivt överaskad. Det finns tydlig kåda och barrträd, något jag bara hittat hos ett fåtal absinter hittills. Det är tydligast direkt ur flaskan, den finns kvar efter att jag hällt upp absinten men då blir alkoholen betydligt tydligare också. Jag får inga stora förändringar när vattnet tillsatts, något jag kommit att förvänta mig av fakesinter. Doften blir svagare men om jag luktar riktigt noga känner jag något nytt, citrus kanske?

 

Smak: Ska jag kalla det för något fräscht? Lite mentol och citrus, som rengöringsmedel nästan. Jag känner ivf nästan ingen alkohol och texturen är riktigt len!

 

Sammanfattning: Absolut inte det bästa utförandet av en absint jag testat, långt därifrån, men inte riktigt så dålig som jag hade förväntat mig. Den här smakupplevelsen kombinerat med ALANDIAs beskrivning av den hjälper inte direkt absintens rykte. Vi kan väl sammanfatta det hela som en "absint" som riktar sig mest till personer som inte kan så mycket om absint och vill testa något nytt, spännande och lite farligt. I verkligheten är det en fakesint med ganska lite att erbjuda utöver den snygga förpackningen. Ändå har jag smakat absint som smakat värre än denna så den får 2,5 av 5 i betyg.

 

Absinthe Illusion