Herr der Frösche Absinthe

Source: SaarWhisky
 
 
 
Då var det dags för nästa absint från SaarWhisky-hyllan, och idag testar vi deras andra verte: Herr der Frösche. Den är gjord enligt gamla metoder på ett hantverksmässigt sätt och i liten skala. Receptet kommer från Val-de-Travers och är från slutet av 1800-talet. Absinten destillerades på 14 örter och är färgad med ytterligare 6 örter, dessutom använde man extra mycket växter under färgningen för att få en agressivare färg och intensivare smak. Den har på så sätt fått en riktigt mörk mossgrön färg som passar Grodornas Herre perfekt! SaarWhisky´s absinter brukar vara intensiva i både smak och doft, så den här lär vara ett jäkla monster! Jag ser verkligen fram emot den här!
 
 
 
Etiketten är en hyllning till bröderna Grimm´s saga "Grodprinsen" och namnet Herr der Frösche betyder ungefär "Grodornas Herre". För er som inte är bekanta med sagan så handlar den om en prinsessa som varje dag sitter vid en brunn och leker med sin gyllende boll. En dag tappar hon den i brunnen  och blir såklart jätteledsen. Då kommer en groda och erbjuder sig att hämta den åt henne mot att hon i prinsip gifter sig med honom. Prinsessan som inte tror att grodan kommer kunna lämna brunnen, och hemskt gärna vill ha tillbaka sin boll, går med på grodans förslag. Efter att han hämtat den springer hon dock därifrån. Men grodan följer efter prinsessan till slottet och när kungen får höra om deras överenskommelse insisterar han på att hans dotter måste hålla vad hon lovat. När det är dags att gå till sängs tycker dock inte prinsessan att det är så kul längre och slänger grodan i väggen som om han vore en gummiboll (Grodan Boll *LMAO*). Just då bestämmer sig grodan för att bli en prins istället, för som i så många av bröderna Grimms sagor har prinsen blivit förtrollad av en ond häxa. Det klassiska sättet att bryta en förtrollning brukar ju vara att kyssa grodan, men jag antar att sula honom i väggen funkar lika bra. De gifter sig ivf efter det, reser till prinsens kungarike och lever lyckliga i alla sina dagar. SaarWhisky har dock gått med den lite mer trovärda versionen att grodan blev pissed off när han blev sulad i väggen och fångar prinsessan i en palantir istället (en gästskådespelare från Sagan om Ringen). En annan gästskådespelare tror jag är ers majestät i palantiren, är hon inte väldigt lik Princess Peach från Super Mario så säg? Även här har vi lite okulta drag, det ensamma ögat som det tycks stråla från, och såklart palantiren som är en slags antagonist till princessans gyllene boll. Etikettens ram påminner starkt om en dollarsedel tycker jag, kanske var det inte tänkt så, kanske är jag bara girig?
 
 
 
Utöver motivet är flaskan lika stilig som hos de tidigare absinterna från SaarWhisky, en apotekarflaska i mörkt glas och försluten med äkta kork. Absinten färgades med extra mycket växter för att få den väldigt mörkt gröna färgen som du ser på bilden här ovan. Av alla deras absinter tycker jag att de inte kunde valt en bättre för den här mörka färgen. På bilden ovan ger den en rätt bra liknelse med en paddas pigmenterade skinn. Kan tänka mig att den kommer ge en del segment i botten av flaskan dock.

 

Lagrad: Nej
DestilleriSaarWhisky/Moonshine-destilleriet
Alkoholhalt: 68,3%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tyskland

 

Färg och Louche: Från början var den som sagt en intensiv mossgrön färg, men den har redan börjat förlora sitt klorofyll och nu har den fått en mörk bärnstensnyans i det gröna, lite som om man doppat en påse Earl Grey i flaskan några gånger. Färgen är dock mycket kraftig fortfarande, och något grumlig vilket är att vänta eftersom den är ofiltrerad. Liksom sina föregångare är louchen mycket tjock och når sin topp efter ca 2 delar vatten, men det är så mycket färg i den här att den sitter kvar även efter louchen.

 

Doft: Precis som med Weisser Kristall har vi en otroligt kraftig och intensiv doft som når mig även på armlängds avstånd. Den dominerande doften är av mint och choklad, men det finns lite peppar och damm här också. De sistnämda 2 försvinner när jag hält upp absinten, börjar tro att det har något med flaskorna att göra. Vattnet får inte doften att förändras speciellt mycket, bara några blyga citrusnoter som kryper fram. Den har mycket doft även efter vattnet och jag tycker att hittills är det här absinten från SaarWhisky med starkast doft.

 

Smak: Såklart har vi choklad och mynta, men det finns en hel del citrus här också och lite stjärnanis. Alla de söta och lena smakerna dominerar vilket gör den bra med socker och lättdrucken (även om den är intensiv i smaken). Lite bäsk eftersmak men det finns så mycket söta, fräscha smaker att bäskan nästan väger upp.

 

Sammanfattning: När jag började fundera kring min egen absint tänkte jag att jag ville ha mycket perpparmynta, citrus och lakrits, den skulle ha en jättestark färg, smak och doft samt komma i en riktigt snygg flaska. Det låter helt och hållet som den här absinten, men precis som deras övriga absinter so far så är det här inte mycket av en "typisk absint". Men idag bortser jag en del från hur en typisk absint "ska vara", för det jag har i glaset har många fina egenskaper och smakar riktigt gott och jag tycker att den förtjänar ett fint betyg. Dessutom så spelar den bra på så många olika spelplaner: En extra kraftig doft, smak och louche är såklart bra, men den har som sagt en riktigt intressant och snygg etikett, en historia som den bygger på och såklart ett namn därefter. Sedan har vi en färg som passar så bra till grodprinsen OCH ger den ett lite mer "farligt" utseende. Det här höjer mystiken kring drycken till något av det okulta. Som sagt är inte absintkyrkan så förtjust i den moderna etiketten, och kanske hjälper inte utseendet att motarbeta alla myter som finns kring absint, men jag ser på det hela som något väldigt positivt! Grodornas Herre får 4 av 5 i betyg men jag hoppas att nästa absint som SaarWhisky utvecklar kommer frångå pepparmyntan lite och experimentera lite mer med andra örter.

 

Kommentera här: