Absint i Sverige

 

 

I Frankrike fick absint främst sitt fäste efter att franska soldater som slogs i Algeriet blev försedda med absint, främst för att göra vatten säkert att dricka men även för att höja moralen. De fattade tycke för spriten och när de sedan kom tillbaka hem så fortsatte de dricka det och trenden spridde sig. Så småning om blev drycken främst populär bland konstnärer, poeter, författare och andra kreativa människor. Sverige sände inte speciellt mycket soldater utomlands (tydligen deltog vi i liten skala här) och de få som tog med sig smaken för absint tillbaka gjorde inga djupa intryck på den icke existerande absintkulturen i Sverige. Många av våra kulturnissar reste dock utomlands till bl.a Tyskland, Schweiz och Frankrike för att studera eller hämta inspiration. På den här tiden var hela Europa avundsjuka på storebror-fransos som hade blivit så förbannat kulturell under La Belle Epoque, alla ville va som honom och eftersom alla kulturnissar drack absint i Frankrike så spred det sig även till resten av Europas kulturnissar. På så sätt fick ”den gröna musan” göda även den svenska inspirationen och när våra kreativa (och säkert något berusade) landsmän återvände hemåt så fyllde de rollen som de franska soldaterna fyllde i Frankrike. Absinten fanns snart på finare serveringar i större städer, och och universitetsstäder, men den blev inte lika populär som hos storebror-fransos.

 
 
 
Även i Sverige (som i så många andra länder) dracks det lite för mycket alkohol i slutet av 1800-talet, får känslan att det var något generellt för Europa på den här tiden. I Frankrike och Schweiz var nykterhetsrörelsen stor och absinten som hade blivit så poppulär där stämplades som den främsta syndabocken. Även i Svergie fick vi en motståndsrörelse, men den berörde sällan absinten eftersom den aldrig fick något starkt fotfäste här. Medelsvensson var fattig, och med spannmål på åkern och en hembränningsmaskin i ladan så var hembränning betydligt mer lockande än att lägga de surt förvärvade riksdalerna på att köpa sprit. För de som ändå köpte sin sprit så hägrade punschen mera och akvaviten var inte hälften så dyr som absinten.
 
 
 
Absint var aldrig förbjudet i Sverige men eftersom vi har haft gränser på hur stark sprit som får säljas. Vi köpte desutom vår absint från Frankrike och Schweiz, och när förbudet infördes där så försvann den även från Sverige. Men det finns faktiskt gamla räkenskaper kvar som visar att vi köpte absint från Pernod så sent som 1918, alltså 3 år efter att absintproduktionen förbjudits i Frankrike. Vi vet ju att det fortfarande fanns folk som producerade absint i hemlighet, men Pernod flyttade även över sin produktion till grannen Spanien. Luriga fransmän det där. Dessutom fick den svenska staten monopol på alkoholförsäljning och fick då bestämma själva vad som skulle säljas, annars hade privata försäljare kanske fortsatt köpt in absint från Spanien eller Tyskland. Men efter att ha smakat Lasala och Eichelberger så kanske det var tur att vi inte gjorde det, och så var det väl kanske inte det sämsta beslutet för den svenska folkhälsan.
 
 
 
Även om det funnits absint att tillgå har vi inte tillverkat någon själva. Företaget Saturnus producerade faktiskt en absintessens så tidigt som 1896 men det var ingen riktig absint och ska därför inte räknas som en sådan. Det har även gjorts en essensbaserad absint tillägnad August Strindberg (Prestige August Strindberg Absinthe 55) av Darom AB, men jag hittar ingen mer information om den. Den är ivf inte destillerad, den är konstfärgad och kommer i en genomskinlig flaska med skruvkork, en riktig fakesint. Inte för än 2011 då Valkyriadestilleriet (då Sankta Annas destilleri) lanserade sin Absint Valkyria fick Sverige sin första, destillirerade absint! Strax därefter fick vi även Svensk Absint med sin gröna och vita opal och senare Quarantaine från Pot Stiller Thor Wallgren. Den sistnämnda gjorde inget stort väsen av sig men både Valkyrias absinter och Svensk Absints opaler står sig mycket starkt internationellt. De har vunnit många priser och betraktas som riktiga kvalitéprodukter! Jag tycker att det är otroligt roligt och till skillnad från Frankrike och Schweiz kanske Sverige har sin storhetstid i absintvärlden framför sig!

Kommentera här: