Absint i Tjeckien




Om du tyckte att Spanien var illa så kommer dagens resa inte bli något bättre. Idag ska vi till Tjeckien, ett bra land om man vill dricka god öl men desto sämre om man vill ha god absint. Tjeckien förknippas nämligen i stort med fakeabsinter och den bohemiska ritualen (du vet, när man tänder eld på skiten).



Det finns faktiskt inga bevis för att Tjeckien hade någon absintkultur alls innan 1990-talet. Den första att produsera en "absint" i Tjeckien var företaget Hill's Liquere, detta ett par år efter att EU beslutat om den maximala tillåtna gränsen för bl.a tujon i olika livsmedel. Nu var det alltså fritt fram att producera absint, och eftersom det egentligen aldrig varit förbjudet i Tjeckien så misstänker jag att det inte var speciellt svårt för dem. Bara det att absinten de gjorde var ju inte riktig absint, inte vad vi skulle kalla riktig absint idag ivf, men det var väl ingen som kunde säga att de gjorde fel och de hade inte direkt någon konkurens. Därför kunde man hålla sig till essenser som var billigare än örter, konstgjorda färgämnen för att få riktigt starka färger, man kunde nöja sig med att endast masserera och skita i destilleringen, och eftersom absinten då blev beskare så slängde man i lite sötningsmedel för att väga upp. Det man fick var inte speciellt bra sprit, men absinten hade ju ett spännande ryckte om sig som man kunde utnyttja för att bygga upp lite mystik och göra den intressantare. Man började ange att absinten hade si och så mycket tujon (gärna maximalt vad som var tillåtet), man sa att absint är en drog i klass med marijana och kommer både att ge dig hallucinationer och fungera som en afrodisiak. Alla de gamla skrönorna som resten av absintvärlden försöker jobba bort känns det som att Tjeckien vill bekräfta.



Tjeckisk absint/crapsint innehåller över lag lite eller ingen anis, vilket gör att den knappt får någon louche och är helt värdelös att förbereda med den franska ritualen. Istället använder man sig av den bohemiska/tjeckiska/eld ritualen där man tänder eld på sockret och absinten. Man sa att det här va en historiskt korrekt ritual men i själva verket är den från 90-talet och användes som ett partytrick för att försöka sälja den här gamalmodiga drycken som ingen verkade känna till. Det finns även något som kallas för ”The Czeck Absinthe Huffing Ritual” som är rätt ny för mig. Den är en variation av den bohemiska ritualen kan man säga: man tänder absinten i glaset, placerar sedan handen över glaset för att släcka elden, och slutligen suger man i sig ångorna innan man tar absinten som en shot. Vad fan håller människor på med?



Förutom Hill´s absint så kommer du hitta absinter med flashiga namn och snygga etiketter bland de tjeckiska absinterna. Några exempel är Gothicsinthe, Karmagiddon, Hypersinthe, Devil, Suicide Super Strong m.m. Dessa är inte äkta absinter och kan inte rekommenderas om man vill ha genuina, bra absinter. Faktum är att "tjeckisk absint" är en term man använder och det är likställt med riktigt dålig fakesinthe. MEN, det finns dock ETT destilleri i Tjeckien som går emot den tjeckiska traditionen, ett destilleri som gör väldigt bra absint, och det är Zufanek! Det här destilleriet kan jag verkligen rekommendera, och även om de har lite tråkiga flaskor och etiketter så är deras absint toppklass. Ta gärna en titt på deras absinter om du inte redan har gjort det!

Kommentarer:

1 Maxim:

skriven

Tjeckisk absint … vilka hemska minnen!

På den tiden då jag började intressera mig för absint (runt 2005) var det i princip det enda som fanns att få tag i. Så, lättrogen och okunnig som jag var köpte jag på mig några flaskor tjeckisk fake-absint bara för att bli besviken. Det började med en (mycket missledande) SVT-dokumentär, sedan en resa till Prag…
Det var först någon gång 2008 som jag äntligen fick smaka en (någorlunda) riktig absint på café Absinth i Stockholm (vet ej om det finns kvar). Jag minns att det var en riktig uppenbarelse: ”Är det SÅ en riktig absint ska smaka!?” Kort därpå stötte jag på Markus Hartsmars webbsida och the rest is history … men tjeckisk absint minns jag fortfarande med skräck och avsky :-)

Kommentera här: