Zufanek-destilleriet

 

Destilleriet är beläget i Boršice u Blatnice i Tjeckien och grundades av Martin Zufanek med familj i slutet av år 2000. I början gjorde de bara andra typer av sprit som var baserade på frukt och det var inte för än 2008, 3 år efter att förbudet hävdes, som de gjorde sin första absint.

 

Tjeckien är normalt inte känt för sin absintkultur... eller på sätt och vis kanske man kan säga att de är det: När man hör Tjeckien och absint tänker många på den tjeckiska ritualen där man tänder eld på absinten och sockret. Det gör sannerligen inte absinten några tjänster och alla absintälskare svimmar vid blotta tanken av den kulinariska misshandeln. Tur är det då att vi har Martin Zufanek som visar att det finns vettiga absintörer även i Tjeckien. Han smakade absint första gången 2004, en "klassisk, tjeckisk absint" (läs crapsint) och tyckte det smakade förjvligt. När han sedan fick förfrågan att göra absint så gav han sig fan på att försöka reparera Tjeckiens skadade ryckte i absintvärlden och bara göra riktigt bra grejer: inga fakeade smakämnen eller färgämnen här inte och fulla av smak! Jag skulle vilja säga att han inte använder några sötningsmedel heller men absinten Mead Base är ju baserad på mjöd (som i sin tur är baserat på honung) så jag känner att jag skulle ljuga lite om jag sa det (inte för att jag skulle kalla det tillsatt sötningsmedel). Resten av absinterna är i alla fall A-OK, naturaly sweetened or otherwise. Inte nog med att det är genuina absinter, som ni kommer märka framöver så är de även riktigt goda!

 

Destilleriet har sina egna odlingar för frukt och örter och eftersom det krävs en del bin för att pollenera alla träd är det väl lämpligt att de även producerar sin egen honung (som bland annat används i Absinthe Mead Base). Därför har de certifierats som ett ekologiskt destilleri. Och vilken avkastning de måste få från sina fruktträd, de har gått från att producera 700 liter sprit per år till 80 000 liter! Yup, det ska vara fyra nollor där, de producerar mer än 100 gånger mer nu än när de började. Lite nyfiken på hur det går ihop sig, de hade nämligen 2 pannor från början, 300 liter vardera. Sen köpte de 2 pannor till, också på 300 liter. Även någon som inte är så hyffsad på matte måste klura ut att dubbelt så många pannor inte ökar produktionen 100 gånger. Och som sagt: jävlar vad frukt de måste producera på sitt plantage för att producera så mycket alkohol!

 

De flesta av deras flaskor (tror alla utom en) är likadana: korta, cylindriska kroppar med en trattformad topp och på varje flaska finns deras logga ingjuten. Loggan är den du ser överst i inlägget, ett procent-tecken med deras namn under. Dessutom tar de för vana att använda skruvkorkar på flaskorna, oy vey. Visst gör de goda grejer, men de borde vekligen ha förpackningar som speglar det! XD

 

Zufanek, ett destilleri med en flaska och logga som är allt annat än intressant, i ett land som gett namn åt en ritual som förstör absint utan dess like, men ack så bra absint de gör!

 
 
 
Destilleriet gör följande absinter:
 
 
 
 
För de som är nyfikna så finns det (ivf i skrivande stund) en liten video om destilleriet. Den visar mest fina bilder på frukt, flasktillverkning och Martin Zufanek som går runt och luktar på saker till musik, men den är rätt mysig. Är du intresserad så hittar du videon här.
 
Hemsida: https://www.zufanek.cz/en/
 

Kommentera här: