Gaudentia Persoz

 
 
 
Idag tar vi en lite närmare titt på Gaudentia Persoz-destilleriet som är beläget i Couvet, Val-de-Travers, Schweiz. Det ägs av (och är döpt efter) Gaudentia Persoz, en av de få kvinliga absintproducenterna jag känner till. 
 
 
 
Familjen har en historia som absintmakare... ivf har hennes makes familj det. Hans familj har producerat absint sedan 1850 och fortsatte med det under förbudstiden. Makens farmor/mormor var en riktig hembrännare, hon tillverkade absint i familjens hem ända fram till 1969 då hon blev påkommen och gripen. Inget fängelsestraff kanske, men hon fick kraftiga böter och valde då att sluta göra absint. Nu har hennes sonson/dotterson och hans maka startat upp på nytt och producerar absint efter farmoderns/mormoderns gamla recept.
 
 
 
Man började använda en liten panna som är från slutet av 1800-talet, men Gaudentias make tyckte att det behövdes rejälare grejer så han byggde själv nya pannor med en kapacitet på 50 liter. Ska det göras så ska det göras ordentligt!
 
 
 
Något som förvånade mig lite är att Gaudentia tycker att anisen borde vara huvudpersonen i en absint, inte malörten eftersom den gör absinten bitter. I många recentioner jag har läst och enligt de få personer jag har diskuterat absint med så tycker många att malörten är viktigast och eftersom absint även är döpt efter malörten (artemisia absinthium) så kan det ju ligga någonting i det.
 
 
 
Över lag måste jag säga att jag inte riktigt förstår varför man döpt destilleriet efter Gaudentia när det är hennes makes familj som recepten kommer från, som har historia av att göra absint och när maken själv har gjort pannorna man använder? Och är det ett familjeföretag kunde man ju välja att bara döpa desilleriet till "The Persoz Distillery", men man har valt att döpa det efter henne.
 
 
 
Destilleriet har gjort följande absinter:
 
  • Absinth´ Love 69
  • L´Adorée
  • La Ptite
  • La Ptite Douce
  • La Valdetra Verte
  • Blanche Neige (åt absinthes.com)
  • Green Velvet - Fée Verte
  • Green Velvet - La Bleue
 
 
 
Hemsida: https://www.absinthelaptite.ch

Kommentera här: