Nya produkter från gamla recept

 
 
 
Jag är säker på att vid det här laget har du märkt att många absinter som produceras nu för tiden är "baserade" på gamla recept. Betyder det att den absinten vi dricker smakar likadant som den som producerades under "the pre-ban era"? Tyvärr nej, det är inte troligt. Många "recept" kan ha varit endast kortare anteckningar utan så mycket detaljer och erfarna tillverkare får då fylla i hålen med sina erfarenheter. Men även om vi har ett recept som är mycket utförligt och detaljerat och vi kan följa det till punkt och pricka så kommer det troligen ändå inte smaka precis lika. Mr. Claude-Alain Bugnon från Artemisia-Bugnon destilleriet i Schweiz menar att det kan krävas så lite som att byta panna för att produkten ska få en annan smak, även om man använder samma recept och absinten görs av samma person som tidigare. Isf är det inte otroligt att variabler som pannans storlek eller hur den värms upp också spelar in på resultatet, för att inte tala om skillnader i tempraturer och om tillverkaren har valt att ändra mängder på råvarorna elller tagit bort/lagt till ingredienser. Det kan även spela roll om ingredienserna odlas på stora planage eller får växa vilda ute i naturen och vilken del av världen de kommer ifrån. Frågan är om kvalitén får lida eller om smaken helt enkelt bara är anorlunda (inte sämre), och kanske inte en medelsvensson som jag själv skulle ha märkt någon skillnad även om en finsmakare skulle det.
 
Det jag kan tänka mig som ett hyffsat undantag är Jade-absinterna från Jade Liqeurs eftersom de är jämförda med orginalen av experter. Men även de absinterna har förändrats med tiden och smakade säkerligen inte lika som (men förhoppnings bättre än) samma absint som dracks i början av 1900-talet.
 
Personligen tycker jag det är charmigt om man använder recept som är upp till 200 år gamla, det känns såklart som ett fint sätt att bevara historian och traditionen, men vi har säkerligen bättre möjligheter att exempelvis hålla temperaturen eller ge en jämt uppvärmning nu för tiden. Jag tror att vi kan producera absinter nu som håller hög kvalité, smakar väldigt gott och som produsenterna från 1800-talet skulle varit stolta över.

Kommentera här: