Absinthe Jade VS (Verte Suisse) 1898

 
Source: alandia.de 
 
Berger-destilleriet grundades 1823 av C.F. Berger och de gjorde underbar absint, den poppuläraste var C. F. Berger 65º Absinthe Verte som blev en av de poppuläraste under hela 1800-talet. Tråkigt nog slutade Berger att producera absint i och med förbudet 1910 (i Schweiz) och strax därefter stängde de igen helt. Som tur var så hittade man ett gäng oöppnade flaskor av C. F. Berger 65º Absinthe Verte och Jade Liqueurs lyckades lägga vantarna på dem! Det här är alltså deras reproduktion av C. F. Berger 65º Absinthe Verte och är Ted Breauxs egen favorit. Absinten lagras i ca 3 år innan den butteljeras.
 
Lagrad: ca 3 år
DestilleriCombier (åt Jade Liqueurs)
Alkoholhalt: 65%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike
 

Färg och Louche: En naturligt färgad, lite guldaktig verte och den bästa färgen i Jade-serien! En tjock louche som är full efter 2 delar vatten.

 

Doft: Direkt ur flaskan har absinten en svag doft av anis, men även alkoholen är svag vilket är ett pluss. Doften blir mycket kraftigare efter att den guldgröna spriten har hälts upp men då känns även alkoholen mer. Efter att vattnet tillsatts blir doften svag igen och jag känner främst anis med lite bittra toner.

 

Smak: Smaken är komplex men inte lika kraftig som hos de andra Jade-absinterna och alkoholen är, inte stark men starkare än hos de övriga i serien. Anisen är tydlig men det finns även en strävhet som jag inte är fullt så förtjust i. Smaken sitter kvar länge på tungan vilket är trevligt, över lag en behaglig smak.

 

Sammanfattning: Ted Breaux hade den här som favorit ur Jade-serien och då det förvisso är en väldigt nice absint hade jag kanske själv valt någon annan som favorit. Som de andra i Jade-serien är det här en absint som förändras väldigt mycket i sin karaktär beroende på hur mycket vatten man tillsätter, en kvalité som är både spännande och lite frustrerande. Med 5 delar vatten blir den snudd på lite blaskig, jag skulle istället föreslå ca 3 delar vatten för att den ska kännas lite mer potent. En fin flaska, strålande etikett, god smak, fin färg och louche. Den är inte exeptionell men definitivt en bra absint, 4 av 5 blir betyget! Dock skulle jag säga att beroende på hur väl du lyckas med blandningen (proportioner med socker, absint och vatten) så kan det glaset du dricker för dagen variera mellan 2,5-4, kan vara värt att tänka på.

 
 
 
 

Kommentarer:

1 Maxim:

skriven

Det är väldigt svårt att uppbåda entusiasmen för att försöka beskriva denna oinspirerande absint. Visst är den en ”Verte”, för den har en fin, smaragdgrön färg och visst är den ”Suisse” – jag känner den skarpa, beska schweiziska malörten både i doften och i smaken. Louchen är rätt trist.

Doft – inget särskilt, kanske att malörtsdoften sticker ut lite.

Smak – inget särskilt här heller. Jämn, balanserad, lite besk malörtseftersmak. C’est tout!

Jag är fortfarande inte frälst av Jadeserien.

Tre feer.

Kommentera här: