Absintens fall i Schweiz

 
 
Det här inlägget berättar lite mer om vad som ledde till att absint blev förbjudet i Schweiz. Ovan syns en poster som spreds i Schweiz efter att absint förbjudits. En absintmotståndare (munk) står triumferande på den döda, gröna fen och pekar på en kalender som visar 7:e Oktober 1910, datumet som absint förbjöds i Schweiz. I bakgrunden till höger kan man se den gråtande Helvetica, den kvinnliga gestaltningen av Schweiz. Bilden till vä. om munken symboliserar Schweiz grundande år 1291. Postern har använts till etiketten till både Suisse la Bleue och La Belle Epoqué.
 
 
 
Schweiz var först med att förbjuda absint, och även om det fanns en motståndsrörelse mot absint så var den inte lika stor som i Frankrike. Detta kanske för att absinten från början kom från Schweiz så man kände att det var en större del av kulturen? Dessutom var det inga vinskördar som förstördes eller nationalister som insisterade på att dricka närproducerat vin. Vad jag förstår så var det främst "Absintmorden" som, med lite hjälp och fri tolkning från absintmotståndarna, ledde till att absinten slutligen förbjöds.
 
 
 
Historien om absintmorden (dramatiskt namn, eller hur?) är en ruskig en. Kort och gott handlar det om en schweisisk bonde, skogsarbetare eller vinodlare (olika källor säger olika), Jean Lanfray, som den 28 augusti, 1905, dödade sin fru och 2 döttrar. Slutligen försökte han ta livet av sig själv. En mycket tragisk historia indeed. I rättegången presenterades det som att Jean drack 2 glas absint (motsvarar ca 6 cl ren absint) till frukost på morgonen, gick till jobbet och när han kom hem på kvällen blev han arg över att hans fru inte hade vaxat hans stövlar som han bett henne om kvällen innan (det finns olika versioner gällande vad de bråkade om också). Han går då och hämtar sitt gevär, skjuter sin fru i ansiktet och gör sig sedan av med båda sina döttrar också (Blanche, 2 år gammal och Rose, 4 år gammal). Slutligen försöker han ta livet av sig själv men misslyckas och blir "bara" allvarligt skadad. Han tar då den döda 2-åringen i sin famn och går ut på gården där han kollapsar och sedan blir hittad av grannarna. Han vaknar sedan på sjukhuset och är då åtalad för morden. Som sagt, en mycket tragisk historia. Man skyllde detta på absinten han druckit samma morgon, kallade det ett typiskt exempel på "absinthe madness". Det som inte lades fram av målsägarna var att till under dagen hade han även druckit stora mängder likör, kaffe med cognac och enorma mängder vin (vi snackar litervis). Uppgifterna skiljer smått om när han drack vad och exakta mängden men man är överens om det var en shitload of alcohol. Och det VAR mycket, förvånad över att han kunde stå på benen, än mer över att han kunde sikta med ett gevär. Jag tror detta kom fram i rättegången (är inte säker), men morden var redan kända som "Absintmorden" och många människor var som sagt redan partiska mot absint vid det här laget. Som grädden på bajsmackan som var Lanfrays liv ska det också ha framkommit att hans fru var gravid. Jean Lanfray dömdes till 30 år i fängelse men han hängde sig själv efter endast 3 dagar.
 
 
 
Det finns även en historia om en man i Genève som begick självmord med en yxa under påverkan av alkohol och man gav absinten skulden även i det här fallet, är dock inte ens säker på att han drack absint vid tillfället.
 
 
 
Den 7:e oktober 1910 förbjöd Schweiz, absintens födelseland, all produktion och försäljning av absint. Den Gröna Fen var död.

Kommentera här: