Absinthe Enigma - Blanche de Fougerolles
Lagrad: Nej
Destilleri: Paul Devoille
Alkoholhalt: 74%
Katergori: Blanche
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike
Färg och Louche: En kristallklar blanchedär färgen inte är mycket att klaga på. Louchen är helt ok, medeltjock allra minst, och når sin topp efter endast en del vatten. Är lite förvånad över detta med tanke på den höga alkoholhalten, hade förväntat mig en långsammare utveckling.
Doft: Vi börjar såklart att luckta lite på den öppnade flaskan och här bjuder den på fräsh mynta och citrus. Malörten är också tydlig men inte alls lika tvålig som den brukar kunna vara. Lite anis har vi visst också vilket ger sötma, nästan lite fudge. Den är inte sur och alkoholsticken lyser med sin frånvaro. Tyvärr kommer både alkoholstick och syra efter att jag hällt upp den, men det finns också en mycket tydlig och söt fruktighet här och det märks att den är destillerad av vin. Jag ställer glaset under fontänen och vrider försiktigt på kranen. Redan efter första droppen kommer en enorm och fyllig parfym från glaset och den är verkligen jättefruktig (druvorna är verkligen inte skygga)! Men allt eftersom louchen växer sig tjockare mattas fruktigheten av och malörten träder fram mer. Jag tycker inte att anisen och fänkålen är jättetydlig här, och finns de så överskuggas de av den fortfarande närvarande fruktigheten.
Smak: Jo då, visst har vi en tydlig vinkaraktär på denna, men inte alls som Bacchus eller La Rebelle. Den här är fruktigare än Bacchus och mildare än Rebelle, och de fruktiga egenskaperna är mest uttalade i början tycker jag, efter det kommer malörten och efter att man svalt ligger den söta anisen kvar på tungan. Intressant, absolut.
Sammanfattning: Precis när jag öppnade den här flaskan riktigt stank det tvål om den, och jag tänkte i mitt stilla sinne att jag fått en till flaska badvatten. Men den lilla minderåriga Enigma Blanche jag fick levererad till min dörr har vuxit och utvecklats med tiden och har blivit en intressant absint i sina bästa år och med en helt ok louche. Tråkigt nog är jag inte så förtjust i just den här vin-karaktären vilket såklart drar ner betyget. Betyget hamnar på 1,5 gröna féer, men det är ingen dålig absint och kan hända faller den någon annan bättre i smaken.
Kommentarer:
Bacchus låter helt klart intressant (och dyrt nå’jävulskt !), men La Rebelle låter ännu intressantare! Den sistnämnda verkar vara rätt sorts absint för mina något underutvecklade smaklökar som kräver lite extra … explosivitet
Jag känner dock på mig att jag aldrig kommer att köpa La Rebelle därför att tusen kronor för 0,5 flaska är bara för mycket för mig … det känns bara inte värt det, trots att den verkar vara packad med smak. Däremot får det mig att beundra din hängivenhet till gröna fens värld! Jag tror, som sagt, att väldigt många kommer att ha nytta av dina nedtecknade absinterfarenheter, när bloggen är översatt till engelska.
Inte ens Wormwood society har en recension av La Rebelle!
Det vore riktigt najs :-) Jag behöver bara komma på tio absinter till som jag är nyfiken på.
Apropå St. Antione: hur ser din batch ut? Är den ljusgrön (som på gamla bilder man hittar på internet) eller snarare brunaktig som på videon från absinthes.com?
skriven
Hm, här tycker vi verkligen olika!
La Clandestine har varit min favorit blanche sedan ... tja, 2008! Men en vacker dag anlände ett paket innehållandes Enigma Blanche och en ”sammetsrevolution” var ett faktum :-)
Det jag tycker är så lustig med våra upplevelser av Enigma Blanche är att du ogillar exakt de detaljerna som jag älskar så mycket! Smaken är verkligen en individuell sak, men, å andra sidan, gillar vi La Clandestine båda två :-)
Hur som helt:
Färg och louche: Jag skulle vilja påstå at louchen är riktigt tjock, alltså tjockare än medel. Mitt enda kriterium för en tjock louche är att absintskeden inte ska synas igenom en oplacerad absint. Här, tycker jag, att det rör sig om en riktigt tjock louche, mycket tjockare än exempelvis La Clandestine.
Vad är dina krav på en tjock louche?
Doft: en hel symfoni av dofter! Enigma B. har en väldigt fräsch och fruktig doft med en ganska liten sötma och stor friskhet. Det intressanta är att doften förändras lite beroende på om man har glaset precis vid näsan eller ståendes på ca 50 cm avstånd. Den absolut godaste doften jag har varit med om hos en blanche/ la bleu.
Smak: Enigma smakar precis som den luktar – finskt och fruktigt med en skön syra som påminner om (föga förvånande) vindruvor. De andra delarna är givetvis också med – malört, fänkål och anis, men den syrliga, fruktiga karaktären är dominerande, vilket gör Enigma Blanche till min favorit blanche och en av mina favoritabsinter rent generellt.
Sammanfattning: Eftersom jag tenderar att gilla absinter gjorda på druvalkohol så är det kanske inte så förvånande att Enigma B. har fallit mig i smaken. Jag trodde dock aldrig att jag skulle gilla den så skarpt. Allt med denna absint är förtrollande: louchen, doften, smaken! Paul Devoille did it again!
Fem feeriska fagra feer till min nyfunna favorit!