0 Läs mer >>
2017 släppte Valkyra en underbar fatlagrad special-version av sin Valkyria Absint i provrör. Sedan dess har de släppt sin röda chili-absint och då kändes det nästan givet att 2018´s specialbuteljering skulle bli en med chili. Henrik måste dock ha tänkt på det redan från början för den här har legat och myst på fat i ett helt år, så den las på fat redan innan den förra specialbuteljeringen släptes på systemet. Framförhållning, javisst! Eftersom de här specialbuteljeringarna släpps lagom till jul fick jag den förra i julklapp av min kära fästmö, men inte (förra) årets. Det är en limited edition på strax över 200 set, det är 2000 provrör på 4 cl styck. Jag tycker det är bra att han använder provrör, det är lite udda och väldigt snyggt. Dessutom går det bra att spara ett provrör oöppnat och om ytterligare 8 år kommer jag då ha ett helt provrörsställ med olika absinter! Den förra släpptes endast i Sverige, bland annat med motiveringen att provrören är lite för sköra för att frakta internationellt, och detta gällde även för den senaste batchen. Det blir ett privelegium som bara vi i Sverige får ta del av ;) Jag är spänd på att smaka så nu lägger jag undan pennan ett tag och tar fram glaset och måttsatserna!

 

Lagrad: 1 år
Destilleri: Valkyria
Alkoholhalt: 74%
KatergoriAmber
Äkta/Fake: Äkta
Land: Sverige

 

Färg och Louche: Helt klart en amber, lite ljusare än den förra utgåvan, mer guld än bärnsten. Louchen är svag och når sin topp efter ca 2 delar vatten. Inte så imponerande louche men man ska inte dömma hunden efter håren.

 

Doft: Ur provröret är det mycket vanilj och lite chili. Det hela går bra ihop med fänkålen, och lämnar en kittlande känsla i näsan. Efter 2 delar vatten blir doften mycket agressivare och nu har chilin övertaget över vaniljen. Efter 3 delar är doften mildare igen och vaniljen är återigen herren på teppan, över lag en underbar doft.

 

Smak: Självklart har vi chili här, och vanilj från eken och den vanliga trion, men det är svårt att känna så mycket mer. Vi har chilihetta också såklart, men den känns betydligt mer i svalget och halsen än på tungan. Det är väldigt mycket smak, precis vad jag kommit att förvänta mig från Valkyrias produkter, och den är väldigt len.

 

Sammanfattning: Chilin fungerar mycket bättre med vaniljen från ekfatet än utan. Troligen är även den här bättre med någon del mindre vatten men då skulle det bli på tok för kryddstarkt för mig. Jag smakade den lite snabbt när jag fick den och jag måste säga att den har mått mycket bra av att få vänta några månader. Den här var väldigt bra, inte lika bra som förra utgåvan men DEN hamnade nästan på en 5:a. Den här ligger på gränsen mellan 4 och 4,5 men eftersom jag vill att det ska synas att det är skillnad på den här och den förra så slutar den på 4 gröna féer.

 

Valkyria Oak-Aged Chi...

0 Läs mer >>
Nu när jag har min första vintage-absint tänkte jag att det kunde vara bra att yttra några ord om vad en vintage-absint faktiskt är: 
 
 
 
Ska man tro wikipedia så hade ordet "vintage" ursprungligen betydelsen "vinskörd" och syftade på ett vin där druvorna var från samma år. Det låter inte så ovanligt i mina öron, men vad vet jag om vin. Senare fick ordet den mer bekanta betydelsen "äldre fin kvalitet eller årgång" eller bara "äldre". Från början gällde detta fortfarande endast viner men har sedan dess börjat användas för andra saker också, så som kläder, möbler, smycken, bilar m.m.
 
 
 
Som sagt så har begreppet med ålder att göra men det verkar vara lite oklart hur gammalt något måste vara för att få kallas vintage. Någon stanns har jag hört en gräns på 30 år för vintage och 75 år för antik, men jag tror inte att någon kallar absint för antik. Bilar bör vara från, eller innan, andra världskriget, annars kallas de "veteranbil" istället. Kläder behöver inte vara äldre än 25 år för att kallas vintage.  Absint å andra sidan måste vara lite äldre, men defenitionerna skiljer sig ändå. absinthes.com definerar allt som producerades innan 70-talet som vintage medan ALANDIA menar att allt som inte produceras längre är vintage, men det bör vara producerat innan 1980. Kände att jag var tvungen att vända mig till Brian Robinsson från The Wormwood Society och höra vad han hade att säga, och han menar att det är frågan om kvalité, inte ålder. Han menar att absint från 50-talet och innan kan klassas som vintage men sedan började kvalitén go downhill och då borde det inte kallas vintage längre. Jag känner inte att jag håller med honom. Jag tycker att det finns mycket bra absint även nu för tiden och att uppfattningen om att all absint from the good old days är flytande guld som aldrig kommer kunna reproduceras, är en enorm romantisering. Jag menar att kriteriet borde vara något i stil med: "Absint får kallas vintage om den är X år eller äldre". Jag menar, om 150 år bör ju absint som produceras nu rimligen kunna klassas som vintage och inte bara den som gjordes före 1960.
 
 
 
För att särskilja lite mer så kallar man allt som gjordes innan 1915 (då absinten förbjöds) för "pre-ban". Jag antar att det också tekniskt sett är vintage men en absint från slutet av 1800-talet är ju såklart mer eftertraktad än en från 50-talet, så man får nog lite mer uppmärksamhet om man säljer en "pre-ban" jämfört med en "vintage". 
 
 
 
Det var allt för idag, om du som läser det här har hört någon annan definition på vintage-absint så lämna gärna en kommentar. All the best!

Vintage absint

1 Läs mer >>
Source: absinthes.com
 
 
 
Åter igen får jag väl säga att vi testar något riktigt speciellt idag, och jag ljuger inte den här gången heller, för idag testar jag min absolut första vintage absint! Jag hade ju bestämt mig för att köpa en flaska La Clandestine 1935 - Barrel-aged till min födelsedag, men det var ju brorsan schyst nog och köpte åt mig så jag var tvungen att ta till något annat. Till idag var La Clandestine 1935 den dyraste absinten jag druckit, men den här var ungefär dubbelt så dyr. Fortsätter jag i den här takten måste jag snart börja sikta in mig på flaskan som finns på absintmuseet Maison de l’Absinthe i Môtiers (världens äldsta absint) XD
 
Även fast än det finns absinter som är betydligt äldre än den här så är den här ändå från 60-talet och har därmed 50-60 år på nacken, lika gamal som min pappa alltså, give or take 5 years. "Men Fredrik, absint förbjöds ju i och med WWI, hur kan du då ha absint från 60-talet?". Jo du, som jag nämnt lite hastigt i något tidigare inlägg så flyttade Pernod sin verksamhet när förbudet infördes, till Spanien där absint aldrig blev förbjudet att producera. Vanligtvis är inte Spanska absinter direkt kända för att vara bra, de drar lite åt samma håll som Tjeckien med sina konstfärgade essensblandningar (men de har inte Zufanek som väger upp deras dåliga rykte). Den här är dock tillverkad av de franska mästarna från Pernod Fils och är en genuin absint.

 

Lagrad: Nej
Destilleri: Pernod Fils, Tarragona
Alkoholhalt: 68%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Spanien

 

Färg och Louche: Den var nog en verte från början, men solens strålar och tidens tand har bitigt hårt och nu har den fått en väldigt svag, gulgrön färg. Inte så vacker att se på tyvärr, men att det finns något klorofyll kvar alls är egentligen ganska otroligt. Louchen är näst intill icke-existerande, helt klart en av de svagaste jag har sett och det är svårt att säga när den når sin topp.

 

Doft: Örterna är så välbalanserade att det blir svårt att urskilja dem från varandra. Det luktar helt enkelt... absint! Ur glaset ändras doften lite men är fortfarande väldigt homogen och välbalanserad. Ganska unik. Alkoholen är väldigt tydlig dock och sticker i näsan. Vattnet gör att den öppnar upp sig lite, doften blir starkare och bryts ner i sina beståndsdelar istället. Anisen, malörten och fänkålen går nu lättare att urskilja från varnadra, men mycket mer känner jag inte.

 

Smak: Oooooh Nelly, den här var bäsk! Mittersta delen och bakre delen av tungan drar ihop sig som en snigel som krupit upp på en saltsten! Ändå är den här övervattnad och resten av smakerna står tillbaka för bäskan.

 

Sammanfattning: Jag måste säga att jag för tillfället inte har så bra koll på hur Pernod Fils gjorde sin absint i Tarragona på 60-talet, men den smakar (tycker jag) som en fakesint! Är detta bara en essens-blandning med jäkligt många år på nacken? Spanjorerna är ju i övrigt ganska förtjusta i essenser, men det var ju ändå ett franskt företag! Den får mig i det närmaste att tänka på Euphoria, och det är minsan inget gott omdömme. Med medelmåttig doft, skröpplig färg, nästan helt frånvarande louche, klen smak, en bäska som kan väcka döda och en prislapp som vänder ut och in på plånboken är det här verkligen ingen höjdarabsint. Jag ska säga att jag funderat på att köpa en hel flaska någon gång, nu har de planerna svalnat. Känner inte att jag kan ge den här mer än max en 1:a i betyg, kanske förtjänar den ännu mindre.

 

Absinthe Pernod Fils ...

0 Läs mer >>
Source: absinthes.com
 
 
 
Idag testar vi brorsans julklapp till mig, ett väldigt generöst bidrag med tanke på att jag fick La Clandestine 1935 i fördelsedagspresent! Här har vi Philippe Martins första och enda fatlagrade absint, Absinthe Bacchus! Det är även en limited edition vilket hittills bockar av 2 stora boxar på min lista för vad som gör en absint attraktiv (hade den kommit från Matter-Luginbühl hade det varit fulländat). Tyvärr hade den här, liksom La Clandestine 1935, en trasig kartongförpackning när den levererades, något som drog ner lyxkänslan lite. Den har lagrats i chardonnay-fat i 9 månader. Jag vet att chardonnay är en druva så det här får mig att tro att den kommer att smaka vin, men jag hoppas på en ordentlig punch av vanilj och fudge. Min är märkt med nr. 419 av 450.
 
 
 
Flaskan är faktiskt riktigt nice, den ser visserligen ut som en kvadrat när man ser den från sidan och en cirkel när man ser den uppifrån, men mönstret och texten är ingraverat i flaskan med laser! Det är en hel massa söta små grodor runt om på flaskan, vilket är Philippe Martins logga. Bara ifall vi skulle ha missat vem som gjort den så har han även satt loggan på träkorken också. Man kan aldrig vara nog tydlig! XD Påkostat vill jag lova, men det är som sagt inte varje dag som han släpper en fatlagrad absint.

 

Lagrad: 9 månader
Destilleri: La Valote - Philippe Martin
Alkoholhalt: 60%
KatergoriAmber
Äkta/Fake: Äkta
Land: Schweiz

 

Färg och Louche: Den svagaste färgen jag någonsin sett på en lagrad absint, väldigt svag. Hade man buteljerat den i en smalare flaska är jag inte säker på hur mycket färg man kunnat se. Louchen är inte heller särskillt imponerande, svag till medelmåttig och det krävs inte mer än en del vatten innan den blir svagare. Typ som vitt vin? Inte en bra start.

 

Doft: Ur flaskan luktar det typ vitt vin, kanske lite honung. Inte uppskattat. Ur glaset är doften väldigt sur men det finns lite romersk malört här också. Är inte säker på att det finns romersk malört i destilleringen, men det är vad jag tycker det luktar. Med vatten kommer lite tvål men fortfarande mest vitt vin. Inte en bra fortsättning.

 

Smak: Här fanns det inte mycket smak, väldigt övervattnad, men ändå tydlig vinkaraktär. Med mycket socker smakar det nästan ingenting annat, sorry, can´t do any better than that. Inte ett bra avslut.

 

Sammanfattning: Wow, absintfontänen behövde inte slita ut sig här inte. Philippe Martin har verkligen klantat sig här tycker jag, jag förväntade mig en muterad tiger och fick en undernärd kattunge. Det känns som fel val att använda fat som använts till vin och man kände verkligen vinkaraktären här, snudd på att man misstänker att det där fatet inte var helt tömt när han fyllde på det med absint. Det slog mig inte för än nu att Bacchus är namnet på vinets gud så att det var vinsmak på det här kanske inte borde ha kommit som en överaskning. Med tanke på vad mr. Martin ska ha betalt för den här så känner jag mig nästan lurad, även om jag inte betalade en krona själv. Brorsan som nyligen lärt sig uppskatta vin fick dock ett smakprov sist han var här och där verkade den gå hem bättre. Det här slår mig som en absint för hardcoreälskare av schweiziska bleues. Totalflopp för mig, en ensam fe i betyg.

 

Absinthe Bacchus