Idag är det dags att besöka landet av kidney pie, rugby, buttplugsformade skyskrapor, en plastikkirurgs heta dröm och en modedesigners värsta mardröm. Vi ska över den brittiska kanalen till hennes majestäts älskade England. Faktum är att jag lämnar det öppet för att inkludera hela Storbritanien då källorna inte är så tydliga på geografin.
Det är väl allmänt känt att Storbritanien och Frankrike har varit lite i luven på varandra genom historien, men jag tror att även England ville ha lite av all den där gottiga kulturen som Frankrike paraderade med under 1800-talet. Vi vet ivf att man importerade absint innan förbudstiden, om det sen kom från Frankrike eller Schweiz är jag inte helt på det klara med, jag gissar på både och. Storbritanien hjälpte även till att sprida absinten till Australien, de stackarna så långt från Europa måste ju också få något gott att dricka! När absintförbudet sedan rullades ut som en blöt handduk över hela Europa kunde man inte köpa mer absint, och ska jag säga vad jag tror så slog det nog inte igenom lika hårt i Storbritanien som i många andra länder. Det infördes aldrig något förbud mot absint, den glömdes helt enkelt bara bort.
Vi tar ett raskt kliv vidare till 90-talet, här kommer George Rowley in i bilden, en brittisk entropenör som flyttat till Prag. Där upptäcker han bland annat tjeckisk öl och absint och när han flyttar tillbaka till Storbritanien 1998 ville han såklart importera dessa fantastiska drycker. I England trodde man, till och med Livsmedelsverket, att absint var olagligt, men när man började undersöka möjligheterna för att få det legaliserat igen så upptäckte man att det redan var lagligt. George tog då kontakt med absintleverantörer i Tjeckien och bollade sin idé att importera absint, men fick då till svar att det redan fanns en person som importerade till England: John Moore. John Moore är en brittisk rockmusiker som kanske främst är känd från bandet "
The Jesus and Mary Chain", men på den här tiden spelade han i "
Black Box Recorder". Han importerade redan absint för eget bruk, George tog kontakt med honom och tillsammans började de importera absint för den brittiska marknaden. Företaget som man valde att sammarbeta med var
Hill's Liquere, kan tyckas som ett misstag om man smakat deras absint, men de skulle tydligen ha den bästa produkten just då. När man marknadsförde absinten i Storbritanien valde man även att fortsätta med den bohemiska ritualen som ett försäljningsknep. Absint blev således populärt främst på nattklubbar, vilket satte kulan i rullning och snart började man producera och exportera absint på flera håll i Europa. I slutet av 1990-talet fanns det flera absinter på den engelska marknaden.
Idag har Storbritanien flera destillerier som tillverkar absint, ex. Adnams, The Gin Kitchen, Two Birds, Psychopomp m.m. Jag vet att det inte låter som att det skulle släppas några superabsinter, baserat på namnen, men jag har inte provat någon av dem så jag ska inte säga så mycket. Två st destillerier som jag faktiskt HAR testat absint från är de skotska destillerierna Lost Loch Spirits och Loch Ness Spirits, även de hör ju till Storbritanien.