Det här är den enda av SaarWhisky´s absintetiketter som jag inte älskar, mest för att den är gjord i stilen av ett porträtt från barocken. Den föreställer Wilhelm Heinrich, greve av Saarbrücken-Nassau, med hans slott i bakgrunden. Tror inte han var någon stordrickare av absint, men när han dog så balsamerades han med olika örter och det är tydligen de örterna man valt att använda i receptet.
Lagrad: Nej
Destilleri: SaarWhisky/Moonshine-destilleriet
Alkoholhalt: 68,3%
Katergori: Verte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tyskland
Färg och Louche: Fürst von Absinth har en något blygsam men klargrön färg. Louchen är riktigt tjock och kommer med första droppen vatten, det är som att droppa mjölk i glaset, och det tar inte mer än en del vatten för att den vita dimman ska ha spridit sig genom hela absinten.
Doft: Från flaskmynningen kommer en tydlig doft av pepparmynta, linnement och Jenka-tuggummi, luktar man lite närmare kommer lite bränt damm. Wierd, I know. Ur glaset kommer inte bara alkoholångor för en gångs skull utan både fräsch citronmeliss och färsk isop. Senare plockar vattnet fram mer citron och lite tvål, och luktar jag lite närmare så känner jag gröna örter och pepparmyntan gör en comeback.
Smak: Precis som jag kommit att förvänta mig av SaarWhisky har den här riktigt mycket smak. Mynta (såklart), citrus, anis och tvål i en härlig blandning. Den har en len textur men även en tydlig bäska.
Sammanfattning: Idag bjöd SaarWhisky på en bra men inte jätteorginell absint, den har många likheter med deras tidigare. Jag ser den här om den minst intressanta absinten i deras line-up. Men som jag sagt tidigare: hade jag gjort den här absinten så hade jag varit väldigt nöjd och sedan börjat klura på hur jag kunde förbättra den. Betyget hamnar på 3,5 gröna feér.
Fürst von Absinth
Lagrad: Nej
Destilleri: SaarWhisky/Moonshine-destilleriet
Alkoholhalt: 68,3%
Katergori: Verte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tyskland
Färg och Louche: Från början var den som sagt en intensiv mossgrön färg, men den har redan börjat förlora sitt klorofyll och nu har den fått en mörk bärnstensnyans i det gröna, lite som om man doppat en påse Earl Grey i flaskan några gånger. Färgen är dock mycket kraftig fortfarande, och något grumlig vilket är att vänta eftersom den är ofiltrerad. Liksom sina föregångare är louchen mycket tjock och når sin topp efter ca 2 delar vatten, men det är så mycket färg i den här att den sitter kvar även efter louchen.
Doft: Precis som med Weisser Kristall har vi en otroligt kraftig och intensiv doft som når mig även på armlängds avstånd. Den dominerande doften är av mint och choklad, men det finns lite peppar och damm här också. De sistnämda 2 försvinner när jag hält upp absinten, börjar tro att det har något med flaskorna att göra. Vattnet får inte doften att förändras speciellt mycket, bara några blyga citrusnoter som kryper fram. Den har mycket doft även efter vattnet och jag tycker att hittills är det här absinten från SaarWhisky med starkast doft.
Smak: Såklart har vi choklad och mynta, men det finns en hel del citrus här också och lite stjärnanis. Alla de söta och lena smakerna dominerar vilket gör den bra med socker och lättdrucken (även om den är intensiv i smaken). Lite bäsk eftersmak men det finns så mycket söta, fräscha smaker att bäskan nästan väger upp.
Sammanfattning: När jag började fundera kring min egen absint tänkte jag att jag ville ha mycket perpparmynta, citrus och lakrits, den skulle ha en jättestark färg, smak och doft samt komma i en riktigt snygg flaska. Det låter helt och hållet som den här absinten, men precis som deras övriga absinter so far så är det här inte mycket av en "typisk absint". Men idag bortser jag en del från hur en typisk absint "ska vara", för det jag har i glaset har många fina egenskaper och smakar riktigt gott och jag tycker att den förtjänar ett fint betyg. Dessutom så spelar den bra på så många olika spelplaner: En extra kraftig doft, smak och louche är såklart bra, men den har som sagt en riktigt intressant och snygg etikett, en historia som den bygger på och såklart ett namn därefter. Sedan har vi en färg som passar så bra till grodprinsen OCH ger den ett lite mer "farligt" utseende. Det här höjer mystiken kring drycken till något av det okulta. Som sagt är inte absintkyrkan så förtjust i den moderna etiketten, och kanske hjälper inte utseendet att motarbeta alla myter som finns kring absint, men jag ser på det hela som något väldigt positivt! Grodornas Herre får 4 av 5 i betyg men jag hoppas att nästa absint som SaarWhisky utvecklar kommer frångå pepparmyntan lite och experimentera lite mer med andra örter.
Herr der Frösche Absi...
Lagrad: Nej
Destilleri: SaarWhisky/Moonshine-destilleriet
Alkoholhalt: 68,3%
Katergori: Rouge
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tyskland
Färg och Louche: Från början var den här blodröd (som du ser på bilden från SaarWhisky här ovan) men som vi vet sedan tidigare så verkar röda pigment i rouges brytas ner ännu snabbare än klorofyllet i vertes. Nu är den en tydlig amber. Den är även full av små particklar, vilket kanske är att vänta sig eftersom den är ofiltrerad och färgad med bär. Louchen är, liksom hos tidigare SaarWhisky-absinter, riktigt tjock och når sin topp efter ca 2 delar vatten.
Doft: Jag hade väntat mig mint och choklad som hos de tidigare, men så var inte fallet. Istället har vi den här konstiga doften av svarta sopsäckar som jag hittar hos vissa absinter (jag undrar vad det kommer från?) och syrliga bär. Röda vinbär kanske? Luktar man lite närmare flaskmynningen så kommer myntan också, men den är inte så tydlig. Faktum är att doften inte alls är lika stark som hos de 2 tidigare O.o Mitt Glencairnglas plockar fram myntan lite till och även lakrits, något vi inte sett så mycket av i SaarWhisky´s absinter tidigare. De syrliga bären finns också kvar, vet inte riktigt vad jag tycker om det i en absint. Vattnet lyfter fram pepparmyntan ännu mer men de svarta sopsäckarna gömmer sig fortfarande i bakgrunden.
Smak: Ok, det här var också en absint med riktigt kraftig smak och den gör sig bra med socker. Den är bäskare än de andra, är lite kryddstark och tvålig. Inte lika len textur heller och alkoholen är tydligare.
Sammanfattning: Att färga absint med bär var ett intressant experiment men jag tycker inte att det var ett speciellt lyckat sådant. Jag tror främst att jag har lite svårt för particklarna, men de syrliga bärnoterna i doften var inte heller riktigt bra för absint. Nå väl, det slår ivf ros, I´m looking at you Gothica >8( Absintens bästa egenskap är helt klart förpackningen, och hade den varit "färskare" hade färgen också vägt upp mycket, men som det är nu så finns det inte så mycket som imponerar. Doften vet inte riktigt vad den håller på med, smaken fångar inte mitt intresse och texturen är raspig. SaarWhisky har gjort bra ifrån sig so far men idag får de nöja sig med en 2:a. Jag ser dock fram emot att testa deras resterande 2 absinter och hoppas på en bättre upplevelse!