0 Läs mer >>
 
 
 
 
Den här var en julklapp från min tvillingbror. Jag har sett den men varit lite skeptisk till att köpa den. "En svart absint, gjord av en black metall-artist från Bromma. Kan det verkligen bli bra?". Sen mindes jag Mansinthe som är gjord av Marilyn Manson, och för de som inte minns det så är det en av mina absoluta favoriter, så kanske ska jag inte vara så fördomsfull.
 
Absinten är gjord av destilleriet Nils Oscar AB i sammarbete med Jonas Åkerlund, trummisen från Bathory. Kan inte säga att jag hört något av dem men de är tydligen rätt kända så jag kanske får lyssna på en låt eller två, kan ju vara bra för allmänbildningen. Utöver att banka på trummor regiserar Jonas även film, några långfilmer men främst har han gjort musikvideor åt en lång rad kända artister, MetallicaRammsteinThe Rolling StonesRoxettePinkLady Gaga, U2 och Britney Spears är några. Det sägs även att Jonas är en absint-entusiast, om det innebär en sann entusiast eller en person som gillar att tända eld på det han dricker för sin image vet jag inte. Han ska (precis som med Marilyn Manson och hans Mansinthe) ha haft en tydlig vision om hur smaken skulle vara och det tog ett tag att få fram det färdiga resultatet.
 
Det är en ganska ny absint, släpptes så sent som mitten av 2017. Det är en limited edition på endast 300 flaskor, något som alltid kittlar mitt intresse. Den säljs inte på ALANDIA eller absinthes.com men jag har sett den på ett par andra internationella sidor. Eftersom bror min är en riktig whiskynörd gissar jag att han hittade den på Masters of Malt som har ett något mindre utbud av absint, men de har ett par sorter som inte mina vanliga försäljare har. Den är destillerad, som sig bör med absint, vilket bådar gott. Förutom den klassika blandningen av anis, malört och fänkål innehåller Ditch även kornmalt, något som inte på något sett är traditionellt för absint. It´s not just a limited edition, it brings something to the table that other absinthes does not. Bravo!
 
Låt oss slutligen ägna några ord åt förpackningen. När jag först tog upp katongen ur paketet som brorsan skickat trode jag den hade blivit skadad. Det är lite Turning Torso över den här kartongen och jag fattade först inte varför, sen läste jag namnet en gång till och då föll poletten ner. Själva flaskan har en enkel rundad form med tjock botten som jag verkligen gillar. Korken är inte naturlig men det är ivf inte en skruvkork, och vad jag förstår är korkträden utrotningshotade så det är väl kanske lika bra att man valt det man gjort. I kartongen finns även vad jag närmast kan kalla ett bokmärke med instruktioner för 3 olika absintritualer: "La Louche", "The Fire Ritual" och "My Twisted Ritual". De två första känner vi redan igen som den franska ritualen och den bohemiska/tjeckiska ritualen, den sista däremot är nog hans egen och går kort och gott ut på att käka svart kaviar tillsammans med absinten.

 

Lagrad: Nej
Destilleri: Nils Oscar AB
Alkoholhalt: 68%
Katergori: Svart
Äkta/Fake: ?
Land: Sverige

 

Färg och Louche: Uppenbarligen är den svart, men till skillnad från Gothica som egentligen är mörkt, mörkt lila så har den här en mörkt rödbrun färg, väldigt mycket som kaffe eller coca cola. I övrigt hittar jag ingen info om färgen så jag vet inte om den är naturligt färgad eller ej, men eftersom de enda växterna som står med i färgningsprocessen är malört, isop och citronmeliss och man har valt att inte komentera färgningen så utgår jag ifrån att den är fake. När absinten är spädd med vatten får den färgen av en lite mörkare öl. Louchen är faktiskt helt frånvarande här, jag får lite oil-streaks som lägger sig tungt på botten av glaset men mer än så bjuder inte Ditch på.

 

Doft: Ur flaskan känner jag en tydlig saltlakrits, väldigt mycket tydligare än från Valkyrian. Salmiaken sitter kvar efter att den fått stå i glaset ett tag men då luktar den även lite bränt. Efter att vattnet har tillsatts kommer det fram lite mer nyanser av sötlakrits villket måste vara anisen och nu luktar den liksom sött. Ska bli väldigt intressant att smaka.

 

Smak: Efter att ha rört om ordentligt med skeden så slickar jag av den och det får mitt ansikte att dras ihop. HELVETE vad bäskt! Och det sitter kvar bak på tungan. Länge. Det är lite svårt att ta den första sippen, men nu har jag ju gjort iordning ett glas så då ska den fan provsmakas ordentligt! Först känner jag saltlakritsen och inte så mycket mer och jag börjar tänka att den kanske inte var så bäsk ändå. Men när jag sväljer absinten och den kommer på bakre delen av tungan är bäskan tillbaka >.< Kanske har den en komplexare smak men att hitta dem är för mig som att försöka föja ett samtal mellan 2 personer närmast scenen på en konsert: de liksom bara drunknar i den överväldigande förgrunden.

 

Sammanfattning: Vad ska man säga? Utan louche och överlägset den bäskaste hittills, Jonas Åkerlund delar INTE min smak av absint. Det smakar inte som någon annan absint jag någonsin smakat vilket får mig att tänka att absint-entusiasten Jonas Åkerstörm kanske dricker den för sin image ändå. Det här är den enda absinten jag kan tänka mig skulle passa med smaken av bränt socker, vad det gäller kaviarn är jag tveksam. Den här absinten lär inte förbättra Sverges rykte i absintvärlden, men den finns inte på The Wormwood Society´s hemsida än och inte heller på Absinthe.se så kanske för den inte alldeles för mycket väsen. Kanske blir det en av de där absinterna jag smakar om ett halvår igen och upptäcker att den har mognat och är jättegod, men för tillfället får den (och Jonas Åkerlund) skämmas lite. En halv grön fe och en WTF-stämpel är allt den får idag. 

 

Ditch - Twisted Ritua...

0 Läs mer >>
Source: valkyriadistillery.com
 
 
 
Idag bjuder Henrik Larsson på något väldigt annorlunda: En specialbuteljering av Valkyria Oak Aged som fått vila i fat av svensk ek i 18 månader! Jag har fattat mer och mer tycke för eklagrade absinter på sista tiden, varit riktigt sugen på "Bacchus" från Valote Martin och "La Clandestine 1935 - Barrel-aged" från Artémisia-Bugnon ett tag, men de är verkligen inte billiga. Även Valkyria Cask Strength kostar lite mer men den svälter ändå inte plånboken lika mycket som de tidigare nämnda.
 
Den här gången har Henrik valt att buteljera absinten i flera små provrör (10 st på 4 cl st) som levereras i ett specieltillverkat metallställ. Priset för det här kalaset är detsamma som för en flaska Valkyria Oak Aged men med en femtedel mindre i förpackningen. Med tanke på de extra kostnaderna som måste gått till förpackningen samt tiden och arbetet han måste lagt ner på det hela (och lagrad absint kostar i regel mer än olagrad) så känner jag att Henrik hade kunnat ta mer för absinten om han velat. Kanske ville han vara lite hygglig så här i juletider (Valkyria Cask Strength släpptes 6:e december)? Det blev ivf min julklapp från min kära sambo, en väldigt god jul för mig alltså! XD

Normalt sett så säljer Valkyria-destilleriet även till absinthes.com men den här gången sålde de bara till Sverige. Batchen gjordes bara i 88 förpackningar, en väldigt limited edition indeed, och den här gången är förpackningen lite skörare än den brukar vara så frakt inom Sverige kan tyckas riskabelt nog. Den såldes slut riktigt fort, och systemet fick in ungefär dubbelt så många beställningar på den som det fanns förpackningar att tillgå! Mitt exemplar trycktes hem samma minut som den släpptes för att vara säker på att jag skulle få den.
 
Henrik har planer på att göra fler limited editions i provrör (är inte troligt att dessa heller kommer säljas till Tyskland alltså) men någon mer batch av just Oak Aged Valkyria Absinthe Cask Strength lär det inte bli. Henrik berättar att han gillar att göra små unika serier som på sikt kanske får lite samlarvärde för kunden, så även om det blir fler lagrade absinter så kommer han ändra i receptet. Enligt mig är det den sanna innebörden av limited edition och en mycket bra ide som uppskattas av ivf mig.

 

Lagrad: 1,5 år
Destilleri: Valkyria Distillery
Alkoholhalt: 74%
KatergoriAmber
Äkta/Fake: Äkta
Land: Sverige

 

Färg och Louche: Mmmm, här har vi en whisky-färgad absint vilket vi har den långa lagringstiden att tacka för. Den hamnar verkligen i amber-kategorin och jag skulle vilja se den lilla, uppsvälda paragrafryttaren som trovärdigt kan argumentera för att den ska klassas som en verte. Den må vara paketerad i flaskor av genomskinligt glas men jag tror inte att solljuset kan ge den här en mer "feuille morte" nyans. Jag uppskattar en fin, grön färg men en riktigt lyckad amber kan vara minst lika fin att titta på. Jag står fortfarande fast vid att amber (och rouge) borde vara erkända kategorier bland absint, annars skulle den här absinten misslyckats något otroligt om man ska döma den som en verte. Vad det beträffar louchen så är den tjock, inte extremt tjock men väldigt tjock. Från början bjuder den på tunga oil-streaks som snabbt sjunker till botten, men snart skymtar vi en svag dimma längst ner i glaset och till sist når den sin peak efter knappa 2 delar vatten. Om man istället häller upp absinten på några isbitar blir den grumlig och lite trögflytande, påminner om nyponsoppa eller knäcksmet!

 

Doft: En helt underbar doft! Ur flaskan har vi brunt socker, karamel, mycket vanilj och förvånansvärt lite alkohol. Efter att jag hällt upp den i glaset blir alkoholen lite starkare (som den brukar) och jag känner lite mer fänkål. Efter vattnet blir doften svagare men fortfarande riktigt nice, nu är den mer klassisk Valkyria och har en hint av Coca Cola. Det låter inte så nice men det är det!

 

Smak: Här har vi lite av den klassiska Valkyriasmaken men med lite karamell och vanilj och jag inser nu att det är DEN blandningen som blir lite Coca Cola-liknande i mitt huvud. Vi har även malört och fänkålen men ingen tydlig anis. Smaken är inte speciellt söt utan lite mer åt det bäska hållet, poppulärt hos många även om jag själv föredrar något annat. Alkoholen kändes lite tydligare än jag hade förväntat mig men det glömmer jag snabbt. Egentligen är den väldigt len, lenare än de andra Valkyriorna, men alkoholen lurar mig till att tro att den är strävare än den är. 

 

Sammanfattning: Det var verkligen aldeles för länge sedan jag hade en Valkyria i glaset! Jag fick som sagt den här i julklapp men lät den stå och mogna till min födelsedag (17:e januari) då det äntligen var dags att smaka den!
   En klar fördel med att förpacka absinten i flera mindre provrör istället för i en stor flaska är att man kan dela med sig av den till andra utan att det känns som att de får något "begagnat". Jag lär nog spara ett provrör ivf, antingen för att dela med mig av till någon kär vän eller möjligen avnjuta på ålderns höst!
   Känns liiiiite som att den föll på mållinjen här, det är en riktigt nice absint med många fina kvalitéer men den har några små grejer som gör den lite kort av en 5:a. Doften var VERKLIGEN nice, I’d wear that for a fucking perfume, men den mattades ut efter vattnet vilket var lite tråkigt. Louchen var som sagt riktigt tjock men inte som hos Opalerna, kan i och för sig inte säga att det spelade in på betyget i det här fallet. Den var bara precis aningen för bäsk och hade aaaaaaaaningen för mycket alkoholsmak, något som egentligen inte skadar den speciellt mycket, men precis tillräckligt för att den inte ska nå till en 5:a. Jag kanske låter negativ men det är ingen schweizisk le bleue vi dricker här utan en absint i världsklass och då håller jag mina förväntningar höga! Den får en rungande 4,5, famfarer och en aplåd av mig, absolut på min top10-lista (och det här är den 94:e absinten jag smakar)! Allt som allt är den en otroligt bra absint och jag är otroligt spänd att se vad Henrik kommer hitta på härnäst!

 

Valkyria Oak-Aged Cas...

0 Läs mer >>
Source: absinthes.com
Source: absinthes.com
 
 
 
Abisinthe 72 Amer är producerad av Lemercier-destilleriet i Fougerolles, Frankrike. Enligt absinthes.com så har den blivande ägaren till destilleriet "based himself on 65 absinthe recipe to create Abisinthe Amer 72 absinthe" vilket jag tolkar som att han använt 65 recept som grund när han tillverkade Abisinthe Amer 72, men det låter otroligt överdrivet och lär inte stämma. Man skulle kunna tänka sig att de gjort en Abisinthe 65 och att man grundat Abisinthe Amer på det receptet, men de har inte gjort någon Abisinthe 65.
 
Även den här absinten kommer i 2 olika flaskor, en i brunt glas på 0,7 liter och en i klart glas på 0,2 liter (båda kan ses här ovan). Med tanke på vad jag tyckte om Abisinthe 72 så tog jag det säkra före det osäkra och beställde en liten flaska.

 

Lagrad: Nej
Destilleri: Lemercier
Alkoholhalt: 72%
KatergoriAmber
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike

 

Färg och Louche: Om Abisinthe 72 hade färgen av smutsigt vatten så är det här smutsigare. En lätt gul färg som får mig att tänka på markerna där jag orienterade i grundskolan, och det är inget gott omdömme. Nog får vi kalla den en amber men inte en av de bra. Den får ivf en redigt tjock louche efter knappa 3 delar vatten men känner inte riktigt att jag kan njuta av den.

 

Doft: Ur flaskan och glaset känner jag bara alkohol och ingenting mer, men det händer något efter någon del vatten, då kryper det fram några puffar anis och malört. Över lag var doften verkligen inte imponerande.

 

Smak: Vissa säger att absint påminner om hostmedicin, men då tänker de på en som fanns förut som faktiskt var gjord på anis, fänkål och malört. Förståligt. Den här påminner MIG om hostmedicin, men då om den äckliga mollipecten som jag växte upp med. Den är dessutom bäsk och alkoholen är tydlig. Det finns en liten ton av anis här någonstanns men den leker kurra gömma med mig och är inte speciellt lätt att hitta.

 

Sammanfattning: Grön absint ser nice ut, vit är tråkig men har sin charm, mellantinget som är Abisinthe 72 Amer är allt annat än behagligt att se på. För att vara en amer (ska innehålla minst 3 ggr så mycket malört som en vanlig absint) så var malörten väldigt frånvarande i både smak och doft. Det bästa med den var definitivt louchen och flaskan. Känner inte att jag vill rekommendera den här till någon, jag dricker hellre dålig pastis. Betyget hamnar på 1,5. 

 

 

Abisinthe 72 Amer

0 Läs mer >>
Source: absinthes.com
 
 
 
Min första absint från Zufanek-destilleriet och därmed min första tjeckiska absint, väldigt spänd på det här! St: Antoine är döpt efter orten där den tillverkas. Den är baserad på ett franskt recept och är destilleriets första absint. Den är även certifierad som ekologisk, något som verkar bli poppulärare med tiden i min uppfattning.
 
Även här har vi en 100% naturlig produkt destillerad och helt utan konstgjorda färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel eller sötningsmedel. Jag var lite orolig i början om man verkligen skulle ha brytt sig om de grejerna, jag vet ju hur de gillar att drick sin absint i Tjeckien (den "tjeckiska ritualen" är när du tänder eld på absinten).
 
Flaskan som ni ser här över hör till en av de senaste buteljeringarna, tidigare såldes den i flaskor av genomskinligt glas, flaskor som ALANDIA fortfarande använder på sin bild. Den väldigt enkla, och något tråkiga, knubbiga cylindriska flaskan är en genomgående design för alla Zufaneks absinter. I don´t care much for it.

 

Lagrad: Nej
Destilleri: Zufanek
Alkoholhalt: 70%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tjeckien

 

Färg och Louche: En naturlig olivgrön färg, små stänk av brunt tror jag också. På egen hand en väldigt fin färg, men när den ställs mot en betydligt klargrönare absint så lyser de svaga bruna nyanserna tydligt igenom och den känns inte lika... ung? En hyffsat fattig louche, men jag har sett värre, full efter ca 2 delar vatten. Till råga på allt så ser jag att det finns en liten sedimentsamling i botten av flaskan, den tycker jag inte ska vara där.

 

Doft: Well, här finns fänkål som är absolut tydligast (något som känns tydligast ur flaskan) men även spritpenna (något som känns tydligast i glaset). Även det väldigt bäska från Quarantaine som jag fortfarande inte vet vad det är. Det finns även en ganska sur lukt som jag tror kommer från alkoholen, men det sticker inget i näsan här vilket är bra. Det blir intressantare när vattnet tillsatts, då kommer nyanserna fram bättre. Förutom fänkålen har vi malört, en blyg anis som inte vågar visa sig så mycket och den där anonyma bäskan. Doften har blivit rundare och den sura lukten har mattats av. Jag vill inte på något sätt säga att doften har blivit svagare med vattnet, men troligtvis inte så mycket starkare heller.

 

Smak: Här var det gott om smak, och kanske tydligast är malörten. Inte jättemycket anis utan lite mer fänkål. Precis lagom mycket av det bäska utan att vara otrevligt på något sätt och längst bak i bakgrunden finns en svag hint av vad som nu är så framträdande i Emile 68. VÄLDIGT len också, det gillat jag!

 

Sammanfattning: Jag måste säga att Antoine klarade sig riktigt bra, och dess största styrka är balansen. Det bäska från Quarantaine är i den en nackdel, men här var det precis lagom mycket. Även Emile kan kännas något överväldigande med sin speciella smak men här fanns den med lagom mycket för att göra upplevelsen speciell. Lite mer malört än jag hade önskat och det är inte väldigt utstickande, men den är som sagt väldigt välbalanserad och riktigt len och god, skulle absolut rekommendera den! Kan även tillägga att den säljs till ett riktigt ok pris: €35 hos ALANDIA och $42 hos absinthes.com. Känner mig inte osportsligt generös om jag ger den en 4:a faktiskt, ett bra sätt att börja det nya året på!

 
 

Absinthe St: Antoine