... and so it continues...
Efter en lång dag av hackande och malande var det alltså dags för tillverkningen! Söndagen krävde inte så mycket av oss: Magnus och jag sågs på destilleriet, blandade iordning spriten och tillsatte de malda växterna som sen skulle få stå över natten. Det blev som en redig, grön gröt! XD En väldigt väldoftande gröt! Dagen därpå var då det riktigt spännande började!
På måndagen började vi att destillera den lilla satsen på 3 liter, gick relativt snabbt och var riktigt roligt. Jag fick nog vara med i allt tror jag och tyckte det var spännande och intressant. Men när vi sedan skulle göra den större batchen började jag fatta vilket arbete det kan vara att jobba på ett destilleri. En hel del tunga lyft, väldigt mycket knepiga arbetsställningar och mer diskande och rengörande än jag kunnat ana. Kändes som att när vi inte rengjorde något så hällde vi över saker från ett kärl till ett annat (ett kärl som sedan skulle göras rent). Så blir det antar jag när man ska envisas med att göra flera olika sorter på en gång XD Att jag gjorde lite och många sorter märktes även när vi skulle måtta upp olika ingredienser, speciellt när man skulle spä den med vatten. Det blev så små mängder att Magnus vanliga mätkärl nog blev lite väl stora. Det hjälpte ju inte heller att jag råkade slå sönder måttkoppen jag hade med mig det första jag gjorde ;)
Magnus är duktig, trevlig och har dessutom bättre smaksinne än jag har. Han kunde känna smaker av citrus och choklad från destillatet som kom ur pannan och han kunde lättare känna skillnad mellan de tidiga delarna av destillatet och de senare. Jag kände också lite citrus, men inte alls lika mycket som honom och han visste dessutom vilka örter det kom ifrån. Rätt imponerande tyckte jag. Han verkade för övrig också bli rätt nöjd med vad vi gjorde och jag tror jag inspirerade honom lite.
Efter mycket om och men hade vi fått ihop en den vita spriten vi skulle ha och det var dags att färga den och ge den lite olika karaktärer. Färgningsväxterna hade jag redan förberet så det var bara att he i och låta stå ett tag. Eftersom det skulle bli så lite av varje absint så kunde vi färga dem i stora glasburkar, hade vi inte haft annat att göra så hade jag gärna satt mig ner och tittat lite på processen.
Till min 3-litersbatch hade jag, utöver de växterna som redan fanns med i receptet, lagt till åbrodd. Den lilla rackaren gjorde verkligen en redig skillnad i färgen: när man hälde upp den i en mindre behållare var den lika intensivt grön som Yes diskmedel och när vi hade den i 5-litersflaskorna kunde man inte se igenom den! XD På bilden längst ner är det absinten längst till höger, den ser nästan svart ut! Ändå tillsatte jag bara 7 gram till totalt 2,5 liter O.o
Över lag måste jag säga att det här var och väldigt, väldigt roligt! Tyngre arbete än jag trott, men roligt. Det tog oss lite mer än 11 timmar av nästan konstant arbete och resultatet blev 8 olika absinter på totalt 19 liter... eller ja, den som ska lagras på fat är ju tekniskt sätt inte färdig än, kanske till min nästa födelsedag ;) Det som återstår nu är att få på etiketterna och försegla flaskorna med vax, men det tar vi efter jul någon gång.