Absintens fall i Frankrike

 
 
Det här inlägget berättar lite mer om vad som ledde till att absint blev förbjudet i Frankrike. Postern som syns här ovan är mycket lik den som användes i Schweiz, fast istället för en munk så ser vi Frankrikes president, Raymond Poincairé, som har besegrat den gröna fen. I bakgrunden ser vi bilder från slag i första världskriget, då kallat "Det Stora Kriget", som brutit ut ungefär ett halvår tidigare.
 
 
 
Tack vare den höga (och stigande) alkoholskatten blev absint väldigt dyrt, på bara 3 år (mellan 1872 och 1875) dubblades skatten på absint. Ett fåtal destillerier började använda billigare ingredienser som metanolrik rengörisngssprit och kopparsulfat (ger grön färg) för att undvika höga produktionskostnader. Det här var ett gigantiskt misstag eftersom kopparsulfat är giftigt och metanol kan bl.a göra dig blind. Det här gav absintmotståndarna mycket vatten på sin kvarn när de senare påstod att absint var giftigt. Jag är inte säker, men jag vill minnas att jag har läst att på grund av de höga priserna på franskt producerad absint så smugglades det in absint i landet från Schweiz vilket kunde köpas till ett billigare pris. Som sagt är jag inte säker på det här med smugglingen, jag minns inte var jag läst det.
 
 
 
Under tidigt 1900-tal förstördes stora delar (ca 75%) av Frankrikes vinodlingar av en typ av lus och plötsligt blev det större tillgång på absint än på vin. Vinet blev såklart mycket dyrare och även om skatten på absint var hög så var absint nu billigare än vin. Absintförbrukningen 15-dubblades till 36 000 000 - 40 000 000 liter absint varje år och absint blev på så sätt Frankrikes nationaldryck. That is a fuckload of absinthe! Vinodlarna blev tillslut tvungna att importera vinplantor från America men när vinindustrin var på tillbakasvinget så hade fransmännen redan fattat tycke för den gröna fen och gick inte gärna tillbaka till att dricka vin. Det här var vintillverkarna mindre förtjusta över och började därför sprida massa rykten om drycken för att man skulle börja köpa deras vin igen.
 
 
 
1906 begärde "The National League Against Alcoholism" (fast det hette väl något annat på franska) att staten skulle förbjuda absint. I underlaget menade man att absinten gjorde dig galen, kriminell, orsakade tuberkulos, epilepsi och hade orsakat döden hos tusentals fransmän. De krävde att eftersom absint var en fara för de franska familjerna, samhället och indeed hela mänskligheten, så skulle man dra igång en "informationskampanj" som skulle nå ut till alla: de bildade, knegarna och även skolbarn, och förklara hur farligt absint var. Petitionen fick över 400 000 underskrifter och vinindustrin stöttade naturligtvis det här så snart de fick nys om det. Nu hade vinindustrin och nykteristerna något gemensamt och häxjakten på den gröna fen kunde börja!
 
 
 
Även den nationalistiska rörelsen hakade på kriget mot absint. De menade att man borde hålla sig till lokalproducerat, franskt vin (istället för insmugglad absint?). De sa att absinten fick hjärnan att ruttna, att man blev galen om man drack det och att det var giftigt. Absinten anklagades för att orsaka bl.a. hallucinationer, våldsamma utbrott, kräkningar, depression och epileptiska anfall. Det var så namn som "Den gröna Demonen" och "Madness in a Bottle" uppkom. Man pekade på att det fanns tujon i absinten och därför var det såklart giftigt! Man kunde ju lika gärna hälla i sig batterisyra eller amoniak! En liten avstickare: Utöver absinten så menade man att de flesta alkoholhaltiga dryckerna var skadliga, förutom vin och öl eftersom dessa industrier stöttade förbudet mot absint. Dessutom har man en lite snedvriden syn på vin i Frankrike: det ses som mat, inte alkohol, och därför kan det ju inte vara föremål för en nykteristisk idealism. Inte alls hypokrytiskt, nej då!
 
 
 
Man menade även att absint var skadligt för hälsan för att det band till sig syret från blodet. Var grunden i det påståendet kommer ifrån vet jag inte. Som svar på den här anklagelsen tog man fram en ny typ av absint: Oxygenée, en absint där man redan i tillverkningen har tillsatt syre. Den marknadsfördes som en hygienisk och hälsosam absint eftersom den inte skulle ta upp syre från blodet utan snarare berika det med syre. Detta skulle ha en positiv inverkan på bland annat nervsystemet, cirkulationen och lungorna menade man. Även detta var givetvis bullshit, men skit ska med skit förgås!
 
 
 
 
Allt detta tillsammans med absintmorden som ledde till förbudet i Schweiz 1910, ledde den 12:e Februari 1915 till att absint förbjöds även i Frankrike. Det märkliga är att en så fruktansvärt stor del av Frankrikes befolkning arbetade inom absintindustrin och att man helt enkelt skar bort en så stor del av Frankrikes omsättning är för mig ganska häpnadsväckande. Jag menar, enda anledningen till att exempelvis ciggaretter inte är olagligt idag är för den stora omsättningen industrin har, man skulle förlora enorma mängder pengar om man la ner tobaksindustrin (även om skadorna som cigarretter orsakar kostar en smärre förmögenhet också)! Jag har läst att absintindustrin på den tiden omsatte i grova drag motsvarande 100 000 000 dollar, en lite för jämn siffra för att vara riktigt ärlig misstänker jag, men poängen är tydlig. Här ovan ser ni en poster som designades i och med att absinten förbjöds. Den föreställer häxjackten på den Gröna Fen som nu kommit till sitt slut, folket har samlats för att ta avsked när den Gröna Fen bräns på bålet. Hon höjer blicken mot himlen där hennes syster från Schweiz väntar på henne med utsträckta armar för att välkomna henne.

Kommentera här: