0 Läs mer >>
 
Source: alandia.de
 
 
 
Mmmm, här har vi nästa flaska av mina nya vertes! Den produceras dock av Eichelberger-destilleriet i Tyskland och de har verkligen inte kramat ur sig några höjdarabsinter so far, jag hoppas att det här blir ett undantag som Tyskland kan vara stolta över.
 
En långsmal flaska i brunt glas, en förtjusande etikett i min mening och försluten med naturlig kork, allt toppat med en klick blodrött vax. Underbart! Det gäller bara att man har något lämpligt att plugga igen flaskan med sen, minns att korkarna i mina Jade-flaskor var svåra att få ur och gick sönder i processen.
 
16 olika örter används i framställningen vilket är lite mer än många andra, kan ge en lite komplexare smak kanske? Efter destilleringen får absinten mogna i några veckor, de var inte specifika men jag antar att det betyder att man lagrar dem på (ek)fat? Har ingen aning om vad namnet kommer ifrån though O.o

 

Lagrad: Nej
Destilleri: Eichelberger (åt ALANDIA)
Alkoholhalt: 70%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Tyskland

 

Färg och Louche: En nästan mer gul färg än grön. Inte speciellt stark men det har inte Mansinthe heller så låt gå då (den är ivf naturligt färgad). Louchen är inte heller så imponerande, not so much London fog as "någon-har-druckit-mjölk-och-inte-sköljt-ur-glaset-innan-de-fyllt-på-med-vatten". Den blir inte full för än efter 2,5 delar vatten, tycker det tyder på mycket alkohol och lite anis (som står för de mesta av de eteriska oljorna som bildar louchen).

 

Doft: Här va det spritpenna igen, iaf ur flaskan. Efter att jag hält upp absinten är den mer agreeable och bjuder på en blommig, len och söt doft, inte helt olik Mata Hari (med lite spritpenna). Efter att den har fått sig lite vatten blev smörblomman kvar men även lite mentol, återigen lik Mata Hari. Tråkigt nog är doften rätt mycket svagare efter allt vatten.

 

Smak: Precis som doften antydde så har den blivit övervattnad, det är inte alla absinter som klarar 5 delar vatten är jag rädd. Smaken är inte söt, inte besk. I början känner jag smörblommorna från doften men sen försvinner all smak tvärt, som om någon har huggit av den. Till skillnad från de flesta absinter som lämnar en tydlig eftersmak på tungan ett redigt tag efter man druckit färdigt så lämnar den här... just ingenting really. Kanske fick jag bara halva smaken med i min flaska och den andra halvan finns kvar på destilleriet >.<

 

Sammanfattning: Nja, det här blev väl inte riktigt lika lyckat som jag hoppats. En svag doft, klen louche och "halv smak". I declare måndagsexemplar! Tyskland och Eichelberger fick oss inte direkt att tappa hakan, och det hade jag kanske inte förväntat mig, men jag kan inte minnas att deras övriga absinter hade de här bristerna. Well, they will have the chance to redeem themselves next week, but today they get no more than a 2 out of 5.

 

Absinthe Maison ALAND...

0 Läs mer >>
 
Source: alandia.de
 
 
 
Igår var St: Patrics Day men till skillnad från alla andra som hälde i sig whisky och grön öl så hade jag något annat grönt i glaset (om absint skapats på Irland istället för Schweiz skulle det garanterat varit deras nationaldryck)! Idag recenserar vi ALANDIA´s Suisse Verte, en av 3 vertes i min senaste beställning som produceras exklusivt för ALANDIA. Den här trion har jag velat testa ända sedan jag köpte min första flaska absint så de kommande dagarna kommer bli väldigt spännande för min del. De övriga 2 (Maison och Époque) kommer att recenseras under de kommande veckorna, men nu börjar vi med Suisse Verte:
 
Det här är den gröna kusinen till Suisse La Bleue. Kanske kommer du ihåg den? Det är en av de bästa vita/blåa absinterna jag smakat (säljs också exklusivt av ALANDIA) och då kan ju inte verten vara sämre. Den verkar dessutom göra allt rätt: en mörk flaska som skyddar absintens klorofyll, naturlig kork som förslutning, en skaplig etikett och den innehåller inga konstgjorda färgämnen, smakämnen, koncerveringsmedel eller sötningsmedel. Allt bådar mycket gott, let´s taste it!

 

Lagrad: Nej
Destilleri: Matter Spirits (åt ALANDIA)
Alkoholhalt: 72%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Schweiz

 

Färg och Louche: En ljus, klargrön färg. Louchen börjar med tjocka oilstreaks som lägger sig på botten av glaset, sen tittar en svag dimma fram som växer sig tjockare och stiger högre upp. Efter 2 delar vatten har dimman nått toppen av glaset, medelmåttigt tjock men helt ok.

 

Doft: Över lag känner jag fänkål och söt anis. Doften är väldigt söt men får även lite syra när vattnet tillsatts.

 

Smak: Anislakritsen är stor och högljud men visst finns det lite fänkål och malört där bakom också. När jag vet att den är Suisse La Bleues gröna släckting så ser jag absolut kopplingen men hade nog inte påstått det med någon större säkerhet annars. Smaken är len och riktigt tydlig trotts allt vatten och efter alla övervattnade absinter jag haft på siståne är det väldigt uppskattat. Den gör sig bra med socker skulle jag vilja säga, trots att schweizare inte vill ha socker till sin absint. Kan tycka att de borde prova.

 

Sammanfattning: Vissa säger sig kunna känna körsbär i smaken men jag är väl inte tillräckligt tränad för att känna sånt XD En mycket god, klasisk absint med traditionell smak skulle jag vilja säga. Absolut lämplig för nybörjare och jag skulle inte bli ledsen om en till flaska hittade hem till mitt vitrinskåp. Helt ok men inte strålande, ett betyg på 3,5 kan väl vara rättvist?

 

Absinthe Suisse Verte

0 Läs mer >>
 
 
 
Idag har jag hittat en säljare som håller på 12 flaskor Brevans A. Crowley! Om du inte minns vad som var så speciellt med den absinten så är det en limited edition från 2011, fatlagrad (3,5 år) och som innehåller lagrad cognac. En mycket omtyckt absint! Bara 418 flaskor gjordes och jag har hittills lyckats lägga vantarna på 2 flaskor. Nu finns alltså 12 flaskor till att köpa men de är inte billiga vill jag lova, vi hamnar på fem nuffror bara för själva flaskorna och sen tillkommer den svenska alkoholskatten och frakt från andra sidan jorden. Är inte säker på att jag kan lägga så mycket pengar på absint (min plånbok kommer få en ätstörning och banken kommer börja kräva mig på ränta istället för att ge mig ränta)! Men det är jäääävligt nice absint som inte kommer finnas kvar så länge till. Kanske kan man bara köpa 3 eller 4 stycken?

Happiness can be boug...

2 Läs mer >>
Source: Absinthes.com
 
 
 
I måndags var det den internationella absintdagen och första dagen efter min vita månad och det firades med något speciellt: den tredje batchen av Absinthe Sauvage 1804. Jag öppnade den den 5:e September, precis ett halvår innan den skulle drickas och den har fått stå orörd sedan dess, ännu osmakad. Den här killen planerar i förväg ;D
 
"Sauvage" är franska för vild, ett namn den fått eftersom den är gjord på vildvuxen malört istället för odlad. Jag har bara smakat en annan absint gjord på vildvuxen malört, och den skönheten kallas Grön Opal! Kanske är det en del av vad som gör den så speciell? Om jag får speculera lite så tänker jag att det ÄR skillnad på vild och kultiverad malört. Många plantor växer snabbare när de får frodas under optimala förhållanden: tillgång till mycket näring, vatten och solsken, inga andra växter att konkurera med och de får hjälp att försvara sig mot insekter. Växter som växer vilda har inte de fördelarna och bör därför växa långsammare. Kanske har du ätit bär eller frukt, kryddor eller örter som producenterna tvingat fram så fort de kan? De kan tendera att ha mindre smak och vara liksom... vattniga. Om detsamma gäller malörten så lär den vilda malörten kunna ge en intensivare och (kanske) något annorlunda smak? Om så är fallet har jag förhoppningsvis något awesome att se fram emot ikväll!
 
Som sagt är det här den tredje batchen av Absinthe Sauvage som släpps av Emile-destilleriet. Vild malört är tydligen lite klurig att hitta i Pontarlier och eftersom man endast har använt vild malört så blir batcherna väldigt limited. Jag vet inte exakt hur många flaskor som gjordes men det är mellan 180 och 200. Förutom den vilda malörten används fler vilt växande örter från bergen i regionen vilket känns passande eftersom absinten är gjord efter ett recept från 1804, en tid då man (om jag har förstått det rätt) ännu inte odlade malört som man gör nu och var mer beroende av de örter och växter man hittade villt i naturen. Därför kan jag tycka att det är passande att använda vildt växande örter i tillverkningen och namnet känns mycket passande. Den här batchen ska tydligen skilja sig rätt bra från de 2 tidigare batcherna i både smak och doft, intressant med tanke på att de är gjorda efter samma recept.
 
Etikettens design är tagen från en gamal etikett och ger flaskan en mysig vintage look. Flaskan är kort och knubbig med lång hals och är tillverkad i grönt glas vilket vidare bidrar till vintagelooken, och som pricken över i:et har vi förseglingen med grönt vax. Mysfaktorn är så hög att min hjärna kokar över! Flaskan är väldigt lik både den som Roquette och Gustave buteljeras i och etiketten har samma motiv som Gustave, trots detta är det 2 olika tillverkare av Sauvage och Gustave (men det är Emile Pernot som tillverkar både Sauvage och Roquette så där är likheten inte slumpmässig).
 
När jag såg att de sålde den här mysiga buteljeringen, som dessutom var en limited edition så föll jag såklart i det djupa, svarta hålet som är marknadsföring och köpte 2 st på en gång. I bakhuvudet tänker man att det är den mest fantastiska absinten man någonsin kommer köpa och då måste man köpa en till att lägga på lagring för ålderns höst, och om man inte skulle vara så förtjust så kommer flaskorna ta slut snart och senare kommer någon att betala multum för att få tag på en sån och då säljer jag den extra jag har. Troligtvis kommer inget av det att hända och ändå resonerar jag så, och eftersom jag hade bestämt mig för att vänta ett halvår med att smaka den så kan man ju inte provsmaka och köpa en till ifall man tycker den va god, för ett halvår senare kan den ju vara slut. Marketing: 1, Fredrik: 0.

 

Lagrad: Nej
DestilleriEmile Pernot
Alkoholhalt: 68%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike

 

Färg och Louche: Den är definitivt bärnsten men med svaga toner av grönt istället för möjliga röda nyanser, nästan att den ser brun ut. Troligen varit en verte från början så vi lämnar den i verte-kategorin. Louchen är rätt klen men full av fina oil-streaks och den når sin topp efter ca 3 delar vatten, rätt mycket i jämförelse med många andra absinter.

 

Doft: Ur flaskan kommer en doft som är söt, rätt mycket fänkål men även den ganska destinkta lukten av... urin? Såklart har ingen pissat i min flaska men det är onekligen vad jag känner. Efter att jag hält upp en blygsam skvätt i glaset och trycker dit näsan så är urinlukten borta vilket jag är mycket glad för (kanske hade den något att göra med vaxförseglingen?). Nu känner jag bara en mycket svag doft av något annat som helt drunknar i alkoholångorna. Med lite vatten blir alkoholen svagare men det blir också hela doften över lag, kanske är jag lite täppt i näsan? Den luktar betydligt mindre efter 5 delar vatten än efter 3 delar. Jag känner ändå någon typ av blomster som jag inte kan sätta fingret på, tvåligt är det också, så kanske är det den vilda malörten?

 

Smak: En len textur i munnen men lite rivigare i halsen när jag sväljer den, kanske p.g.a sockret och alkoholen? Något ganska destinkt och parfymaktigt är dominerande här, jag känner igen det från doften. Den vilda malörten gissar jag. I övrigt är sockret framträdande vilket inte är så bra.

 

Sammanfattning: Jag hade förväntat mig en flashigare Grön Opal men så blev det inte. Istället fick jag en ganska trött och inte aldeles för komplex absint. Louchen var svag, doften var svag och även smaken var lite hängig. För att utesluta att jag inte var lite täppt i näsan vid tillfället så testade jag den igen ett par dagar senare men kom fram till pretty much samma sak. Troligtvis blev den lite övervattnad och hade nog gjort sig bättre med 3 delar vatten istället för 5, ett tips om du tänkt att prova den. Jag har en oöpnad flaska till men den lär jag nog sälja om jag får chansen. I skrivande stund går den inte att köpa längre och gick för dryga 800 kr per flaska när den såldes, en lite för fet prislapp kan jag tycka så här i efterhand. Den får nöja sig med en 3:a i betyg.

 
 

Absinthe Sauvage 1804...

0 Läs mer >>
 

 

 

Igår var sista dagen av min vita månad och idag firar vi den internationella absintdagen. För mig betyder det att jag korkar upp en speciell flaska, den får ni läsa mer om på söndag, men vi ska ju inte glömma att det är måndag så det blir väl inte mer än att smaka på den. I övrigt har jag laddat upp med flera goa feer under den senaste månaden och min plånbok är färdig för beach 2018. Ni förstår, bara för att man inte kan DRICKA betyder inte det att man inte kan KÖPA godsaker under en vit månad och jag har inte mindre än 9 flaskor (inklusive dagens höjdpunkt) som står i vitrinskåpet och hägrar. Det kan ha strukit med en och annan blanche igen men åtminstone 6 av dessa ser jag verkligen fram emot att testa! Idag lär det som sagt bara bli en men de andra ska betas av i stadig tackt allt eftersom de fått stå och gottat till sig!

 

Santé, to your health!

International Absinth...

0 Läs mer >>
 
Source: absinthes.com
Source: absinthes.com
 
 
 
Ibland undrar man hur mycket absint Val-de-Travers spottar ut egentligen. Tråkigt nog är de flesta blanches/bleues och den här är inget undantag. Om mina franskakunskaper är något att ha så betyder namnet ungefär "Den Lilla Absinten".
 
La Ptite kommer från skaparna av Absinth´ Love 69, en absint jag alltid kommer minnas som den första klassiska schweiziska blå jag smakade. Receptet är baserat på ett recept från 1898 men har förfinats efter detta. Det är baserat på 12 plantor som alla växer i Val-de-Travers.
 
Jag tänkte säga att flaskan inte är speciellt tilltalande men inser att det är nästan samma flaska som Svensk Absint buteljerar sina absinter i. Kanske har det med etiketten att göra, kanske låter jag mitt tycke för absinten spilla över på bedömningen av flaskan. Jag vet inte, men den ser på något sätt tråkig ut och den breda skruvkorken i plast gör inte intrycket bättre. Etiketten har fått sig en uppgradering sen man började sälja den, idag används den andra av bilderna ni ser här över och jag tycker att det är en STOR förbättring mot den första versionen, det gör att hela flaskan blir snyggare.

 

Lagrad: Nej
DestilleriGaudentia Persoz
Alkoholhalt: 53%
Katergori: Blanche
Äkta/Fake: Äkta
Land: Schweiz

 

Färg och Louche: En blanche med en medelmåttig louche som inte kräver mer än en ynka del vatten innan den är på sin topp.

 

Doft: Här är det typisk schweizisk bleue hela vägen från flaska till louche, även om det sura gjorde sig mest påmind ur glaset innan vattnet tillsatts.

 

Smak: Övervattnad, gräddig, sur, socker: en typisk le bleue.

 

Sammanfattning: En platt absint som inte lyckas sticka ut från den stora mängden bleues som finns. Namnet passar den. Jag hittar ingen intressant historia runt den och den väldigt medelmåttiga louchen var dess starkaste kvalité. Betyget hamnar på en ensam grön fé.

 

Absinthe la Ptite