0 Läs mer >>
Source: Absinthes.com
 
 
 
Ett till exempel på en "blended absinthe": varje ört har macererats och destillerats var för sig innan destilaten blandas ihop till den färdiga produkten. Jag vet fortfarande inte varför man väljer att göra detta, kanske så att det ska vara lätt att tillsätta mer av en smak om en annan blir överväldigande? Både namnet och flaskans utseende är taget från en absint som producerades i början av 1900-talet men det är INTE en reproduktion av den absinten vilket får det att kännas som lite fusk tycker jag.
 
Den här flaskan kom i en kartong och med en gratis absintsked. Skeden var väldigt standard och inte så fantasifullt utformad men en gratis sked tackar man inte nej till, oavsett hur vardaglig den är. Något som talar för att det här inte är en kvalitetsabsint är det relativt låga priset: ca €33 på ALANDIA och endast €29 hos Absinthes.com, och då har vi dessutom fått en absintsked också. Den är dock destillerad och naturligt färgad så det är ingen fakesint ivf.
 
Lagrad: Nej
DestilleriPaul Devoille
Alkoholhalt: 55%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike
 

Färg och Louche: En väldigt mild (läs tunn) gulgrön färg, denna dock en klar verte. Louchen var överraskande nog tjock (innehåller troligen mycket anis) och toppar efter endast en del vatten (har en låg alkoholhalt på endast 55%).

 

Doft: Ur flaskan känner jag mest fänkål men även lite anis och samma sak efter att den hällt upp, inte speciellt upphetsande. Vattnet gjorde inte mycket för den här absinten, den är urvattnad och svag redan efter 2 delar vatten och efter mina 5 delar känner jag ingenting alls. 

 

Smak: Yeees, här känner vi anis och lite fänkål, inte så märkvärdigt. Den har en något besk eftersmak och är inte speciellt len.

 

Sammanfattning: Den här absinten är inte dålig men det är inget som sätter av fyverkeri i byxorna heller. Faktumet att de har snott namn och etikett från en tidigare absint frar ner betyget ett halvt poäng men detta vägs upp igen av den tjocka louchen. Poängen borde hamna någonstans mellan 2 och 2,5 och generös som jag allt för ofta är när det kommer till betygsättningen väljer jag då det högre betyget. Kan dock inte rekommendera den.

 

Absinthe la Charlotte

1 Läs mer >>
Source: Absinthes.com
 
 
 
Ytterligare en absint baserad på ett recept från sent 1700-tal (som Gustave som jag recenserade igår) då absint fortfarande dracks som en typ av medicin mer än en aperitif. Jag vet inte hur man kom över receptet men det är handskrivet och ingredienserna måttas i hinkar och nävar vilket gör det långt ifrån exakt. Om jag har förstått det rätt så har man tillsatt brandy till absinten men är inte 100% säker. Även denna (som Gustave) har några mer ovanliga ingredienser men det är inget som herr Emile behagar avslöja för oss. Det är alltså Emile Pernot som producerar absinten men han gör det på uppdrag av 2 absintälskare och absintexperter: David Nathan och Peter Schaf. De har planer på att göra fler "Roquetter" baserade på andra recept: Roquette 1731 och 1804 Med recept från respektive årtal.
 
1797 i namnet är såklart årtalet receptet är ifrån, Roquette är namnet på doktor Ordinaires häst (doktor Ordinaire sägs av vissa vara absintens skapare, andra säger att det var "Moder Henriod"). Varför man vill döpa en absint efter en häst har jag svårt att tänka mig.
 
Enligt recentioner som jag läst så ska det här vara en väldigt speciell absint som kanske inte lämpar sig för nybörjare. En komplex absint som inte liknar någon annan och är lite av en aquired taste, jag ser verkligen fram emot att prova den! Det sägs även att det under 2015 producerades en väldigt dålig batch av denna som i stort sett smakar rengöringsmedel, vänner som har varsin flaska har träffats och smakat varandras flaskor och skillnaden ska tydligen ha varit som natt och dag. Jag hoppas verkligen inte att jag fått en flaska från den här batchen, då kommer jag bli ledsen.
 
Etiketten har en mysig vintage look som jag misstänker är inspirerad av, eller tagen rakt av från en vintage absint, som Gustave. Flaskan är kort och knubbig med lång hals och är tillverkad i grönt glas vilket vidare bidrar till vintagelooken och som pricken över i:et har vi förseglingen med rött vax (precis som Gustave). Det här är en mysfaktor som heter duga! Trots sina likheter med Gustave så är det inte samma tillverkare, Gustave tillverkas av Paul Devoille medan den här är producerad av Emile Pernot. Likheterna är slående men Gustave bär inte "halsbandet" som Emile Pernot´s Roquette och Sauvage gör.
 
Lagrad: Nej
DestilleriEmile Pernot
Alkoholhalt: 75%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike
 

Färg och Louche: Roquette bjuder på en fyllig, gulgrön färg som (liksom Gustave) jag inte är helt bekväm med att placera i amberkategorin. En skaplig louche som är full efter ca 2 delar vatten.

 

Doft: Ok, den börjar starkt med dofter av russin, rom och brunt socker ur flaskan. Jag hade även skrivit "Golor" i mina anteckningar men har ingen aning om vad det betyder O.o Efter att ha hält upp Roquette sörsvann dock de mysiga dofterna och ersattes av något... annat. Lim? Lite surt är det ivf och inte helt angenämt, no sir. Efter att ha tillsatt vattnet känner jag snarare... besk gurka? I´m confused.

 

Smak: Holly, fucking, gumflapping, pimpelpopping, brandygurgling raggamuffin in a basket!!! De skojade inte när de sa att det här var en väldigt speciell smak! Det var lite som att dricka Cola när man förväntat sig mjölk, verkligen inte vad jag hade väntat mig av en absint. Jag har faktiskt ingen aning om hur jag ska beskriva smaken, jag smakade den vid 2 olika tillfällen men kan inte urskilja något jag känner ingen! O.o

 

Sammanfattning: Den här absinten var helt schizofren i doften, snacka om att byta karaktär! Tror dock inte att jag fått en av de dåliga batcherna jag blivit varnad för. Ändå lär jag nog testa de senare varianterna om/när de kommer. Jag bjöd en vän på den och han var snäll nog att dela med sig av sina smakupplevelser: I doften kände han linolja, terpentin och vit rom. I smaken avslagen öl (på ett bra sätt), violgodis och tydligen en deoderant som heter "Brut". Han sa också att som drinK skulle han gett den betyg 7/10 men som absint 5/10 istället. Jag vet inte om det övertygade någon där ute att testa den? Jag tycker ivf att det är kul att test absinter som sticker ut från mängden och Roquette levererade verkligen på den punkten! Jag har druckit den ett par gånger till sedan jag provsmakade den första gången och jag tycker den förtjänar ett anorlunda betyg varje gång, egentligen vill jag göra som brorsan och skapa en WTF-kategori bara för den här absinten (skulle någon vara intresserad av whiskey så har han en blogg som ni hittar här). Den har pendlat mellan 1,5 och 3, jag tror den får sluta på 2,5 men då tjänar den 0,5 poäng på sin fina flaska.

 
 

Absinthe Roquette 179...

4 Läs mer >>
Source: Absinthes.com
 
 
 
Den här absinten tillverkas exklusivt för Absinthes.com av Paul Devoille, det är en av deras senaste tillskott på hemsidan och släptes tidigare i år. Den är baserad på ett recept från sent 1700-tal då absint övergick från att vara en medicin till "ba en go dricka". Den innehåller mer malört än vad som är traditionellt i moderna absinter, något som utlovar en tvålig smak kanske? Utöver the original trinity (malört, anis och fänkål) innehåller den även bland annat kalamusrot (Acorus calamus), en läkeväxt som bland annat använts i "holy anointing oil" (kommer inte fram till någon bra översättning) och är lite mer ovanlig i absint. Kan bli intressant. Den beskrivs av försäljaren som en intensiv absint med väldigt komplex smak, men ändå len och balanserad. Som alla riktiga absinter är den destillerad, innehåller inga konstgjorda smakämnen, färgämnen, konserveringsmedel eller sötningsmedel.
 
Innan absinten buteljerades lagrade man den i 3-6 månader. Jag undrar varför man valde ett så brett spann, det måste ju göra skillnad på smaken tänker jag? Det står inte vad man har lagrat den i heller vilket kanske lite mer inbitna fans hade velat veta. Tydigen var det vanligare förut att man valde att lagra sin absint på fat innan den buteljerades, jag tänker att detta skulle ha en god effekt om absinten är väldigt intensiv som beskrevs tidigare.
 
Etikettens design är tagen från en gamal etikett och ger flaskan en mysig vintage look. Flaskan är kort och knubbig med lång hals och är tillverkad i grönt glas vilket vidare bidrar till vintagelooken, och som pricken över i:et är flaskan förseglad med rött vax. Mysfaktorn är total!
 
Lagrad: 3-6
DestilleriPaul Devoille (åt absinthes.com)
Alkoholhalt: 72%
KatergoriVerte
Äkta/Fake: Äkta
Land: Frankrike
 

Färg och Louche: En mestadels guldig färg, en "feuille morte", med lite gröna nyanser, detta tror jag att vi har lagringen att tacka för. Jag är lite osäker på vilken kategori jag vill placera den i men jag tror den hamnar i Verte-kategorin eftersom det är lite för grönt för att jag ska kalla den en amber med gott samvete. Louchen är tjock och når sin topp efter ca 2 delar vatten, hurra!

 

Doft: Inte så speciell när jag sniffar på den öppnade flaskan, främst känner jag, ska jag kalla det den klasiska absintlukten (malört, anis och fänkål, allt väldigt välbalanserat)? Känner även fruktiga toner, mest päron vilket är kul, jag stöter sällan på fruktiga absinter. De här fruktiga dofterna är riktigt tydliga när jag hält upp absinten, som sagt mest päron men kanske finns det lite äpple eller nått också. Vad luktar kalamus? Doften förändras inte direkt efter vattnet vilket jag inte har något emot.

 

Smak: Lite tvålig malört men inte lika mycket som jag hade förväntat mig. Jag känner även anis, fänkål och rätt mycket kåda i en härlig blandning. Tyvärr vet jag inte hur kalamus smakar, hade varit kul att se om jag kunnat urskilja den annars. En kraftig smak, även efter vattnet, men också len precis som utlovat. Mycket trevligt och behaglig över lag!

 

Sammanfattning: Den väldigt fina vintageflaskan ger ett tyst löfte om kvalitétsabsint och jag tycker att Absinthé Gustave levererar på det löftet. Trots löftet om extra mycket malört är jag inte säker på att jag uppmärksammade det, vilket för den delen inte behöver vara dåligt. Som sagt hade det varit roligt att veta hur kalamus smakar, får ta reda på det en annan gång. Den lena och komplexa smaken, fruktiga doften och otroligt tjusig förpackningen gifter sig väldigt väl, jag är även villig att ge den ett litet pluss för sin originalitet och pliktkänsla till gamla traditioner. Väl värt 4.5 i betyg!

 

Absinthe Gustave

0 Läs mer >>
 
 
 
Kom nyligen tillbaka från en kortare semester i Europas "City of Love". Till att börja med måste jag säga att Paris är skitig, nerklottrad, högljud, stökig och full av folk man inte kan kommunicera med. Ändå hade vi en riktigt trevlig resa och hann med de flesta av klassikerna: Eiffeltornet, triumfbågen, Notre Dame, Moulin Rouge och så klämde vi några grodlår.
 
Paris var ett halvstrategist val av semesterort, vi funderade ett tag på att gå absintleden från Pontarlier till Val-de-Travers men vädret var lite för osäkert för det, så vi hamnade i Paris. Jag letade högt och lågt efter ett ställe som sålde absint men det visar sig att fransoserna är mycket ståltare över sina viner och ostar än över sin absint. Jag for som en huvudlös höna mellan vinaffärerna (jag hittade inga spritaffärer) men blev besviken varje gång. Fick efter ett tag tipset om att besöka delikatessaffärer, de var inte riktigt lika vanliga men jag hittade ett par stycken där jag kunde fråga. När jag äntligen lyckats göra mig förstådd för den mustaschpryda lilla fransosen slängde han fram en flaska Absente som var det enda han hade. Dock menade han att det här var inte en absint jag ville ha för den här innehöll inget tujon. Jag ville ha en absint full av tujon för det är det som funkar som canabis och gör dig hög och galen. Jag nickade lite långsamt, log och gick därifrån. Vid nästa butik ställde jag samma fråga till den något tjockare fransosen, utan mustasch den här gången, och han slängde fram samma flaska Absente men till skillnad från den tidigare försäljaren tyckte han absolut att jag skulle köpa denna. När jag tackade nej till denna tog han istället fram en liten flaska Grande Absente som han försökte sälja med ännu större entusiasm. Några nickande rörelser och falska leenden senare kliver jag ut genom dörren med en djup suck, men jag ville ge det en chans till. Efter ett par dagar hittar jag en tredje butik där jag möts av man som förstår mig något bättre än de tidigare och plockar fram tre olika stora flaskor, alla tre innehållande Francois Guy som jag redan har. Jag uttrycker min förvåning och frustration över att det är så svårt att hitta absint i Paris och får rådet att bege mig till Pontarlier istället, för i Paris är det ont om absint. I ren protest gick jag då iväg till närmaste mataffär och köpte en flaska pastis. Jag skrev det i ett av mina första inlägg men jag säger det igen: absint och pastis är verkligen INTE samma sak och det blev en klen tröst när jag hade förväntat mig absint.
 
 
 
 
Kan man inte få tag på absint så ger vi oss efter det näst bästa: artemisia absinthium. Det bär därför av till den botaniska trädgården och nästan direkt finner vi vad vi söker. Vi lägger platsen på minnet och efter att ha tagit en titt på resten av trädgården smyger vi tillbaka dit. Det är fortfarande många som går förbi så vi står där i närmare 10 min och låtsas beundra den buskiga, grågröna växten och pratar på svenska. När jag tillsist känner mig säker på att ingen ser mig nyper jag av en generös kvist och stoppar ner i ryggsäcken, när jag sedan tittar upp står en medelålders dam och tittar på mig. Jag låtsas som ingenting och vi går sedan misstänkt långsamt mot utgången, fortsatt högljudt pratande på svenska och spelar duma turister. Nu ligger kvisten i press och ska sedan sättas in i mitt herbarium.
 
 
 
 
Slutligen hittar vi några mindre planscher med absintmotiv som jag köper för en hundralapp och senare även en större poster som även den ska få flytta till Sverige. Inte nog med att parisarna inte säljer absint, de har även JÄÄÄVLIGT få absintmotiv på sina posters, trots det väldigt stora utbudet som finns att använda sig av. Dumt nog glömde jag den stora postern på hotellet, men personalen på hotellet var snälla och kunde skicka den på posten så nu är den påväg. Allt som allt var det en bra resa och jag kom hem många kort och minnen rikare, även om det inte blev några fler flaskor i mitt redan fulla vitirnskåp.
 
 

A Trip to Paris